Port Elizabeth

 Dél-Afrikában a jelentősebb városoknak becenevet szokás adni. Port Elizabethnek kettő is jutott: a barátságos és a szeles város. Mindkettőre alaposan rászolgált.

  Imádom az érzést, amikor az otthoni novemberi ködös, nyirkos szürkeséget hátrahagyva először csap fejbe a johannesburgi párás 30 fok, és az átszállás néhány órájára elvegyülhetek a reptér színes nyüzsgésében. Az igazi „hazajöttem” érzés viszont Port Elizabethben vár. Mire az öböl fölött ráfordulunk a leszállópályára, és karnyújtásnyira repülünk el a minden nap bejárt partszakasz, a Boardwalk és a többi jól ismert hely fölött, arclenyomatom már kitörölhetetlenül rögzül a repülőgép ablakában. Kiszállva megcsap az óceán illata, elvakít a kék ég és a megállás nélkül fújó erős szél jócskán besegít, hogy minél előbb a csomagbegyűjtő szalaghoz érjek..... ilyenkor valahogy azt érzem, hogy rend van a világban, ennél sokkal több nem is kell (legfeljebb, hogy a csomagjaim is megérkezzenek velem együtt, de abban a pillanatban ez is csak sokadrangú kérdés). Apró eltérésekkel a mostani utazás is így zajlott. Johannesburgban ugyan csak első hallásra várt 30 fok, kicsit figyelmesebben hallgatva a pilótát visszavettem a pulóvert a 13 fokos hüsi miatt. A nyüzsgés helyszíne áttevődött az elveszett poggyászok sorába és a bőröndjavító műhelybe, és az utolsó repült szakaszon sem sikerült arcomat az ablakhoz nyomni, a sor szélére szólt a jegyem a dugig tömött gépen. Ezzel vége is volt a rendhagyásnak, Port Elizabethben már szikrázott a kék ég, a szél borzolta a hajam, és egy éve nem látott barátaim ugrottak a nyakamba a kijáratnál (és természetesen a már Johannesburgban is hiányzó csomag sem érkezett meg).

A vendégházak árai sajnos annyira felmentek az elmúlt időszakban, hogy az egyhónapos tartózkodásra megfizethetetlennek tűnnek, de az egyik backpackerssel sikerült baráti árat kialkudni egy kisebb apartmanra. Eddig csak a kirándulásokon szálltunk meg backpackersben, de ideális megoldásnak tűnik hosszabb időre is. Megvan a lehetőségem a félrevonulásra, de társaság is van, ha éppen arra vágynék. Szuper helyen van, közel van az Intézet, a bolt, és a legfontosabb, a part is csak 2-3 perc séta. Summerstrand Port Elizbeth elő-, illetve a térképet elnézve inkább utóvárosa. Amolyan nyugis kertváros, ahol a napi izgalmat az jelenti, hogy dolgozóba menet szembesétál velem egy teknős a járdán, mongúz szaladgál az út szélén, vagy egy eddig sosem látott kertész rám mosolyog a kerítés túloldaláról, integet és szép napot kíván. Végszükség esetére pedig ott a folyton más arcát mutató óceánpart. Az elmúlt három napban –köszönhetően Port Elizabeth jellegzetességének, miszerint időjárás tekintetében bármikor bármi előfordulhat, és 10 percen belül annak az ellenkezője is– volt már halványzöld, méregzöld, szürke, fekete, fehér a sűrűn érkező bukóhullámoktól, a derült reggeleken pedig valami elképesztően kék. Hol egészen sima, épphogy csak hullámzik, hol pedig a haladó szörfösök álma, hatalmas hullámhegyekkel. Megunhatatlan, imádom, otthonra is kérek ilyet..... A parton elég komoly (sport)élet folyik. Már korán reggel is sokan kocognak, gyalogolnak vagy sétáltatják a kutyát. A part móló, Boardwalk és a nagy szállodák felé eső északi része a turistásabb szakasz főként strandolókkal, jetskisekkel, néha a búvárokkal. A déli oldal a sokkal sportosabb. Ide inkább a helyiek járnak ki, itt szállnak vízre a szörfösök, kajakosok, itt gyakorolják a homokban a „baywatch” futást a rögbisek.... és az utóbbi években néhány hétig a reggeli nordic walking edzés is innen indul. A kettő közti rész a horgászok birodalma. Pár éve a Bird Rock-nál az orrunk előtt fogtak ki egy közel 1,2 m fesztávú ráját (amit aztán a mérések és a kötelező fotózkodás után visszavittek a vízbe). Nem csak a horgászok ilyen figyelmesek, sok helyen látni, hogy megpróbálnak vigyázni az értékeikre. A nemzeti parkokban alapfilozófia, hogy mi vagyunk a vendégek, mindenben alkalmazkodjunk az „őslakosokhoz” (a ganajtúró elsőbbséget élvez az úton), de az itteni parton is újrahasznosított műanyagból készült a „járda” és a padok, pedig a szelektív hulladékgyűjtés még meglehetősen gyerekcipőben jár. A vasárnap délelőtti bolhapiac minden évben legalább egyszer a kötelező programok közé tartozik. A szokásos kínai bóvlik mellett rengeteg kézműves cuccot, házi édességet, biltongot.... egyebet árulnak. Időt kell szánni rá és élvezni az egy-egy maszkért, faragott izéért folytatott hosszas beszélgetős-csacsogós alkudozást. Nem nehéz, néhány itt töltött nap után az ember önkéntelenül is a helyiekhez lassul, alkalmazkodik az afrikai időszámításhoz.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 1éj Kairó 4*+ 6éj El Karma Aqua Beach Resort 4* (ex. Nubia Aqua Beach Resort) - 8 nap
» 1éj Kairó 4* + 6éj Hotel Lemon & Soul Garden Makadi (ex.Labranda Garden) 4* Hurghada - 8 nap
» 1éj Kairó 4* + 1éj Luxor 5* + 5éj Hotel Minamark 4* Hurghada - 8 nap
» Cairo Pyramids Hotel (ex. Mövenpick) 5* + Nílusi hajóút 5* + Luxor 5* - 8 nap
» Hotel Pyramids Park Resort 4* - Nílusi hajóút 5*- Luxor 5* - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Dreams Beach *** Sousse 178.880 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Sousse
» Hotel Riadh Palms **** Sousse 207.320 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Sousse
» El Mouradi Club Selima Hotel *** Port El Kantaoui 207.957 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui
» El Mouradi Cap Mahdia Hotel *** Mahdia 210.017 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Mahdia
» Hotel Thapsus **** Mahdia 201.417 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Mahdia

Információs oldalak

» Egzotikus utak

Cikkeink

» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila
» Madagaszkár tájain - Kovács Attila
» Egyiptom - Kovács Attila
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!