Nyugodt alvás a hegyekben?

Kipihenten nekivágni egy hegyi túrának, vagy akár bármelyik hétköznapnak, alapfeltétel. Ha azonban az éjszakai nyugalmunkat megzavarják, akár tönkre is tehetik a nyaralásunkat, túránkat. Még hatványozottabban jön elő a kérdés, ha mondjuk kempingben sátrazunk, amikor is a sátor fala nem szűri meg a nem kívánt hangokat, zajokat, vagy ha menedékházban éjszakázunk. Aki gyakran jár túrázni a hegyekbe és megfordul ilyen jellegű szállásokon, ahol nem lehet megoldani a zaj csökkentését az ablak becsukásával, az már biztos találkozott ezzel a problémával. Mindenkinek van a tarsolyában egy sztori lengyel vagy cseh (ide bármilyen nemzetiség behelyettesíthető) csoport, akik a sátrunktól 10 méterre gitárszóval és természetesen alkohollal ünneplik a sikeres túrát, a nap végét, vagy csak egyszerűen az életet. Ehhez persze joguk van, csak mi meg éppen aludni szeretnénk. De említhetnénk a menedékházban horkolókat is. Na velük nagyon nem vagyok kibékülve, nem egyszer okoztak álmatlan éjszakát a hangosan horkolók. Elhatároztam, hogy az idén teszek ez ellen. Elkezdtem keresgélni a neten és így akadtam a www.fuldugo.hu-ra. Gyors egyeztetés után már a kezemben is volt a kért füldugó.

A fuldugo.hu által forgalmazott füldugókat nemcsak alváshoz, de motorozáshoz, bulizáshoz, úszáshoz vagy repüléshez is ajánlanak különféle füldugókat. És hogy mi a különbség közöttük? Ezek a füldugók mind szűrővel vannak ellátva, a megfelelő zajokra kifejlesztve. A motoros a menetszelet kiszűri, a környező zajok, a forgalom hangjait azonban tisztán halljuk. Az alvósban a horkolást és az egyéb zajokat nem halljuk, de az emberi beszédet és az ébresztőórát igen.

Én egy alváshoz valót teszteltem elég széles körben. Otthon, nyáron szeretek nyitott ablaknál aludni, ám a város ezt kevésbé teszi lehetővé. Belvárosi lakásomban a 4-6-ostól kezdve az éjszaka a kocsmából hazatérők óbégatásával folytatva, szirénázásig minden hallható. Így kézenfekvő volt otthon kipróbálni először a füldugót. Nem igazán szoktam hozzá, hogy úgy alszom, a fülemben van valami, de hamar megszoktam az elsőre kellemetlen érzést, a fejem pedig még hamarabb, ugyanis valóban szinte semmit nem érzékeltem az előbb említett zajokból. Néha egy-egy motoros gyorsítását vagy mentőautó szirénáját hallottam, de ahhoz nagyon kellett fülelnem, illetve ha már aludtam, akkor nem ébredtem fel rájuk. A szűrős rendszer előnye, hogy a szűrőnek köszönhetően szellőzik a fül, nem izzad be, sokkal komfortosabb érzés a füldugó használata. A teszt második lépcsője a kemping volt. Most kivételesen nem volt óbégató cseh csoport, de volt hangos beszéd és esőkopogás. A füldugó kiválóan teljesített itt is. A harmadik próba a hegyi menedékház volt, de mondanom sem kell, hogy ezt az akadályt is sikeresen vette. Volt horkolás, motoszkálás, krákogás, pakolás, de mindezt csak elmondásokból tudtam meg reggel. Nem azt mondom, hogy egyáltalán semmit sem hallottam a körülöttem lévő világból, de az biztos, hogy hozzásegített egy nyugodtabb éjszakához. Az a kis kellemetlenség, amíg megszokja a fülünk, igazán megéri. Egyedül a reggeli ébredés volt nehéz, mert nekem az ébresztőm a telefonon zene, így azt is kevésbé hallottam meg, szerencse, hogy a túrákon általában felkelek magamtól időben.

A füldugót könnyű tisztítani, a gyártó azt ajánlja, hogy langyos vízben kevés szappannal mossuk, ha koszos lesz. Így könnyű tisztán tartani.
Összességében a szűrős füldugó jobban teljesített, mint amire számítottam, jól kiszűrte a nem kívánt hangokat és a megszokásával járó kellemetlenséget leszámítva minden túrázónak ajánlom, aki egy picit is érzékenyebb alvás közben a külvilág hangjaira, zajaira.

A füldógót a www.fuldogo.hu-tól kaptuk tesztelésre.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!