Nem madárfészek, olimpiai velodrom

A londoniakat burgonyasziromra emlékeztető, ezért Pringle-nek becézett épület tervezőit a kerékpározás egyszerűsége és tökéletessége ihlette meg az ökobarát megoldásokban bővelkedő olimpiai kerékpárcsarnok megalkotásakor. A Hopkins Architects tervei alapján felépült, és a 2012-es olimpiai játékok helyszínének szánt velodromban minimálisra csökkentették a beton és acél mennyiségét.

Az acélt kiváltó kábelháló szerkezetű tető további érdekessége a rengeteg természetes fényt beeresztő ablak, melynek köszönhetően jelentősen faragni tudnak majd az épület áramfogyasztásából. Az idei év elején átadott velodromot kívülről borító, 56 kilométernyi szibériai fenyőből készült borításon rések figyelhetőek meg, a csarnok természetes szellőzését ugyanis az ülések alá beépített ventillátorok segítségével oldották meg, így nincs is szükség légkondicionáló rendszerre.

Talán rengetegnek hangzik ennyi fa és a 350 000 szög, mégis megbocsátható, ha a képletbe beleszámítjuk a vízfelhasználást jócskán mérsékelő esővízgyűjtő rendszert is.
És hogy az integrált ökobarát designon kívül miért örülhet a számos fenntarthatósági és építészeti díjra nevező csarnoknak a kerékpáros vagy az egyszerű néző? Mert az edzéseket nemrégiben megkezdő sportolók szerint a 250 méter hosszú pálya jelenleg a világ leggyorsabbik velodromja.

Mert a 6000, nagyrészt a célvonal mellett szintbe süllyesztett ülésben sokkal közelebb érzi magát az ember az eseményekhez. Vagy egyszerűen azért, mert a kerékpározás annyira ösztönzőleg hatott az építészetre és a döntéshozókra, hogy hajlandóak voltak jelentős összeget költeni erre a sportra. Az pedig csak hab a tortán, hogy a londoni olimpiai velodrom tetőmintája a repülőről is kerékpárpályára hasonlít, mint ahogy a budapesti Millenáris Velodrom is, amely a huszadik század elején a legkorszerűbb európai kerékpárpályának számított.


 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!