Mitől különlegesek a FunFit.hu sziklamászó tanfolyamai?

Siker/kudarc | Komfort zóna – fejlődési zóna – pánik zóna

Azt mindenki tudja, hogy a siker megerősít bennünket, hogy egy tevékenységet ismétleljünk, a kudarc eltántorít tőle.

Komfort zóna, tanulási zóna és a pánik zóna viszonya egymáshoz​

Azt is régóta tudjuk már, hogy a komfort zóna és a pánik zóna között van egy keskeny sáv – a fejlődési/tanulási zóna -, ahol a leghatékonyabban tudunk új képességeket elsajátítani. Ezen keskeny sáv felismerése a hatékony sziklamászás oktatás kulcsa és ehhez kell némi érzék az oktató/edző részéről.

‘If you want to feel secure
Do what you already know how to do.
But if you want to grow…
Go to the cutting edge of your competence,
Which means a temporary loss of security.
So, whenever you don’t quite know
What you are doing
Know
That you are growing…’ (Viscott)

 

Azaz: “Ha biztonságban akarod érezni magadat, csináld azt, amit már tudsz, hogyan kell csinálni. De menj ki a képességeid határára, ahol átmenetileg elveszted a biztonságérzetedet! Amikor éppen nem teljesen tudod, mit teszel, olyankor tudd: most fejlődsz.”

 

Na, jó, egyszer-egyszer az edző is tévedhet. Elárulom, itt nem lett jól belőve a tanulási zóna. De azért egy ilyen szituációt is helyre lehet hozni. 
Ezen fenti alapvetésekre építettem az oktatási stílusomat, aminek lényege az, hogy a sziklamászó tanfolyamaimon folyamatosan figyelem és ellenőrzöm a felkészültségedet, a psizchés és fizikai állapotodat, aktuális terhelhetőségedet. Tudatosan igyekszem olyan feladatokat adni neked, amelyek a pánikzónádon belül vannak.
Folyamatosan játszom azzal, hogy minél több időt tölts a tanulási zónádban, érezd a kihívást, de minél több sikerélmény érjen és sohase legyél túlterhelve. Amikor szükséged van rá, mindig visszahozlak a komfortzónádon belülre, amely a tanfolyam során, észrevétlenül tágulni fog. Azaz a sziklamászó tanfolyam végén már nem ugyanaz az ember leszel, mint aki elkezdte. 

Na, jó, egyszer-egyszer az edző is tévedhet. Elárulom, itt nem lett jól belőve a tanulási zóna. De azért egy ilyen szituációt is helyre lehet hozni. 

Kezdőként hogyan tanulhatsz hatékonyan?

A sziklamászó tanfolyam tanulási folyamatait kétfelé bontottam és ezt a két folyamatot időnként különálló egységként kezelem, időnként összemixelem:

  • mászótechnika (Többnyire a tanulási zónában, pihenés a komfortzónában)
  • kötéltechnika (Először a komfortzónában, aztán a tanulási zónában.)

Természetesen az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesz elkülöníthető a két folyamat. Ugyanakkor (magyar viszonylatban) a különlegesség az a módszeremben (amit természetesen én is tanultam), hogy az elején a kötéltechnika nálam alárendelt szerepet játszik a mászótechnikával szemben, hiszen nem azért mászunk, hogy csomókat köthessünk és standokat építhessünk, hanem azért építünk standokat, mert szükségesek a mászáshoz. 

Az első sziklamászó mozdulatokat, pl. a precíz lépéstechnikát a földközelben tudjuk legpontosabban elsajátítani.

Pushing the limits” – Told ki a határaidat!

Ha voltál már sziklamászó tanfolyamon nálam az elmúlt két-három évben, biztosan emlékszel a “pushing the limits” kifejezésre.  Viccesen használtuk, de valójában nem volt vicc. Ha még nem voltál nálam, akkor majd megismered. Pushing the limits. Örömmászás.
A mászótechnikád fejlesztése kezdő szinten rendkívüli jelentőségű. Minél ügyesebben mozogsz a falon, annál könnyebben fogod megtanulni a hozzá tartozó kötéltechnikát. Emiatt az elején én kifejezetten hanyagolom az unalmas kötéltechnikai hókuszpókuszokat. Mindent idejében, éppen akkor sajátítasz el, amikor már felkészült vagy rá. Olyankor pedig már pillanatok alatt megértesz mindent.
Ha még sosem másztál, a mászótechnikád fejlesztését először érdemes a komfortzónádban kezdeni és fokozatosan hagyjuk el azt, “mint kifutópályát a gép“. 
Ha már másztál, tapasztalataim szerint akkor is érdemes egy gyors áttekintést nyerni a már meglevő tudásodról, majd megbeszélni és korrigálni az esetleges hibás berögzültségeket.
A fentiekhez nagyon hatékony a föld közelében történő, kötélbiztosítás nélküli boulder-ezés és a felsőbiztosításos mászás. A felsőbiztosításos mászással, azaz top-rope-pal elkezdjük alapozni az elölmászó képességeidet is. Azaz felsőbiztosítás mellett is figyelned kell az út vonalvezetésére, az útban levő nittekre, stb.
Természetesen a kezdő sziklamászó tanfolyamok, táborok célja az, hogy önállóan is tudj sportmászó utakat előre mászni.
Pushing the limits. Örömmászás.

Amikor elfáradtál…

Egy jó edző figyeli, mikor kezdi a tanulója a fáradtság első jeleit mutatni. Ilyenkor inkább könnyebb utak mászására szoktam orientálni a tanítványokat, ill. ilyenkor szoktuk elemezni az aznapi tanulságokat, és ilyenkor szoktunk a továbblépéshez szükséges kötéltechnikával foglalkozni.
És természetesen tudni kell abbahagyni. Mivel a tanfolyamaimon sorozatterhelést kapsz, nagyon figyelek arra, hogy legyen időd kipihenni magadat. Ugyanakkor a pihenési időt is szeretem felhasználni gyakorlásra, esetleg új ismeretek elsajátítására. Mindehhez fontos a jó hangulat…

Amikor elfáradt a társaság, lehet kevésbé megterhelő dolgokkal foglalkozni.

De én már elvégeztem egy kezdő/alapfokú sziklamászó tanfolyamot!

Ez csak az előnyödre válik! Ha ismered az alap kötéltechnikákat, az csak segít abban, hogy a lényegre, a sziklamászásra jobban koncentrálhass! Mind kezdők vagyunk… 
Ha még nem mászol úgy, mint pl. Chris Sharma vagy Adam Ondra, szerintem van hova fejlődni.  Talán még utána is… Sőt, boldog volnék, ha ehhez hozzájárulhatnék!  Esetedben nem kell semennyi időt csomókra, átszerelésekre pazarolnunk, a meglévő mászótudásodat tudjuk hatékonyan javítani. Ha eddig V-öst másztál, akkor most VI-ost fogsz tudni.
Plusz minden mászóhely más. Ha összehasonlítod Paklenica-t, pl. Arco-val akkor már ott is óriási különbségeket fogsz találni: többnyire mészkő mindkettő, de más a formaviláguk, amelyek kicsit másabb mozgástechnikát igényelnek. Ha pedig mészkőről átmész gránitra, gneiszre, akkor ott elölről kezdheted a mászótechnika fejlesztését, hiszen ég és föld a kettő.
És akkor a metamorf kőzetekről még nem is beszéltünk… 
Persze az alap mozgásformák ugyanazok lesznek, de másra kell figyelni jobban egyiknél és másiknál. Na, de ez egy külön történet…
Ezek az apró trükkök nagyon hatékonnyá és élvezetessé teszik a sziklamászó fejlődésedet. Néhány nap alatt motivált és felkészült mászóvá válsz, és jó eséllyel a sziklamászó sportág elkötelezett rajongója leszel.
A sziklamászó tanfolyamaimon megszerzett ismeretekkel már önállóan is tudod fejleszteni magadat. A sziklamászó tanfolyamról lesznek mászótársaid, ill. csatlakozhatsz mászóközösségünk höz. A fő cél az, hogy megszeresd ezt a gyönyörű sportot és életformáddá váljon. Az itt szerzett tudással mászótermekben is hatékonyan tudsz majd mászni, ill. akár a hazai, akár külföldi sportmászó sziklákon is megállod a helyedet.

A különlegesség tehát ott van, hogy a sziklamászó tanfolyamunk középpontja nem a sziklamászás, hanem Te magad vagy az!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Via ferrata túra - Großer Priel 2515 m. - 3 nap
» Macedon kalandozások - 8 nap
» Nepál képekben, nepáli élmények
» Nepál képekben, nepáli élmények
» Kalandtúra 2015
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!