Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei

A fagyos hangulatú reggelek okán aktuálissá vált, hogy összeszedjük, hogyan öltözzünk fel melegen a túrákon. Hogyan kerüljük el a kihűlést, megfázást, mibe bújjunk, azért hogy ne ezekkel a kellemetlenségekkel kelljen foglakoznunk, hanem arra koncentrálhassunk, amiért kimentünk az erdőbe: a táj szépségére, a mozgás örömére.

A didergés már egy hideg által kiváltott reakció, amivel meleget próbál termelni testünk. Az a folyamat, ahogy elfehérednek perifériáink, jól jelzi mivel kapcsolatos a kihűlés: a vérkeringéssel. A vér felelős egy részben a test hőháztartásáért, ha ezt megértjük, akkor könnyebben védekezhetünk a kihűlés ellen: jobb lesz a hőérzetünk, ha a felszíni helyzetben lévő erek hőszigeteléséről  gondoskodunk. Ilyenek a csuklóban és a nyakban futó vastag vércsatornák, így a sál népi hagyománya és a kesztyű szüleink általi erőltetése nem is tűnik akkora terrornak.

Igaz, modern időket élünk, ne kellemetlenkedjünk hosszú gyapjúsálakkal, mert még nekiállunk rókát szelídíteni.  A sálak helyett szélesebb felhasználási területű csőkendők állnak rendelkezésre a túrafelszerelés boltokban, igény és hideg szerint mikroszálas, jól lélegző aláöltözet anyagból, vagy melegebb thermo-polárral kombinálva. Ez sapkaként, hajpántként, törzsi tolldíszként is hordható, praktikus, könnyű és gyorsan száradó eszköz.

A kesztyű-téma sem elhanyagolandó, ha már hordunk, figyeljünk, hogy szélálló (főleg bringán) legyen és a csuklóra jó hosszan ráhúzódjon, hogy ott is melegen tartson. Mivel ezt nem lehet minden esetben garantálni a fejlettebb innovációt képviselő felszerelések már hüvelykujj-bujtatóval készülnek, hogy adott esetben ez is védje a csuklót a kihűléstől. A derék-védelem is olyan ügy, amit nem szabad elhanyagolni, de erről már Lázár barát nálam sokkal jobbat szólt, mint én valaha is fogok. Olvassátok, okuljatok! Ha férfi olvasóink még biztosabbra akarnak menni ilyen altesti melegítő tekintetében, akkor meg Ágoston Viktor írását ajánlom. Micsoda szerzőgárda, nagy napok jönnek még az utazom.com életében!

Ha már lefelé haladunk, jöjjön a térd: fontos és érzékeny területe földi porhüvelyünknek. A térdet a széltől is óvni kell, hiszen kellemesebb időben is ki tud hűlni a légmozgás (szél vagy bringa) hűtő hatásától. Ha extrém hidegben bringázunk, vagy sokat térdelünk várhatóan a hóban (hódeszka-tanfolyam, például) akkor hordjunk térdvédőt. Zoknival, cipővel úgy járjuk el, hogy ha nagyon hideg van akkor bélelt lábbelit hordjunk, ha kevésbé (-20 fölött) akkor pedig thermolite bélésű zoknit. Arra figyeljünk, hogy a vérkeringés akadályozása itt kiemelten veszélyes! Ha szorít a zokni, vagy a hágóvas hevedere, kicsi ránk a lábbeli, akkor a könnyen elfagyhat a lábunk az enyhébb mínuszokban is.

A felszerelés tekintetében arra az apró, de a két,  terepen nagyon fontos fizikai törvényszerűségre figyeljünk oda, hogy a párolgás hőt von el, és hogy a környező levegőt mindig melegítjük, így ha az nagy sebességgel mozog mellettünk, akkor az is kihűti a szervezetet. Utóbbira a szélálló ruházat viselése lehet megoldás, előbbire pedig a jó minőségű aláöltözet (a nedvességet beszívó pamutból készült ruházat már a múlté). A legdrágább aláöltözet sem működik, ha a felette lévő rétegek nem lélegeznek kellőképpen, és ha túlöltözünk, az sem jó megoldás, mert a kis erőfeszítéstől is leizzadunk, az meg a bőrfelületről párolog el... innentől már ismerjük. A ruházat kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy szélálló rétegnek a mellény is kiváló: a karok találkozásánál izzadunk a legjobban, ez szabadon távozik az ujjatlan felsőből, ami mégis védi a létfontosságú szerveket (vese, tüdő) a meghűléstől. Zokniból, legalsó rétegből mindig legyen nálunk száraz váltás, aminek szállítás közbeni vízálló csomagolásáról gondoskodunk.

.

A testünkkel kapcsolatos teendők a következők, ha fázunk:

Együnk: a meleg biztosításához szükséges energiát a tápanyagból nyerjük.

Mozogjunk: a zsír csak hőszigetel, az izom viszont nyugalmi állapotban is termel hőt. Akinek folyton hidegek a végtagjai, az is tehet rendszeres mozgással a folyamatos fázás ellen, hiszen jele lehet keringési vagy idegrendszeri problémáknak. Az edzett, hideghez szokott, egészséges és jól táplált szervezetnek nem jelent gondot a  zimankó.

Védekezzünk a fagyás ellen: ha már érezzük a fagyás első jeleit (fájdalom, zsibbadás) menjünk meleg helyre, vagy mozogjunk. Semmiképp se dörzsölgessük a fázó testrészt, és kerüljük a direkt hőforrással való érintkezést. A fülünk és az orrunk is a védendő területek közé tartozik. Igyunk egy teát és semmiképp sem alkoholt, mert az csak rövid ideig okoz jobb hőérzetet az erek kitágításával, utána ellenkező hatást érünk el vele. Legyen nálunk izolációs fólia: a súlya elenyésző, és életet menthet. Ha megfelelően felkészültünk, fizikailag és a felszerelésünket tekintve is előrelátók vagyunk, akkor nyugodtan élvezhetjük a kirándulást a legzordabb időben is, és végtagvesztés helyett vidámsággal jár a túra.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Bécsben és a Schönbrunn-i kastély - 1 nap
» Advent Esztergom, Visegrád és Szentendre - 1 nap
» Advent Székesfehérváron és Veszprémben - 1 nap
» Adventi varázslat Ópusztaszeren és Szegeden - 1 nap
» Adventi hangulat a Mátrában és Egerben - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Cico Apartman *** Hvar 8.444 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Hvar / Hvar-sziget
» Kresimir Apartman *** Pag 11.430 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Pag / Európa / Pag-sziget
» Natasa Apartman *** Pag 11.726 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Pag / Európa / Pag-sziget
» Maja Apartman *** Medulin 12.221 Ft/főtől - Horvátország / Medulin / Isztria / Európa
» Rubin Apartman *** Hvar 10.306 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Hvar / Hvar-sziget

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Barcelona hangulata - Kovács Attila
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila
» Kerékpártúra Keszthelyről a Kis-Balatonra - Kovács Attila

Utazások

» Téli túra a Kőszegi-hegységben - 1 nap
» Bakonyi kalandok - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!