Kitárult a Gerecse kapuja

Ha bárhol az országban feltesszük a kérdést, hogy hallottak-e már Tatabányáról, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a többségük azt fogja felelni: igen, ott van a hatalmas Turul szobor! Millenniumi emlékművére, mely Tatabánya címerében is megjelenik, nem csupán azért büszke a város, mert Közép-Európa egyik legnagyobb bronzszobra és mert bekerült hazánk történelmi emlékhelyei közé, hanem azért is, mert a megyében élők összefogásának köszönheti létét.

Mára azonban nem csupán egy szobor és lenyűgöző kilátás várja az ide látogatókat - az utóbbi években kiépült via ferrata útvonalak mellett a Gerecse Kapuja látogatóközpont is a környék turisztikai attrakciói közé emelkedett. A Gerecse élővilágát és értékeit bemutató, látványos épületre a természettel kapcsolatos tudatosság temploma - ha a fiatal generációk megismerik, milyen csoda veszi őket körül, nagyobb eséllyel őrzik meg az a jövő számára. Sajnos a természet szeretete nem veleszületett képesség - pozitív és meghatározó élmények sokasága kell, hogy kialakuljon az a féltő gondoskodás, ami által Földünk és környezetünk sorsáért aktívan cselekvő emberré válunk, emellett pedig rengeteg tanulásra és oktatásra van szükség. Az ilyen irányú tudás megszerezésének színhelye a Gerecse Kapuja, ahol közelebb kerülhetünk a Természethez, megérthetjük annak fontosságát, felismerhetjük értékeit.

A Turul madár és a mellőle a városra nyíló pazar panoráma egyre több és több turistát vonzott a Kő-hegyre az elmúlt több mint 110 év során. Annak érdekében, hogy az ide érkezők valóban felejthetetlen élményekkel gazdagodhassanak, Tatabánya önkormányzata úgy döntött, turisztikai attrakcióvá fejleszti a szobor környezetét. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Dévényi Sándor által megálmodott Gerecse Kapuja egy esztendő alatt épült fel. A látogatóközpont jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít ezentúl épített környezetünk, azaz a nyüzsgő város és az azt körülölelő gyönyörű természet között, ahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni várják a turistákat. Az épületben interaktív kiállítást, éttermet, ajándékboltot és via ferrata felszerelés kölcsönzőt alakítottak ki. A látogatóközpont mellett a gyermekeket játszótér várja, a sportolni vágyókat pedig kombinált fitnesz eszköz és a via ferrata.

A magyarság mitologikus madarát ábrázoló, emblematikus létrejötte, a polgárok összefogásának köszönhető, hiszen közadakozásból épülhetett meg több mint egy évszázada a Kő-hegy tetején, ahol 15 méteres fesztávolságú szárnyait kitárva őrködik, és vigyáz a tatabányaiakra. Ahogyan 1907-ben, a madár elkészültekor, úgy ma a szomszédságában megépült látogatóközpont átadásán is együtt ünnepel a megye - hangsúlyozta köszöntő beszédében Schmidt Csaba polgármester. A megnyitó rendezvényen a térség településeiről érkezett vendégek a helyiekkel karöltve léptek át a Gerecse Kapuján, amely mostantól interaktív kiállítással, étteremmel, via ferrata felszerelés kölcsönzővel és ajándékbolttal fogadja látogatóit. Az augusztus 1-jei avatóünnepségen a város vezetője Bencsik János országgyűlési képviselővel, Popovics Györggyel, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökével, dr. Molnár Attilával, Komárom, illetve Stubendek Lászlóval, Észak-Komárom polgármesterével közösen vágta át a nemzetiszínű szalagot. A „Gerecse Kapuja turisztikai látogatóközpont kialakítása” elnevezésű, 696 millió forint összköltségű projekt az Európai Unió és a magyar állam 514,5 millió forintos támogatásából valósulhatott meg.

A hétvégén átadott látogatóközpont tehát elkészült, a tereprendezési, valamint a három tanösvény kialakításának munkálatai azonban még folytatódnak. Az épületben kialakított kiállítás augusztus 20-ig, a próba üzemmód ideje alatt díjmentesen látogatható, de a Tatabánya Kártyával rendelkező helyiek számára a későbbiekben is ingyenes lesz.

A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.

A megnyitóról készült videó:

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 5 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai. - 5 nap
» Via ferrata túra a Garda-tó környékén - 6 nap / 3 nap szabi
» Klettersteig túra Ausztriában - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!