Kajakkal az Ipolyon

Vízpart, jó hangulat: a legjobb párosítás. Ha társítunk hozzá egy kis kalandot és sportteljesítményt, és a felfedezés vágya is hajt minket, keresve sem találhatnánk jobb helyet, mint az Ipoly vadregényes folyócskáját!

A Tisza és a Duna már generációk óta ismert és kedvelt vízitúra célpont. Kajakok és kenuk százai szelik évente hullámaikat, az Ipoly viszont szűz területnek számít. Ismeretlensége viszont a fővárostól számított közelsége jelent igazi vonzerőt nyári kalandjaink tervezésekor: azt, hogy milyen gyönyörű vidék ez, arról úgyis csak ottjártunkkor lesz fogalmunk, itthonról el sem képzelhető. Mivel már megszűnt erősen őrzött határfolyónak lenni, az Ipolyon túrázás is jóval egyszerűbb, mint évekkel ezelőtt. Könnyen vagy akár szervezetten- mikor a hajóbérlést és a szállítást is letudjuk egyszerűen- is eljuthatunk erre a helyre, ami ideális hétvégi programot jelent áprilistól októberig. A hajókat Tésáig érdemes feltranszportálni, és ott vízre tenni, aztán kezdődhet a kalandkeresés.

Úgy készüljünk, hogy Ipolydamásd vagy Vámosmikola magasságában töltjük az estét: ide könnyed evezéssel juthatunk el a behajló füzek ágai között, a szelíden kanyargó folyón csorogva. Ha a víz meglassul és szinte megáll, akkor duzzasztóműhöz érkeztünk, itt a bal oldalra evezve kivehetjük a hajókat majd néhány tíz méter sétát igénylő átemelés után újra folytathatjuk utunkat. Kétszer kell ezt megtennünk. Az este közeledtével már kezdjük el a folyót övező hangulatos galériaerdőben sátorhelyet nézni a vízről, és még a sötétség előtt elkészülni a szállásunk elkészítésével, sátrunk felállításával. Másnap, ha korán reggel indulunk tovább, akkor rengeteg vízimadarat, kócsagot, gémet, récéket és a repülő drágakőként surranó jégmadarat is megfigyelhetünk. Ipolytölgyes környékén nagyon szép, szabályozatlan szakasz vár, hangulatos öblökkel, kis, megállásra, fotózásra csábító szigetekkel. Szob előtt a nyugodt víz a Duna visszaduzzadását jelzi, nemsokára bele is ömlik a kis folyócskánk a hatalmas folyamba.

Itt már alig kell eveznünk, hiszen remek sodrás segíti utunk, ám fokozott figyelemmel kell lennünk az Ipolyon nem jellemző, itt viszont erős vízi forgalomra, nagy hajókra, motorcsónakokra. Ha az Ipolyon borulnánk figyelmetlenségünkből, akkor maximum vizesek leszünk a sokszor csak térdig érő vízben, a Dunán viszont komoly tétje is lehet egy rossz mozdulatnak. Épp ezért ideális ez a túra: a bizonytalanabbak kockázat nélkül jöhetnek gyakorlatba a kis folyón, és a Dunán már kamatoztathatják is frissen szerzett tudásukat.

Túránk az Ipolyra...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák Vörös-torony-hágó (2352 m) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Karácsonyi utazások

Cikkeink

» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 1.rész - Kálmán Flórián
» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 2.rész - Kálmán Flórián
» Szlovák autópálya matrica - Kovács Attila
» Túra a Szlovák Paradicsomban - Sucha Bela - Nagy Árpád
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!