Hybrid, pedelec, elektromos és társai

Mivel a hibrid még elég új dolog Magyarországon, ezért van még bőven félreértés a témával kapcsolatban. Mai Bringometria rovatunkban a hybrid, pedelec, elektromos és villany kerékpárokkal fogunk foglalkozni kicsit. Mivel a téma nagyon nagy, ezért egy cikkben nem tudunk mindenre kitérni, hiszen könyvet lehetne írni az egész pedelec irányzatból.

Az Evobike ma Magyarországon az egyik legjobb komfort, trekking és city pedelec kerékpárokat forgalmazza, melyeket nálunk, illetve viszonteladóinknál is el lehet érni. Adott tehát a téma: PEDELEC. Aki száraz, közérthetelen műszaki számháborút vár, az lapozzon is el: mi a lényeget igyekszünk megvilágítani. A paraméter háborút majd legközelebb ejtjük meg.

A nagyáruházi, semmire nem jó, elektromos kerékpárokat most lendületesen ugorjuk is át. Sokan kérditek miért nem jók ezek a szörnyek?

Meg is mondjuk, hogy mik a hátrányok: a kezdeti kedvező ár után az üzemeltetés drága és van úgy, hogy kivitelezhetetlen is; nincsen hozzá alkatrészutánpótlás, nehezek, elavult a motorjuk, elavult az akkumulátoruk, elavult-korszerűtlen alkatrészekből építik őket. A jármű dinamikájához méltatlan csapágyakat használnak. Ezeket a modelleket senkinek nem ajánljuk, hiába tűnnek elsőre jó vételnek, de itt is igaz, hogy ami olcsó volt végül a legdrágább lesz!

Ezen a ponton ki is térnénk a sokak által üdvözítőnek gondolt külföldről behozott, használt, magas kategóriájú pedelec kerekpárokra. Miden járműnél volt ilyen láz Magyarországon, hozzunk be autót, motort, kerékpárt...stb. A többi európai ország lakója sem hülye, ne is gondoljuk, hogy az, ha egy pedelec kerékpárt harmad áron kínálnak akkor annak oka van. Nem kell cselszövésre, lopásra gondolnunk feltétlen. A megoldás unalmas és száraz: a korszerű akkumulátor egy-egy ilyen lehasznált géphez újonnan 200.000 Ft is lehet, ezt adjuk is hozzá a vételárhoz bátran. Akkor még nem beszéltünk egyéb szerkezeti hibáról, felújításról a motorja kapcsán például. Természetesen így elveszítjük a gyári akár 1-5-10-25 éves garanciákat is, ami új kerékpár első tulajdonosára vonatkozik csak (apró betű). A "mi majd építünk bele akkumulátort", ami kokányolás és töltéskor otthon hagyva nem csak a garázs de a lakás, ház is leég - nem kifizetődő irány.

Térjünk tehát rá a lényegre a kis kitérők után. Pedelec, hibrid villany kerékpárok. Melyik mit is jelent? Mi most azokkal a modellekkel kívánunk csak foglalkozni, melyek "csak" mint PEDELEC kerékpárok működnek, tehát együttes erővel mozgunk: az elektromos rendszer és a mi emberi erőnk összeadva mozgatja a kerékpárt.

Mindjárt 2 nagy családot is meg kell különböztetnünk: 25 km/h, illetve 45 km/h a rásegítés felső határa. Az Unió területén a maximális 25km/h engedélyezett a kerékpár kategóriában és a 45km/h már segémotoros kerékpárnak minősül. Itthon ugyan nem, de Németországban például rendszám kötelesek. A furcsa az egészben az, hogy én tudok síkuton önerőből is menni 40-45km/h-val. Az tény, hogy már 45km/h-nál is átalakulnak a féktávok-reakcióidők. Ne menjünk bele a politikába de rendesebb országokban minden anyagi, adózási, erkölcsi, fizikai feltétellel próbálják támogatni ezt az új irányt, hiszen újabb autósok vonhatóak be a kerékpározás csodálatos világába ha öltönyben, kosztümben is lehet érkezni egy-egy tárgyalásra izzadtságszag nélkül.

Ne feledjük a városi közlekedésben a pedelec bringa-segédmotoros kerékpár 45km/h-ja nem verhető meg autóval a csúszforgalomban soha. Napi edzés, mozgás megoldva. A városi levegő pedig tud picit élhetőbb maradni. Több márka is készít akár utólagosan is beépíthető rendszereket.

A főbb gyártók: Bosch, Panasonic, TranzX, BionX

Minden gyártó más más irányt választott a motor és a rendszer tervezése, kiépítése során.

Kategórizálhatunk motor elhelyezés szerint is:

 1. első kerék agymotorok (TranzX)
 2. hátsó kerék agymotorok (BionX)
 3. középmotorok (Bosch) hajtóművet is magába foglalóan

Itt is, mint minden rendszernél vannak előnyök és hátrányok:

 1. az agymotorok sok esetben utólag is beépíthetőek, viszont a kerék tömegét és így a rugózatlan tömeget növelik és kizárják az agydinamó illetve agyváltó használatát. A fékezéskori visszatöltés szokott lenni még érv de a valóságban nagyon kevéssel tolja a ki a kerékpárunk hatótávolságát a visszatöltés sajnos
 2. a középmotoros rendszer esélyes a jövőben fennmaradásra, habár ennél nem tudunk a fékezéssel energiát visszanyerni, viszont használhatunk agydinamót és agyváltót is kedvünk szerint és nem a kerekeket és a rugózatlan tömeget növeli a motor
 3. a Bosch a középmotort fejleszti évek óta és az amúgy Audi A3 kormányszervó-motor annyira jól sikerült, hogy már most piacvezető lett (a bemutatását követő 2. évben)
 4. a középmotoros (BOSCH) rendszer további előnye a kerék könnyű súlya mellett az is, hogy agyváltó alkalmazása esetén tudunk zárt hátsó hajtást is alkalmazni. Gondolunk pl. a gondozás mentes szíjhajtásra, ami nem koszolja össze soha a ruhánkat, vagy a hagyományosabb láncos hajtást tudjuk kombinálni egy teljesen zárt láncvédővel, így a ruhánkat sem olajozzuk és az időjárástól, sártól, kosztól elzárt láncunk is jóval több kilométert tud elviselni futásban
 5. a motor ereje itt viszont a mi teljesítményünkkel egyetemben a láncon keresztül adódik át a hátsó keréken keresztül a talajra, de az agyváltónak hála tudunk erősebb láncot is alkalmazni, mert nincsen lánc félrehúzás mint a külső váltóknál.
 6. komfort, hibrid, pedelec kerékpárokon amúgy is szerencsés lenne már elfelejteni a "láncgyilkos" síkelhúzásokat (sajnos tévesen egyedül a kerékpáriparban honosodott meg az a hülyeség, hogy lánchajtással oldal irányba síkokat váltunk, semmilyen értelmes gépészeti és jármű kategóriában nem használnak erőátvitelre síkok váltásával láncot). A lánc és a szíj is adott síkban történő erő és hajtás átvitelre megfelelő bármilyen fordulaton és terhelésen.

A hibrid, pedelec kerékpárok már igazi járművek sok esetben motorokat megszégyenítő futóművekkel, elől-hátul levegős felfüggesztésekkel, tehát érdemes tudnunk mit is kapunk az igen nagy vételárakért. Nem ritka az 1.000.000 Ft feletti listaár sem. Mi az Evobike-ban tudunk Bosch performance hajtásrendszerrel, Rohloff 14 sebességes agyváltóval, első-hátsó FOX rugózással, hidraulikus tárcsafékkel, némi extrával 1.8-2 millió forintos pedelecet is konfigurálni. Igen van, aki ennyiért egy nyugati autót vesz inkább.

Előnyök a pedelec kerékpároknál: nem csak egyéni, globális is (urbanisták figyelem!)

 1. egészséges testmozgás biztosított,
 2. csöndes működés,
 3. környezettudatos üzemeltetés,
 4. csökkentett forgalomterhelés a városokban (+ kevesebb zaj- és légszennyezés),
 5. nagyobb sebesség,
 6. városi dugókban verhetetlen menetidők,
 7. ami nem lényegtelen: a rezsi számlába beleszámolható hiszen a munkahelyen is feltölthetjük árammal, nem úgy a magánautót...
 8. megújuló alapú, pl. napelemes rendszerrel ingyen tankolhatunk,
 9. üzemanyagköltségünk így lehet "0" Ft is,
 10. adókedvezmények (civilizált országokban)

Most jöjjön a szerénytelen állításunk alátámasztása, miszerint komfort, city kategóriában mi tudjuk adni az egyik  legjobb hibrid-pedelec kerékpárokat.

Miért is? Mert ezek a kerékpárok tényleg Németországban készülnek, kézi munkával és nem  a Távol-Keleten fűzött ideig-óráig szép kerekek vannak benne. Az általunk képviselt márkák folyamatosan kapják a rangos európai elismeréseket a hibrid-pedelec zsűriktől. Nekünk van először gyári szériában gyártott kerékpárunk, mely szíjhajtással készül, hibrid-pedelec és kérhető akár fokozatmentes agyváltóval is. Olyan szinten építik a kerékpárokat Németországban a szakértőink segítségével a vevőink igényei szerint konfiguráltan, hogy nem jelent gondot évekig garanciát vállani a termékekre. A mi esetünkben nem "konfekció" gépekről beszélünk, hanem az egyedi igényeknek megfelelően felmért és felépített egyedi termékekről, mert csak így biztosítható a maximális élmény. Számtalan kiegészítő, táska illeszthető a rendszerhez az Evobike-nál.

Nagyon sokan nézik és vásárolják a vagány, sportos, MTB alapú pedelec kerékpárokat, csak azt felejtik el, hogy az ő igényük teljesen más lenne a használatban. Aki soha nem megy komoly terepre az ne vegyen mountain (hegyi) kerékpárt akkor sem, ha az első-hátsó kerék rugózása csábító. Összteleszkópos pedelec kerékpár létezik kényelmes komfort és city kategóriában is.

Mindig szakképzett eladótól vásároljunk csak!

Ne az esztétika legyen csak a szempont, hiszen használati tárgyat vásárolunk nem díszletet. Vázgeometriában, ergonómiában, utaztási komfortban létezik pedelec kerékpár, ami ráadásul jó minőségű és nagyon sok évig örömünket lelhetjük benne.
Galériáinkban számos hibrid modellünkről elérhetőek részletes bemutatók.
Következő "BRINGOMETRIA" cikkünkben kitérünk a műszaki tartalomra is, hogy ne csináljunk téves választást ekkora árkategóriában.

Evobike Team

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!