Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér

Ha már bejártuk az összes hazai dombot és hegyet, valamint azt az egy felhőlyukasztó hegycsúcsunkat, önkéntelenül is távolabb toljuk magunktól a térképet, hogy újabb terepet találjunk egy-egy csúcscsoki szertartásos eltüntetéséhez. A legközelebbi jelöltek között biztosan ott lesznek az Alacsony-Tátra csúcsai: a Gyömbér (2.043 m), a Chopok (2.024 m), a Déres (2.004 m), a Chabenyec (1.955 m) és a Király-hegy (1.948 m).

Számos variáció létezik arra, hogyan és miként járjuk be ezt a térséget – körtúrában, télen vagy nyáron, ám szükség van némi szerencsére, hogy teljesen jó időt fogjunk ki. Nekünk szerencsénk volt a hétvégén, extrém időjárás nem borzolta kedélyünket a Gyömbér-csúcsra menet. Az Alacsony-Tátra ezen szakasza (is) könnyen megmászható vidéknek számít, ám ezt a besorolást az időjárás egy, de akár két kategóriával is „leminősítheti”, így érdemes mindenre felkészülnünk, ami ebben a magasságban csak előfordulhat.

Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára

Nincs ár információ. Kérje egyedi ajánlatunkat! >>>
1 napos hótalpas túra az Alacsony-Tátrában

Trangoškától a túra még kellemesen emelkedő útvonalon halad. Ha éppen egyedül vagyunk, és megállunk egy pillanatra, hogy elhallgattassuk hótalpjaink recsegő-ropogó zaját, egészen olyan, mintha egy elvarázsolt erdőben kóborolnánk önfeledten. Amerre csak nézünk, vastag hótakaró borít mindent, a hatalmas fenyőfák ágai megereszkednek a súly alatt. Hallani az apró erek, patakocskák csörgedezését. Annyira már nem zavartalan ez a táj, hogy kisebb-nagyobb vadakkal is összefussunk, csak a szűz hó rejti nyomaikat. Merengésünket rövid időn belül biztosan keresztül szeli egy-egy túrasíző, így tovább is indulunk.

1.500 méter környékén a hegyoldal kezd megváltozni: kikopnak a fák, erősödik a lejtés. Ideje kicsit megállni és szusszanni egyet, míg tétován hátrafordulunk és eltátjuk a szánkat. Mert hiába láttuk már a legnagyobb hegyeket is, ha nem ilyen panoráma köszön nekünk minden ébredéskor „jó reggelt!”, akkor bizony le fog nyűgözni a kristálytiszta égbolt, a völgyet betakaró, gomolygó köd és a vakítóan fehér megannyi hegyhát és –csúcs, ami körülvesz minket.

A Štefanika menedékházhoz 1.728 méteren térhetünk be. Meglehetősen párás atmoszférával rendelkezik a hely, ám annál finomabb ételeket kaphatunk, nem szabad kihagyni. A házikót 1991 óta Igor Fabricius vezeti, aki – az egyik falra akasztott tábla szerint – húsz év alatt összesen több mint 173 ezer kilogrammnak megfelelő élelmiszert, sört, tűzifát, stb. hurcolt fel a hátán az épületbe. Ez ma sincs másként – mint a világ számos menedékházába, ide is gyalogosan érkezik fel az alapanyag. A fölös energiával rendelkezők még az út elején kapjanak a hátukra (legalább) egyet az ott felhalmozott öles tűzifákból, amit aztán a házban rumos teára válthatnak. Akinek ez kellő motiváció, igyekezzen felzárkózni, mert nagyjából 2.300 kilogramm felett már az említett táblára is felvésik a nevét.

Pihenjük ki magunkat a menedékházban, mert még némi kaptató vár ránk a csúcsig – az utolsó 300 méter szint. Nyáron ez az útvonal természetvédelmi okok miatt tiltott, a 2.043 métert jelző kereszthez csak némi kitérővel juthatunk, így télen azonban a jeges havon simán felhótalpazhatunk, vagy akinek ez nem elég kihívás, az visszacsatolhatja lábára a túrasít, majd azzal hagyhatja minél gyorsabban a háta mögött a csúcsot. Odáig az út azért még küzdelmes, de ha sikerül meggyőzni magunkat, hogy mégse adjuk föl, akkor pazar látványban lehet részünk.

Ha kedvet kaptál, katt ide!

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák Vörös-torony-hágó (2352 m) - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Olaszország - Residence I Pungenti - Castiglioncello, Toszkána 1.238 Ft/főtől - Toszkána / Olaszország / Európa / Castiglioncello
» Magánapartmanok *** Novi Vinodolski 10.135 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Novi Vinodolski / Európa
» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 11.000 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol
» Villa Pavica Apartman **** Palit 11.249 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget
» Villa Ivan Apartman **** Rab (Palit) 11.249 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Karácsonyi utazások
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila
» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila

Utazások

» Kalandtúra 2015
» Kalandtúra, aktív utazás
» Aktív nyaralás
» Szilveszter az Alpokban - 4 nap
» Szádelői-völgy: Téli túra Szlovákia Grand Canyonjában - 1 nap (új)
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!