Hosszútávú kényelem - Volkswagen Multivan Highline 4Motion

Az utazás az egyik legjobb dolog a világon - de nagyon nem mindegy, kit választunk útitársnak. A Volkswagen Transporter legendás jármű - a most a T5 sorozatnál tartó széria 60 éve jelent egyet az utazással, a kalanddal, a világ csodáira nyitott, szabad szellemű szemlélettel. De a Multivan több mint egy egyszerű kisbusz - luxuskivitelű megoldásai, prémium belső terei egy hollywood-i filmekből ismerős limuzint idéznek.

Nem vagyok szakavatott autós újságíró, de a munkám miatt rengeteget vezetek, főleg ezt a kategóriát, így felhasználói véleményemet foglalom össze az alábbiakban. Volt szerencsém a T4 és a T5 sorozatú Transporterekhez is, előbbi típussal egy évtizeddel ezelőtt végigcsöveztük a francia és az olasz Riviérát - a csomagtartóban kialakított matraclágerben aludtunk, gázfőzőn készült az ebéd, folyamatos harcban álltunk a hivatalos közeggel és a parkolóőrökkel.

Azóta már valamennyire megkomolyodtam, így egy sikeres vállalkozó magabiztosságával fordultam be Monacóba - ugyanazon a helyen, ahol egykor kikergettek a parkolóból, most épp hogy nem szalutált az ajtónálló. Persze ez a megkülönböztetett figyelem nem nekem köszönhető, hanem annak a fellépésnek, amit ez a fekete űrsikló kölcsönöz a hazánkfiának - a termékpaletta egyik legdrágább modellje, a Multivan Highline 4Motion TDI duruzsolt ugyanis alattam. 

A monaco-i kaland csak a kezdet volt - Franciaország után Olaszország legszebb tájain, majd Németország őszi erdővidékén illetve a Cseh Paradicsom kanyargós erdei útjain teljesített kiválóan a Multivan - úgy összeszoktunk a hosszú kilométerek alatt a német ipar csúcsteljesítményével, hogy szinte zokogtam, amikor vissza kellett adnom a Porsche Hungária munkatársainak.  

Kényelem:

A hétszemélyesre tervezett gépjárműben simán elfér ennyi utas, a csomagteret pedig a hátsó üléssort beépített síneken mozgatva tudjuk hatalmasra növelni - attól függően mire van inkább szükség. A konferencia-busz bőrülései inkább fotelek mint autóülések - nagyon kényelmes bennük utazni, akár több ezer kilométeren át. Ha a sofőrülésből hátrapillantunk, elsőre szokatlan lesz, hogy nem egy utastér, hanem egy nappali van mögöttünk.

A fotel-hasonlat a vezetőülésre is áll - a Budapest-Monaco táv levezetése után olyan érzéssel szálltam ki az autóból, hogy azonnal kész vagyok mindent feltenni a piros hetesre és nyert euróért hajnalig bulizni, nem pedig úgy, mint akit kicsit is megviselt a 1250 kilométernyi vezetés. Ezt az autót az aktív, sportos életet élő családok vásárolják, nem véletlenül. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fizikai és lelki állapotban vagyunk, miután megérkeztünk az Dolomitokba. Ha nem fárasztott le a vezetés a kényelmes ülések miatt, azonnal indulhatunk a csipkézett sziklabirodalom felfedezésére és nem kell egy napot a regenerálódásra pazarolnunk.

A magasból messze a többi autó felett ellátunk, mint Attila, Isten ostora a csatában, így e nagyon biztonságos vadászlesből szemlélhetjük a közlekedés többi résztvevőjét. A biztonságos parkolásban elől-hátul tolatóradar segít - vigyázni is kell a gyönyörűen fényezett gépjármű épségére. A hatalmas szélvédőt esőérzékelővel ellátott ablaktörlők teszik átláthatóvá a legnagyobb vihar közepén is - a visszapillantókból pedig megbízható képet kapunk a mögöttünk kialakuló forgalmi helyzetről. Különösen Olaszország történelmi belvárosaiban szállást keresve jön jól a belülről, elektromosan felhajtható tükrök funkciója, amellyel a busz méreteihez képest nagyon szűk sikátorokban is biztonsággal közlekedhetünk.   

A kényelemhez hozzájárul az is, hogy nem fáraszt minket a menetzaj - ha nem pillantunk a kilométerórára vagy a navigációra, fogalmunk sincs a sebességről - teljes csendben száguldhatunk át a vidéken, vagy düböröghet az utastérben a Daft Punk - nem a szél, a motor vagy a futómű zaját hallgatjuk. Erre a tulajdonságra nem is az autót vezetve jöttem rá - a jót könnyű megszokni - hanem miután egy másik, szintén felső kategóriás járművet vezettem a Multivan után.  

Iszonyú prémium érzés az autóhoz közeledve vagy a műszerfalról vezérelve távolról nyitni-zárni a két oldalajtót - ez nagyon sokat segít VIP személyek ki- és beszállítása esetén. A klíma és a programozható ülésfűtés minősége párhuzamban van az autó kategóriájához tartozó megoldásaival - utóbbi különösen egy párás-ködös, hűvös időben tett túra után jön különösen jól, anyaméh-meleget varázsolva az elgémberedett elől ülőknek. 

A Multivan utastérének variációs lehetőségei végtelenek - a minden irányban forgatható második soros ülések közé rengeteg tárolóhellyel felszerelt középegység kerül, melyből egy klassz kis asztalkát húzhatunk és hajtogathatunk ki. Az ülések alatt is könnyen hozzáférhető rekeszeket találunk, a vezetőülés környékén pedig olyan bőségben állnak rendelkezésre a rejtett és praktikus tárolók, hogy komoly memória kell hozzá, hogy emlékezzünk, mit hová suvasztottunk el. A csomagtérbe négy személy egyheti cucca is kényelmesen elfér, de a már említett sínrendszeren variálva négy fagyasztós hűtőt is gond nélkül belepakolhatunk ezzel is megemlékezve a haszongépjármű ősökről. 

Menettulajdonságok:

Szeretek vezetni. Gyorsan, kanyargós hegyi utakon, könnyebb terepen is. A Multivan 4Motion technológiája és a 7 fokozató DSG automata váltó pontosan erre van kitalálva - hogy csak a vezetési élményre figyelhessünk. A számítógép a sofőr helyett kitalálja a helyes fokozatot és azt is, hogy a négy kerék közül hogyan ossza el a dízel nyomatékát - így az autó a legdurvább hegyi szerpentinen is úgy kapaszkodik fel, mint egy WRC versenyparipa, egészen elképesztő érzés ilyen körülmények között vezetni - a hátul ülőknek persze már nem annyira.

A havas, sáros, meredek utak sem jelentenek gondolt a Multivannak, komolyabb terepre persze nem merészkedtünk vele az autó árát és hasmagasságát figyelembe véve. A váltó nagyon pontosan teszi a dolgát, a kedvencem mégis a sportmód, amikor elképesztő nyomaték tépi fel az aszfaltot még autópályán, akár 140 km/h sebességnél bekapcsolva - nagyon kell vigyázni vele, mert nehéz betartani a sebességhatárokat. Természetesen Magyarországon - ismert okokból- semmi problémánk nem volt a rend éber őreivel, nyilván annyira szabályosan közlekedtünk ezzel a csillagrombolóval.

A fogyasztáson meglátszik az automata és a 4Motion - 10.0 liter lett az átlagfogyasztás az út végére, de csak azért, mert elég nehéz volt a jobb lábam - az óvatosabb duhajok biztosan eljárnak ennél kevesebbel, 8 liter körül. 

Fények:

A prémium megoldások, különleges kényelem, luxus belső tér és a kisbuszokra nem jellemző, széles vigyoros vezetési élmény mellett az én alapélményem ezzel az autóval kapcsolatban a fény. A hatalmas üvegeknek köszönhetően nagyon napos az utastér, de most nem éltető csillagunk sugározta természetes fényre gondolok, hanem a mesterséges megvilágításra.

A belső térben annyi és olyan sokféleképpen variálható világítás van, mint egy ötcsillagos design-szálloda hálószobájában és nappalijában, de az új fényszórók LED kiegészítő-világítása komoly fellépést kölcsönöznek az autónak - ez különösen jól jön az autópálya belső sávját használva. Egyébként kisbusszal közlekedve gyakran tapasztalom, hogy a külső sávból előzést kezdve bevágnak elém, mert csak a közeledő dobozt látják, a sebességemet pedig rosszul becsülik meg - de ha Multivan tűnik fel a tükörben, akkor ez a botor cselekedet eszükbe sem jut.

A távolsági fény kapcsolásakor olyan fényár önti el a legsötétebb szászországi erdőt is, hogy őz legyen a talpán, aki megkockáztatja az elénk ugrást. A viccet félretéve, a ködlámpák olyan jól bevilágítják az oldalt elterülő teret is, hogy időben észrevesszük az összes önpusztító hajlammal rendelkező pockot, nyulat és más erdei élőlényt, és időben lassíthatunk. 

Összességében egy olyan, hosszú távú utazásokra, élményvezetésre és reprezentációra is alkalmas luxusbuszt kapunk ennek az autónak az áráért, ami nem jön zavarba, bármilyen útviszonyok között is kell helytállnia. 

További képek a Multivanról:

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Képek a tópartról... - Kovács Attila
» Egy nap Veronában - Kovács Attila
» Provence levendulái - Kovács Attila
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» A nyári ég csodája - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!