Horvátország időjárása

Déli szomszédunk, Horvátország festői tájakkal csábító, változatos vidék. A nyári időszakban magyarok tömegei keresik fel hosszú tengerpartját és csodálatos kisvárosait, mint Rovinj, Zadar, Pula, Split vagy Trogir. A UNESCO Világörökségnek számító kulturális értékek, mint Dubrovnik belvárosa, Split római értékei, vagy a Porec vagy éppen a Sibenik városában található bazilika mellett természeti kincsekben is gazdag Horvátország, elég csak a Plitvicei-tavak vagy a Krka Nemzeti Parkra gondolni. A strandolás és a nyaralás szempontjából is kiemelten fontos kérdés, de gyalogtúra vagy éppen viorlázás, vízitúra szempontjából pedig egyenesen életfontosságú a horvátországi időjárás.

A 10 legszebb horvát sziget

Horvátország hosszú partvidékén számtalan gyönyörű tájat - mint a Krka Nemzeti Park -  hangulatos kisvárost mint Rovinj, Trogir vagy Sibenik, de több csillogó nyaralóhelyet találunk mint Opatija, Omis vagy Makarska. Ezek az autópályán könnyen elérhető helyeknek sajnos megvan az a negatívumuk, hogy mások is ugyanilyen egyszerűen el tudnak jutni ide - így a nyári szezonban gyakran találkozhatunk tömeggel és zajjal a frekventáltabb nyaralóövezetekben.

A horvátországi időjárás sajátosságai hol meghosszabbítják a szezont, hiszen kora tavasszal és késő ősszel is kellemes éghajlat vár minket a délebbre fekvő szigeteken és Dalmáciában, de a tenger felől fújó szelek vagy a bóra okozhatnak meglepetéseket a nyári időszak kellős közepén is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy indulás vagy egy kirándulás, fürdés, úszás, esetleg a kikötőből kihajózás esetén előre tájékozódjunk az időjárásról. 

Észak-Horvátország időjárása nagyon hasonlít a hazaira, mivel itt még a kontinentális éghajat jellemzői vannak túlsúlyban - száraz, meleg nyár, hűvös, csapadékos tél és négy jól elkülöníthető évszak jellemzi. Ezt a hatást fűszerezi meg egy kis hegyvidéki éghajlattal a Horvátország középső részén húzódó Dinári-hegységrendszer - itt télen vastag hó borítja a magas csúcsokat és komoly hidegek is előfordulhatnak. A parttal párhuzamosan futó, keskeny szigetek valójában ennek gerincei, a mély völgyeket a Földközi-tenger töltötte fel a jégkorszakokat követően.

A partvonalhoz közeli, magas hegyek alakítják ki a bóra (horvátul bura) jelenségét. A magas fennsíkok és a nappal felmelegedő tengerfelszín közti hőmérséklet különbség okozta erős szelek nagyon komoly károkat okozhatnak - Makarska mellett 1996-ban 250 km/h Krk-sziget meterológiai állomásán pedig 248 km/h sebességű bóra-lökéseket is mértek. Erre a szélre nehéz felkészülni, maximum egy felhősapka jelzi a Velebitek vagy  Biokovo csúcsán, így mindig tájékozódjunk a helyiektől a hegyek felől támadó hirtelen széllökésekről. A legkomolyabb bórák a Velebit-csatorna és Krk valamint Sibenik és Split partjainál, illetve az Isztriai-félszigeten jellemzőek - itt az Osztrák-Magyar Monarchia idején a vasútvonal mellé úgynevezett bórafalat is emeltek, mert előfordult, hogy a vonatot is felborította - képzelhetjük, hogy akkor mit kezd egy vitorlással. 

A másik híres szél a déli-délkeleti jugó(yugo) ami sirokkó megfelelője. Ez a tenger felől fúj és az egész partvonalon tapasztalható, általában csapadékos időjárás követi. A jugó általában tavasszal és ősszel fúj, nyáron ritka, akkor viszont érdemes figyelni rá, mert 3-4 méteres hullámokat is korbácsolhat. 

A misztrál észak felől fúj, tipikusan nyári szél. reggeltől estig érezhető, stabil áramlás formájban, de nem kell tőle tartani - épp, hogy enyhíti a nyári hőséget. 

10 legszebb természeti érték Horvátországban

Horvátország nem csak strandjairól és Olaszország vidékeit idéző kisvárosairól híres. Déli szomszédunk csodálatos természeti tájakkal és varázslatosan szép nemzeti parkokkal rendelkezik, mind a tengerparton, mind a szárazföldön. Ezekből a látványosságokból szemezgettünk. 1. Plitvicei-tavak A Plivicei-tavak csodájához fogható tájat nehezen találunk a nagyvilágban. A nemzeti park meglátogatása életre szóló élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Képek a Plitvicei-tavakról: 2. Krka Nemzeti Park

Tavasszal nagyon kellemes Horvátország, főleg a Brac és Hvar szigetének vonalától délre - itt már nagyon magas a napsütötte órák száma és a tenger is kiválóan temperálja a szigetek és a déli tájak éghajlatát. Már április elején teljes virágzásban van a táj, akár egy hónappal is megelőzve az otthoni állapotokat. Északon, az Isztria-félszigeten azért ilyenkor még csípősek a hajnalok. Nyáron viszont a hőségre kell felkészülnünk, se a strandra, se kirándulni ne menjünk megfelelő mennyiségű folyadék, naptej és fejfedő nélkül. Ősszel október végéig, november elejéig jellemző a kellemes nyaralóidő, utószezonban is nagyon kellemes az időjárás Horvátországban.

10+1 homokos strand Horvátországban

A legjobb strandok a homokkal borított fürdőhelyek - Horvátország partvidékének legnagyobb része azonban sziklás vagy kavicsos. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 kilométer partvonalat jelent, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 kilométer - írja a Wikipédia. Ebből a nagyon hosszú tengerpartból azonban csak néhány helyen talál a Horvátországban a nyaralni vágyó utazó homokos partszakasz.

Horvátország időjárására a meleg nyarak és az enyhébb telek jellemzőek, de ez adott területet tekintve nagyban függ a tenger és a hegyek közelségétől. Az átlaghőmérséklet januárban -5 és 10 fok, augusztusban 13-26 fok, de nyár derekán gyakran fordul elő 40 fok körüli hőség is. A napsütéses órák száma kifejezetten magas, az tenger menti területeken és a szigeteken 2700 óra évente, de a hegyvidéken is 2000 óra felett van.

Horvát autópályadíj - 2017

Horvátország hosszú és kiváló minőségű autópályákkal rendelkezik. A horvát autópályák díjkötelesek, a fizetőkapuknál tudunk jegyet kérni, amelyet kihajtáskor vagy szakaszhatárokon kell kifizetni. A horvátországi autópálya fizetőkapuknál horvát kunával vagy euróval is fizethetünk - de bankkártyát is elfogadnak. A magyarországi M7 autópálya Letenyénél, a határátkelő után az A4 jelzésű útban folytatódik, amelyen Zágrábig utazhatunk. Innen az A1 jelű autópálya folytatódik déli irányba, jelenleg Ploce magasságáig. Ezen a pályán könnyen és gyorsan elérhető Zadar, Sibenik, Omis és Makarska is.

A horvátországi időjárásról az alábbi oldalakon tájékozódhatunk:

yr.no

accuweather.com, Split

http://meteo.hr/index_en.php

http://www.meteo-info.hr/

 

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Zágrábban - 2nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» A Plitvicei Nemzeti Park varázsa - 3 nap
» Hercegovina csodái - 3 nap
» Hosszú hétvége a Plitvice-tavaknál - 3 nap

Szállás ajánlatok

» Uvala Scott Üdülőtelep ** Kraljevica 57.845 Ft/főtől - Horvátország / Kraljevica / Kvarner-öböl
» Sahara/Rab Sunny Hotel *** - Lopar (ex San Marino) 88.065 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Lopar / Rab-sziget
» Uvala Scott Apartmanok Üdülőtelep ** Kraljevica 149.350 Ft/főtől - Horvátország / Kraljevica / Kvarner-öböl / Európa
» Delfin Plava Laguna Hotel** - Porec 185.400 Ft/főtől - Horvátország / Porec / Isztria / Európa
» Hotel Pula *** Pula 194.083 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa

Információs oldalak

» Homokos strandok Horvátországban
» Szállásfoglalás Porec
» Szállásfoglalás Trogir
» Last Minute Horvátország
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Olcsó Hotelek Horvátországban
» Horvátország élménybeszámolók
» Hotelek Horvátországban - Online szállásfoglalás
» Nyaralás Horvátországban
» Szállásfoglalás Sibenik
» Szállás Porec Hotel
» Szállásfoglalás Umag
» Szállásfoglalás Zadar
» Szállás Trogir Hotel
» Szállás Rab sziget Hotel
» Szállásfoglalás Pulában
» Szállásfoglalás Opatijában
» Horvátország apartman
» Szállásfoglalás Horvátországban

Cikkeink

» Brela, Baska Voda, Makarska: Horvátország igazi gyöngyszemei - Kovács Attila
» Zágráb: látnivalók és hangulat - Kovács Attila
» Zadar hangulatos városa Horvátországban - Kovács Attila
» Horvátország márciusban - Kovács Attila
» Hamisítatlan Horvátország - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!