Hogyan készüljünk fel a síelésre?

A síelés napjainkban egyre népszerűbb a magyar utazók körében is. Aki csak teheti, a tél beálltával célba veszi a közeli hegyeket, hogy a síelésnek és a téli sportoknak hódolhasson. Azonban azoknak, akik nem sportolnak rendszeresen, érdemes némi előkészületet tenni mielőtt a havas hegycsúcsokat szeretné meghódítani.

Sajnos a statisztikák is azt mutatják, hogy a magyar síelők gyakrabban szenvednek síbalesetet, mint azok, akiknek inkább a hétköznapjaihoz tartoznak a téli sportok. Mi magyarok országunk természeti adottságaiból adódóan sokkal kevesebb időt töltünk ezzel a sporttal, mint az osztrák, olasz, szlovén, szlovák vagy francia sporttársaink, azonban talán pont emiatt habzsoljuk az élvezeteket és nem vesszük figyelembe, hogy a síelés nagyon is megterhelő a szervezetünk számára.

Mielőtt elindulunk a jól megérdemelt téli kikapcsolódásunkra, érdemes néhány előkészületet tenni, hiszen ez a fajta aktív pihenés komoly veszélyeket is hordoz magában. A síelés az egész testünket megmozgatja, érdemes hát karban tartani magunkat. Ne feledjük, síelni enélkül is lehet kellő körültekintéssel, azonban legyünk tisztában a kockázatokkal is és ennek megfelelően kezdjünk a síelésnek.

Szakértők azt javasolják, hogy a síelés előtti két hónapban érdemes intenzív felkészülésbe kezdeni az állóképesség javítása érdekében. Az intenzív felkészülés heti 2-3 alkalmat jelent, alkalmanként kb. egy óra időtartamban. Elsősorban az altestünk izmainak megerősítésére koncentráljunk és természetesen ne feledkezzünk meg a lazításról sem. Ideális választás a felkészüléskor a futás, görkorcsolyázás, jégkorcsolyázás, kerékpározás, úszás. Fontos, hogy a comb és farizmokat kellőképpen felkészítsük, hogy az első nap után ne legyen az egész síelésünket megnehezítő izomlázunk. A törzs izmai, noha kevésbé vesznek részt a síelésnél, mint a comb, de mégis fontosak, így azokról sem szabad megfeledkezni. A legegyszerűbb és leghatékonyabb gyakorlatok a guggolás, a felülések, a törzsemelések, a jobbra-balra szökellések, illetve az úszás.

További jó tanács, hogy  pályákra érkezve az első lesiklás előtt mindig melegítsünk be, hogy ne hideg izmokkal és ízületekkel vágjunk neki a hegyoldalaknak. A bemelegítést érdemes fentről kezdeni és lefelé haladni, először a fej, a nyak, a törzs, majd a comb és térd következhet. Ha ezt kihagyjuk, akkor mindenképpen az első lesikláskor legyünk nagyon óvatosak, míg be nem melegszenek az izmaink és ízületeink.

Ha elegendő időt szánunk a felkészülésre és sikerül a kondíciónkat javítani, valamint kellőképpen bemelegítünk, akkor bizonyára élvezni fogjuk a síelés örömeit.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Bécsben és a Schönbrunn-i kastély - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Hótalppal a Schneeberg csúcsára - 1 nap
» Hótalpas túra Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Ausztria legszebb szurdokvölgye - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Jaeger Hotel*** - Annenheim 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa
» Bad & Ski Pension 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa

Információs oldalak

» Ausztria látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Utak Március 15. idejére
» Szilveszteri utazások
» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Splitboard– titkosfegyver freeridereknek - Kollmann András
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila
» TGR videó: Light the Wick - Nagy Endre
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!