Hemzsegnek a vörös színű rákok Ausztráliában

Néhány nap múlva újra bekövetkezik az a holdfázis, melynek során a karácsony-szigeteki vörös rákok lerakják petéiket a tengerbe. Ezt megelőzően azonban hosszú vándorútra kelnek.

Minden év késő tavaszán vörös rákok milliói lepik el az ausztrál Karácsony-szigetet. Egyszerre mintegy negyvenmillió kis ollós állat kel útra a tenger felé. A vándorlás heves esőzésekkel kezdődik októberben, novemberben és decemberben. Ha megfelelő mennyiségű csapadék esik, akkor a tizenegy centimétert is elérő rákok elindulnak az Indiai-óceán felé. A nagyjából tíz kilométeres utat öt nap alatt teszik meg. Először a hímek érik el a partot, és lyukakat ásnak a homokba, hogy előkészítsék a terepet a párzásra. A hímek gyakran harcolnak is egymással a legjobb búvóhelyért. A nőstények általában öt-hét nappal később érkeznek meg, és azonnal elfoglalják a számukra kialakított kis lyukakat. A párzás után a búvóhelyen maradnak a holdciklus utolsó negyedéig, amikor a tengerben a sekély vizeket keresve leteszik a megtermékenyített petéiket. Ezt a nőstények minden alkalommal megvárják, függetlenül attól, hogy mikor kezdték meg a vándorlást. A kutatók úgy gondolják,  hogy mivel ennek a holdfázisnak van a legkisebb mértékű hatása a tenger változására, és a nőstények megvárják a hajnalt és az apályt a peték lerakására, így sokkal több esély van azok túlélésére.

1

Idén november 28-ára és december 28-ára esik ez a holdfázis. A vándorlást ezt körülbelül tizennyolc nappal megelőzően kezdik meg az időjárástól függően a nem is annyira apró állatok, és szinte egy mozgó vörös szőnyeggé változtatnak mindent, amerre járnak. Ha nincs elég csapadék a levegőben, akkor a migrációt akár a következő holdhónapra is elhalasztják a rákok. A hosszú utat reggel, vagy kora este kezdik el, amikor még hűvös a levegő. A hímek a párzás után, a nőstények pedig a peték lerakása után azonnal visszatérnek az erdőbe. A vándorlás során utakat zárnak le a Karácsony-szigeten, kerítést építenek és a felszín alatti kis alagútakat is ásnak, hogy védjék az állatokat.

4

Képek: BBC Travel

Kapcsolódó anyagok:

Méreggel ölő tengeri rákot azonosított egy kutatócsoport

Csigák árulkodnak az emberiség vándorlásáról

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!