Görögország-Olympos

Görögországban a legmagasabb pont, a mítoszok szerint az istenek lakhelye: szerintünk pedig egy klassz túracélpont, ami kellemes program lehet a strandolás helyett vagy annak kiegészítőjeként.

De csak jó kondival és elegendő idő birtokában vágjunk neki a hegynek: ha egy nap alatt járjuk meg akkor erős kihívás lehet a gyakorlatlanabbak számára.

A görög mondavilágban kiemelt szerepet elfoglaló, az istenek lakhelyéül szolgáló hegy görög vidékekre nem jellemző módon májusig hósipkát hord. Ha csak egy napra tervezzük meghódítását, akkor nagyon korán, még napfelkelte előtt induljunk el, hogy legalább felfelé menet elkerüljük a hőséget, a túra kb 7-8 óra fel és le. A tengerpartról, Olympic Beachról vagy Paraliaról könnyen elérhető Liotochoró városkájából még fel kell kanyarognunk az 1100 méteren található Priólia parkolóba. Innen indul a patak mellett a jelzett, jól követhető úton az A-menedékház irányába. Fontos tanács, hogy a fenyőerdőből kiérve nagyon megnő a napsugárzás intenzitása, így a menedékháznál mindenképpen töltsünk ivóvizet, és védekezzünk a napszúrás és a leégés ellen! A 2100 méteren fekvő menedékház ivóvíz mellett nagyon kellemes ételekkel is szolgál, és itt is lehet aludni, ha túl soknak érezzük az egy napra tervezett távot. Akkor is érdemes itt megszállni, ha néhány napos körtúrát tennénk a környék turisták által egyáltalán nem látogatott hegyvilágában: míg a legmagasabb hegy népszerű célpont, ritkán merészkednek messzebbre az ide látogatók, így a csúcsrégió kivételével mindenhol teljes magányban túrázhatunk. Ez esetben is fontos tényező az ivóvízpótlás, mert a kopár mészkővidéken ritka kincs a forrás. Térképet a menedékházban vagy Litochoróban is vehetünk, de használhatjuk Nagy Balázs: Magashegyi túrák a Balkántól Perzsiáig című kiváló kötetét is. A menedékháztól még 800 méter szint leküzdése  vár ránk, immár erdőborítás nélkül. A csúcs a gerinctől jobb kézre esik, a könnyen elérhető, Skala csúcs a gerinc legmagasabb pontja, innen egy kicsit technikás szakasz vezet át a legmagasabb 2919 méteres Mytikas csúcsra. Ezt a szakaszt csak szédülésmentes, sziklán biztosan mozgó kalandoroknak ajánljuk, mert a gyakorlatlanabbakat könnyen érheti itt meglepetés. Lefelé a törmelékes talajon sokkal gyorsabban haladhatunk, a feljövetre szánt idő fele elég újra a parkolóban lenni. Közben újból átsétálunk a hegyet borító hangulatos fenyveseken, sűrű erdőkön, míg a kis patakban lemoshatjuk magunkról az ösvény porát. A túra után érzett fáradtság tekintetében viszont biztosnak tűnik, hogy az Olymposon lakozó istenek  legendája csak azért tarthatta fenn magát ilyen sokáig mert a helyiek lusták voltak megbizonyosodni ennek ellenkezőjéről. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Athén városlátogatás - 5 nap
» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» Hétvége Athénban - 5 nap
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» Tavaszköszöntő hétvége Athénban - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Filoxenia Apartmanház - Moraitika 125.248 Ft/főtől - Görögország / Korfu / Moraitika
» Evi Hotel *** Rodosz, Faliraki 154.423 Ft/főtől - Görögország / Rodosz / Faliraki
» Prassino Nisi Hotel ** Korfu, Moraitika 159.238 Ft/főtől - Görögország / Korfu / Moraitika / Európa
» Alexis Pool Apartmanház - Korfu, Sidari (debreceni indulással) 149.170 Ft/főtől - Görögország / Korfu / Sidari / Európa
» Blue Sky Apartmanház - Korfu, Sidari 154.320 Ft/főtől - Görögország / Korfu / Sidari / Európa

Információs oldalak

» Görögország látnivalói
» Tengerparti Nyaralás - 2015

Cikkeink

» Korfu, vitorlással - Kovács Attila
» Kalandok Korfu szigetén - Kovács Attila
» Görögország legszebb tájai a magasból - Kovács Attila
» A hangulatos Karpathos, Görögország - Kovács Attila
» Kréta egyik legszebb tengerpartja - Balos - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!