Fjallraven Polar Expedíció - Kutyaszánozás

A Fjällräven Polar 2013 főszereplői kétségtelenül a szánhúzó kutyák voltak. Az alaszkai husky szánhúzásra, ma már versenyekre tenyésztett kutya fajta. Története az amerikai kontinens meghódításáig vezethető vissza. Tenyésztésüknél a marmagasság és kék szem nem jelentenek fő szempontot, elsődlegesen a teljesítmény a cél. Ebből adódóan ezek a kutyák nagyon változatosak, különböző színűek, mintájúak. Ezeket a kutyákat nem kell tanítani, jutalmazni, büntetni ahhoz, hogy fussanak, húzzanak. Az már benne van a génjeikben. Csak az együttműködésre kell tanítani őket. Ennek módja, hogy idősebb, tapasztalt kutyákkal futtatják közösen őket. 

Az expedíciónkon több mint 200 kutyát vettünk igénybe, így azok több kutyafarmról érkeztek  Norvégiából és Svédországból. A szánjainkat hat kutya húzta, párban, három sorban a szán elé fogva. Az első sorban a vezérkutyák voltak akik az okosabb, engedelmesebb ebek közül kerültek ki.

Nekem elől és hátul két-két nőstény kutyám volt, középen pedig két nagyobb termetű  és erősebb hím kutyám. Az vezérkutyáim neve Ajka és Kira volt. A kutyák gondozása, etetése a mi feladatunk volt. Táborveréskor először az ő ételüket készítettük el. Szalámihoz hasonló speciális rudakat kellett baltával felaprítani és forró vízben áztatva elkészíteni számukra.

Éjszakára egy kifeszített láncra kötöttük ki őket a sátraink körül. Időnként koncerteztek nekünk. Egyik-másik elkezdett vonítani, ugatni mire a minket körülvevő tengernyi kutya is rázendített. Nagyon barátságosak a kutyák, és imádnak szaladni. Ha megérzik, hogy közeledik az indul, már alig lehet visszafogni őket.

Nem véletlenül az első dolog amit meg kellett tanulnunk, az volt, hogy soha ne engedjük el a szánt, mert a kutyák elrohannak vele. Ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam, amikor egy kanyarban John barátom beborult előttem a friss hóba. A kutyáim türelmetlenül ugattak, vonítottak, alig bírtam visszafogni őket. Megvártam amíg John valahogy kimászik a hóból és tovább megy.

Miután John eltűnt a bokrok mögött, a kutyáim olyan őrült tempóval indultak meg, hogy a kanyar utáni meredek lejtőn kisodródtam a kitaposott ösvény szélére, ahol a szánom bal oldala pillanatok alatt elmerült a puha hóban. Én oldalra billentem, derékig a hóba merülve, a kutyák tovább húztak és hasra terítettek. Mindez pillanatok műve volt, és a következő emlékem az, hogy a szán kicsúszott a kezemből, és a kutyáim tovább rohantak vele a völgybe. Szerencsére a csapatvezetőnknek, Kentnek sikerült megállítania a kutyáimat.

 

A Fjällräven Polar élményei alapján, azt gondolom, hogy kutyaszánozni bárki meg tud tanulni akár rövid idő alatt, de nehéz terepen való helytálláshoz tapasztalat szükséges, mert könnyű beborulni a friss hóba. Másrészről a kutyák energiájával a kutyaszánosnak kell jól gazdálkodnia, mert ők őrülten futnának kimúlásig. Volt is példa rá, hogy az egyik kutyát ki kellett fogni és feltenni a szánra, mert már képtelen volt továbbmenni, mivel túlhajtotta magát. Norvégia, Svédország és Finnország lappföldi tájai kiválóan alkalmasak a kutyaszános túrákra. Érdemes egyszer kipróbálni.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Nagy Skandináv körutazás - 12 nap
» Dánia-Svédország-Norvégia - 8 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Kresimir Apartman *** Pag 11.430 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Pag / Európa / Pag-sziget
» Helena Apartman *** Banjole (Medulin) 14.037 Ft/főtől - Horvátország / Banjole / Isztria / Európa
» Avelina Apartman *** Pula 15.110 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Bolko Apartman *** Banjole 16.132 Ft/főtől - Horvátország / Banjole / Isztria / Európa
» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 13.476 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» A 14 szigetre épült főváros: Stockholm - Explorer World
» Stockholm és nevezetességei - Etédi Alexa
» Friss képek a prágai árvízről - Kovács Attila
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila
» Bringatúra Kanadában - Kovács Attila

Utazások

» Őszi barangolás a Velencei-hegységben - 1 nap
» Bakonyi kalandok - 1 nap
» Alpesi csúcsok: a Veitsch 1981 m. - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!