Elnyűhetetlen szandál?

Őszinte vallomások egy rég megvásárolt termékről:

Avagy tartós teszt 12 évben - Source Stream Sport

Manapság mást sem hallunk, mint előre megtervezett élettartam, piacgazdaság, fogyasztói társadalom...Mintha egyes cégek "szélmalomharcot" vívnának a témában. Így jártam sok évvel ezelőtt a Source szandálomkapcsán. Igaz ez csak utólag derült ki számomra is. A képlet egyszerű volt: imádok mezítláb járni, de Budapesten ez elég rizikós vállalkozás a sok törött üveg, kutyagumi, hulladék meg miegymás miatt. Nagyon sok szandált kipróbáltam és utána is olvastam, de valahogyan egyik sem győzött meg, míg végül véletlen belebotlottam a Source márkába. Rögtön észrevettem: itt valami más koncepció lehet a fejlesztésben, hiszen volt már pár szandálom, ami egész tűrhető volt, de volt olyan is, ami csak egy szezont bírt ki.

Milyen értékelési szempontok alapján választottam ki a megfelelő szandált:

 1. lehetőleg nem túl nagy súly
 2. megfizethető ár
 3. kényelmes viselet
 4. vízállóság
 5. outdoor modell legyen
 6. hordás közben ne legyen elviselhetetlen illata
 7. több rétegű talp (a lehető legjobb ütéscsillapítás miatt)
 8. tág beállítási határok a lábfejhez
 9. gyors le -és felvét
 10. esztétikus megjelenés
 11. jó párnázottság a felső részen
 12. túrára is alkalmasan rögzüljön a lábamon
 13. nem nyári papucsot kerestem, hanem jól szellőző lábbelit, ami az összes igényt kielégíti
 14. élettartam garancia

Fogalmam sem volt, hogy ennyire jól döntöttem. Nyarak, túrák, vízpart, strandröplabda jött-ment, de a szandál csak nem hagyott cserben. A talp nem süppedt össze, hogy agyrázkódást okozzon a kemény aszfalton gyaloglás. Használtam terepen, erdőben, strandon, homokon, tengerben (sün ellen is) és nagyon sokat városban. Adtak hozzá egy hordozótáskát, amiben kényelmesen vihettem magammal bárhová. A legmostohább körülményeknek a tengerparton tettem ki: tűző nap, sós víz és szárítani sem volt időnk, így felkötöttem a motorra autópályán és így lobogva szárítottam meg, amit a legkisebb panasz nélkül vészelt át. Kezdtem beleszeretni az első évek után, de az 5. évnél már kíváncsi voltam, a 7. évnél pedig tudtam, hogy a következő szandálom is Source márkájú lesz. Mondták az üzletben, hogy 2 év garancia van rá, de szakszerű, rendeltetésszerű használat mellett a talpon lévő zöld kopásjelző eltűnéséig él a jótállás. Nem vettem komolyan, mert egy szandál sem bírt ki 3-4 évet sem, így lényegtelen, hogy a talpa nem kopott, ha úgyis ki kellett dobnom mindet. A Source más volt, nem adta meg magát 8 év után sem.

Tapasztalatok a 10 éves teszt végén:

 1. a tépőzár a mai napig hibátlanul működik, csak kicsit bolyhosabb lett, az eredeti tapadása kb. 60-70%-os
 2. talp nem nyomódott össze, még mindig csillapít járás közben kb.: 90%-os
 3. sem a talp alsó rétege, de a talpam felőli felsőréteg sem ment tönkre (kopott és fényesedett csak)
 4. a pántok, hevederek nem szakadtak el, nem koptak ki és nem fakultak csúnyára
 5. fakult a hevedere, de látszik az eredeti színe még bőven
 6. a talp felső része kifényesedett és most már 8-9 évtől van "illata" nyáron eddig az sem volt neki
 7. sajnos az idő miatt a háromrétegű talp ragasztása fáradt el több, mint 10 év után, de ezt szerintem egy cipész meg is tudná nekem ragasztani, de nem fogom már javíttatni, hiszen a sok guggolás miatt a talp elkezdett elrepedni több mint, 10 év után.
 8. semmilyen ápolást, törődést nem igényelt a szandál, ha volt türelmem szezon végén egyszer alaposan jól kimostam (nem mindig történt meg)
 9. mindenkinek tetszett, aki látta
 10. az ár relatív, de itt is az lett igaz, hogy ami olcsó, az végül nagyon drága, mert kidobtam évek alatt 5 pár semmire sem jó szandált ahelyett, hogy elsőre vettem volna egy Source modellt, ha mondjuk ismertem volna...
 11. a talp alatt átvezetett "önbeálló" heveder nem üzleti süketelés: szűkebb, keskenyebb lábfejre éppen úgy be lehet állítani a szandált, mint a magasabb rüsztű lábfejekre
 12. ha nem húztam szorosra, akkor sem törte fel a lábam és úgy is a talpamon maradt erdei sétákon is
 13. a sós tenger vízben az öregedő tépőzár ki tudott nyílni, de csak 4 év után (azóta létezik csatos modell is)

Milyen EGYÉB szandálokat teszteltem és miket tapasztaltam:

 1. bőrtalp, bőr felsőrész sajnos vizesen csúszik, és a bőr öregedik, ha nem ápoljuk, eltörik
 2. a bőrszandálok nehezebben tisztulnak és könnyebben lesz kellemetlen illatuk
 3. volt sportos heveder szandálom, de az egyáltalán nem nagy (értsd: 80kg) súlyomtól is úgy összelapult a talprész a sarkamnál, hogy 500 méter gyaloglás után agyrázkódásom volt, mintha legalábbis Tyson ütött volna ki
 4. sok szandálomnak egyszerűen megtört, elvált a talpa 2 év után
 5. heveder szandálok szétfoszlottak: nem hordhatatlanra, de rendkívül csúnyára

Egy termék és márka, ami dacol a "piaci trendekkel" ? Igen! Tönkre megy? Vegyél másikat! Na, ez nem igaz a Source esetében. Vegyél másikat, ha egy újabb modellre vágysz, de nem kényszerű a csere csupán csak "úri pompa"! Szeretem, ha az ízlésvilágbeli változás előbb következik be, mint a szandál állapotromlása, magyarul a terméket előbb unjuk meg, minthogy a funkcióját ne tudná ellátni, így azért veszünk újabb modellt, mert jobb fejlesztések, jobb színek vannak a porondon.

Több, mint 10 év után akartam új szandált venni, de Magyarországon senki nem volt hajlandó adni egyet sem, mert a sok túlreklámozott (semmire sem jó) terméket árulja mindenki. Nem forgalmaznak minőségi terméket szandál témakörben. Félreértés ne essen: drága termék van, csak tartós nincs. Volt kollégám, barátom ismert szandálja 1,5 év után olyan mérhetetlen büdös volt, hogy megkértük munkába érte után azonnal legyen szíves levenni és a teraszon tárolni, ahová senki sem járt ki. Beltérben 5 méterre is érződött a szandál jelenléte, de szerinte kényelmes modell volt, lehetséges, csakhogy nekünk nem volt az, hogy hordta.

Mikor kiderült, hogy senki sem tud adni szandált, akkor felvettük a gyárral a kapcsolatot személyesen, hátha ők tudják kitől vegyünk szandált újabb 10 évre, de sajnos nem tudtak segíteni magyarországi kiszolgáló ügyében. Kiderült, hogy további profi termékük is van, így elkezdődtek a tárgyalások.

Mára megegyeztünk, így a termékeik elérhetőek az Evobike kínálatában. Mindenkinek jó böngészést kívánunk.

12 év után most véget ért a tartós teszt, részemről maximális megelégedéssel zárult. Javaslatom: a Source szandál megéri az árát, igen megvenném újra bármikor.

Aki nem ismeri a Cupron és a kellemetlen lábszag eltüntetésének kapcsolatát, keresse következő cikkünket!

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!