Csak szabályosan a pirosnál

Mi, kerékpározók nem feltétlenül tudjuk tartani az autók tempóját, ezért mire felgyorsítunk, már lehet is fékezni a következő sarkon a következő pirosnál. Vannak kereszteződések, ahol a párhuzamosan haladó gépjárművek egy-egy pirosát és zöldjét végig kell várnia a bringásnak, mire a második pirosnál a kerékpáros forgalmi lámpa végre rövid időre zöldre vált. Ha valaki a saját energiáját használja a járműve hajtásához, akkor ez kicsit sem mellékes szempont.


Budapesten természetesen számbeli fölénye miatt a robbanómotoros közlekedés élvez elsőbbséget, és ennek megfelelően a forgalmi ritmus is az autók számára van beállítva. Koppenhágában például hosszú évek munkája után mára a kerékpárosok érdekeit kiemelten figyelembe veszik, mert rájöttek arra, hogy a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével egyre több és több ember választja mindennapos közlekedési eszközéül a kerékpárt, ezzel anyagi terhet levéve a városukról.

Budapest tökéletesen alkalmas hely lenne a civilizált városi kerékpározásra, ha bekövetkezne végre egy aprócska szemléletváltás. Tegyük fel például, hogy nem hobbi-fitnesz jelenségként lennének jelen a kerékpározók a köztudatban, akikre időről-időre kerékpárutak formájában "feleslegesen" költeni kell, hanem mint környezettudatosan élő, felelőséggel bíró, felnőtt családos emberek, akiknek ha van is kocsijuk, mégis a biciklizést választják.

Nagy előrelépést jelentene a kerékpározók és a kerékpározás népszerűsítése szempontjából a zöldhullám beállítása a frekventáltabb kerékpárutak mentén, esetleg először próbaként a nyári hónapokban. Koppenhágában reggelente és délutánonkét, munka előtt és után, zöldhullámot állítanak be a több tízezer kerékpáros számára annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé legyen megterhelő a haladás, mert ha valaki a saját energiáját használja járműve hajtásához, az minden segítséget megérdemel.
 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!