Bringometria: Mit, mennyiért?

Nemrégiben felvetettük a lehetőségét egy cikksorozatnak a mai napig látható félreértések és tévedések miatt. Íme hát, kezdjük is rögtön a sokaknak legnehezebb kérdéskörrel: Mit és mennyiért érdemes vásárolni?

Kerlépegető

Régi idők

Itt nagyon sok fájdalmas pont lehet. Aki nem bírja az őszinteséget, azt megkérjük a fájdalmak elkerülése miatt, ne OLVASSON TOVÁBB! Aki marad, az talán gazdagabb lesz néhány információval. Mivel az emberek alapjában nem akarnak magukkal kiszúrni, így azt gondolom, a téves vásárlások oka a hozzá-nem-értésben keresendő, nem pedig a pénztárcákban. Kedves Szülők, Barátok, Nagymamák! Tudjuk, a húsvét az gyerekekért van, de ne gondoljuk azt, hogy az alapjában élelmiszer kereskedelemre szakosodott áruházláncok jó megoldást nyújthatnak kerékpárfronton is. Sajnos nap mint nap látjuk a csikorgó, zörgő 15.990 Ft-os csodákat az utakon és a városban is. Kedves Vásárló, ez életveszélyes! Amennyiben nem értünk és nem is akarunk érteni a kerékpárhoz vagy úgy általában a műszaki cikkekhez, akkor forduljunk szakemberhez, aki a tudása legjava szerint talán segít is nekünk, és nem csak a bolti eladásokat akarja feltornázni némi rövidtávú eredmény érdekében. Mivel a látottak azt igazolják, hogy a kerékpározók nagyobb része tájékozatlan, így azt gondoljuk, nem mehetünk el a téma mellett mi sem. Kedves "tanuló" bringások, tessék lejjebb olvasni!

Ne vedd meg, mert nem kerékpár

Ne vedd meg, mert nem kerékpár
Ne vedd meg, mert nem kerékpár

Szükséges egy kicsit az unalmas műszaki részt is boncolgatnunk:

 1. Alapjában tudni kell, hogy Magyarországon 2012-től 70.000-100.000 Ft alatt nem lehet évekig használható, tartós kerékpárt vásárolni. Kivéve, ha használt kerékpárról beszélünk vagy évente csak 5-10 km-et használjuk. Ezeket a színvonalasnak nem mondható termékeket a legnagyobb szaktudással sem lehet tartós és élvezetes módon beállítani, mert gyártási, szerelési hibák maradtak bennük. A 30.000 Ft alatti gyermek kerékpárok az esetek többségében azt sem élik meg egyben, hogy csemeténk kinője a kerékpár méreteit.
 2. Amennyiben kisebb összegért akarunk korrekt kerékpárt venni, sokkal jobban járunk, ha használt modellt nézünk. Ugyanazért az összegért évekkel tovább tartó kerékpárt  találhatunk.
 3. Az összteleszkópos kerékpárok nem jönnek ki 39.990 Ft-ból, kivéve ha semmire sem jó szemétről beszélgetünk.
 4. Tárcsafékes kerékpár nem lehet olcsóbb mint 90.000 Ft, mert akkor valami nem tartós

Ne vedd meg, mert nem kerékpár
Ne vedd meg, mert nem kerékpár

Tanácsok:

 1. Kerékpár- és vázméretből igyekezzünk megfelelőt választani. Ha az eladó és mi sem értünk hozzá, akkor álljunk el ott a vételtől.
 2. Ne a fényezés, szín, matricák legyenek a döntő szempontok kerékpárválasztáskor, hiszen nem festményt veszünk, hanem használati tárgyat és műszaki cikket.
 3. Jó tudni, a megtévesztő 3x7, 3x8, 3x10 sebesség nem fedi a valóságot. Ez ugyanis elméleti szorzat a fogaskerekek száma és ELMÉLETI lehetőségek szerint. A valóságban nem lesz a kerékpárunk 21, 24, 30 sebességes: A lánc KERESZTBE váltása és a fogaskerekek matematikai aránya alapján a valóságban csak kevesebb érdemben hazsnálható áttétel arányunk lesz. Kerékpárválasztáskor persze azt is érdemes átgondolni, hogy a sok sebességi fokozatot ki tudnánk-e használni egyáltalán.
 4. Minden esetben érdeklődjünk a boltban, hogy mennyi a kerékpár terhelhetősége? Fontos kérdés, hiszen amikor eltörik több alkatrész, akkor jön a meglepetés, miszerint ők nem ígérték, hogy 90-120 kg a termék terhelhetősége. Érdemes figyelni rá, hogy a kerékpáros súlya mellett a cipelt csomag súlya is mérvadó lehet. Jó tudni, hogy a kerékpár összterhelhetőségébe legtöbbször a kerékpár önsúlyát is beleértik.
 5. A csomagtartóknál fontos ellenőrizni a terhelhetőséget, mert sok esetben a valóságban derül ki, mennyire könnyen törik 5, 10, 15 kg-os terhelésnél is. Ma már kapható tartós csomagtartó, ami 30-40 kg-ig garantáltan terhelhető.
 6. Az első-hátsó világítás nagyon fontos a biztonságos közlekedéshez, és a rendőr is egyre szigorúbban ellenőrzi a meglétét. Meg lehet oldani különböző elemes-akkus lámpákkal is a világítást, de előnyös lehet az agydinamóval szerelt kerékpár, ha nem versenyszerű kerékpározásról beszélünk. Így nem tudjuk otthonfelejteni a lámpát, és az elemre sem lesz gondunk.
 7. Ha rászántuk az időt és a pénzt a kerékpárvásárlásra, mindig több lehetőséget nézzünk meg és a műszaki tartalmat hasonlítsuk össze! Almát az almával.

Shimano SIS

Shimano SIS
Shimano SIS

A kerékpár közelebbről - amikre érdemes figyelni:

 1. Alapjában a műanyag fékkar az esetek többségében nem alkalmas a biztonságos lassításra.
 2. A műanyag pedál nem kizáró ok, de a jó példányok nem kerülnek bele a "dömping" osztályos kerékpárokba. Amennyiben a pedált megpróbáljuk megforgatni, pörgetni, és csak száraz zörgést kapunk akkor jó eséllyel kalkulálhatunk egy minőségi pedál cserével is, ami 3.000-6.000 Ft is lehet. Ellenőrizzük le, hogy a pedált a hajtókarba betekerve egyáltalán elfordul-e a pedál. A napokban találkoztam egy áruházi kerékpár kapcsán a következő szép, kedves meglepetéssel: A pedáltengelyt betekerve a hajtókarba maga a pedáltest nem fordult el a hajtókartól, mert beleakadt. Le kellett vágni az új kerékpár pedáltestéből, hogy használható legyen időlegesen is a kerékpár.
 3. Jó tudni, az acél felnis kerekek és gépek picit nehezebbek és nehezebben centírozhatóak, mint az alu felnis társaik. Esős időben a fékezést is nehezíti az acél felni: A nedves krómozott acél felnin gyakorlatilag mindegyik fékbetét megcsúszik, és nem lehet hatékony lassulást elérni.
 4. Amelyik váltóra csak annyi van írva, hogy SIS azt hagyjuk a boltban.  Ez a váltó acélból készül, horganyzott bevonattal, ezért nem fogja bírni az időjárás viszontagságait, rozsdásodni fog. Emellett nagyon nagyon nehéz úgy beállítani, hogy 1-2 évig is jól működjön.
 5. Amikor a fékbowden vékonyabb, mint a váltóbowden, akkor rossz helyen járunk és jeleznünk kell mindenkinek, hogy ÉLETVESZÉLYES eszközt találtunk! Egy fékbowden a váltóbowdeneknél jóval nagyobb terhelést kap, és ha nem is szakad el, nyúlik, ami a fékerőt nagy mértékben rontja. Míg a váltóbowdennek minimális erőt kell továbbítania, a féknek sokszor akár 100 kg-ot - kerékpárt, kerékpárost, pakkot, és akár a szállított gyermeket - is meg kell fognia, ezért esélyes a túl vékony kábelek nagymértékű nyúlása. Pedig a hatékony fék az egyik legfontosabb feltétele (kellene hogy legyen) a biztonságos közlekedésnek.
 6. Az autószelepes gumi előnyös a benzinkúton való pumpáláskor. Viszont a szelep átmérője miatt nagyobb furat szükséges a felnire, ami sok esetben gyengíti a felninket, így a kerékpárunkat is rossz úton vagy kátyúknál.
 7. Az első/hátsó teleszkóp sokat javít a kényelmen, de átok a 18.990-49.990 Ft-os kerékpárok esetében, mivel tökéletesen alkalmatlan a hosszútávú tartós működésre. Ez lesz az egyik első elem és alkatrész, ami tönkremegy és mehet a szemetesbe, újabb költséget okozva a tulajdonosának.
 8. A legtöbb ülés felépítése a következő: műanyag vázon némi hab, textil huzattal bevonva, és alul fém pálcával, ami a fő tartószerkezetként funkcionál. A nyereg ennél a fém pálcánál  fogva kerül rögzítésre az üléscsőhöz, ezért nagy igénybevételnek kell ellenállnia. Sajnos ez a pálca már nem mindig készül fémből: van egyben fröccsöntött változat is, ahol maga a testsúlyt tartó váz is műanyag és gyorsan el is törik.

A minőségi csomagtartó terhelhető is - Tubus

A minőségi csomagtartó terhelhető is - Tubus
A minőségi csomagtartó terhelhető is - Tubus

Érdemes átgondolni, hogy azon olcsó kerékpárok melyet nem lopnak el vagy dobnak ki, az első 3-6 hónapban újból elviszik az árukat. Tehát a bolti kedvező listaárat mindig szorozzuk meg kb. kettővel, hogy a gép valós árához közelítsünk. Magyarán egy 29.990 Ft-os gép az eddigi tapasztalatom szerint 3-6 hónapon belül kérni fog újabb 30.000 Ft-ot alkatrészcserékre és felújításra, átépítésre, hogy továbbra is üzemképes maradjon. És hiába tuningoljuk az alap drótszamarunkat, ha a váza még mindig egy 2.000 Ft-os hulladék, amire szép új díszeket aggattunk.

XXI. századi kerékpárok

XXI. századi kerékpár
XXI. századi kerékpárok

Ha hulladékot veszünk magunknak vagy rosszabb esetben barátnak, rokonnak vagy gyereknek, ne csodálkozzunk ha végül az ajándékozó lesz összeszidva. Ezek a kétkerekűek nem alkalmasak a mozgásra, sportra. Megszerettetni sem tudják a kerékpározást, hiszen ki leli örömét a csörgő-zörgő, rosszul váltó és fékező, életveszélyes, ciki járművekben?

Minőségi futómű megoldás: lengőkarba bújtatott lánchajtás
Minőségi futómű megoldás: lengőkarba bújtatott lánchajtás

A legtöbb szerviz vagy kizárja az ilyen kerékpárokat a vállalt munkáiból, vagy csak fohászkodik, hogy ne találják meg ezekkel. Ők nem ritkán kétszeres vagy háromszoros árat kérnek szemléltetés és elrettentés végett a kedves vevőtől. Valljuk meg, ez jogos is, hiszen nagy munka a "hulladék-eltakarítás". A rutinosabb szervizek pedig kiírják, hogy áruházi kerékpár "upgrade szett" ára 18.000-22.000 Ft + a munkadíj 3.000-4.000 Ft!

Első körben ennyit az árakról.

Nyári Krisztián

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Csehország: bringa, sör, kultúra - 4 nap
» Kerékpártúra a Garda-tónál - 6 nap
» Provence bringatúra a levendulák földjén - 6 nap
» Alpok-Adria kerékpártúra - 8 nap
» Portugál el Camino zarándokút kerékpárral - 14 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!