Bringometria: Mit, hol?

Az előzőekben tárgyaltakon túl, kényes kérdés még az, hogy mit hol vegyünk meg? Általában a specialisták nem azért drágábbak, mert többet keresnek rajtunk, hanem próbálnak hozzáadott értéket is felmutatni, úgy mint szaktudás, termékismeret, nagyobb választék, szervíz, alkatrészek biztosítás...

Nem ez a legjobb használt kerékpár.

Hol vegyünk, és hol ne kerékpárt vagy kiegészítőt. Sajnos már nagyon sok jónak tűnő, profira hasonlító másolat kapható országszerte. Az előzőekben tisztázott feltételekkel nem érhet minket meglepetés. Ne felejtsük el a legfontosabbat, MI vagyunk a vevők. Ez nem jogosít fel minket semmi disznóságra, de normális kiszolgálást jogosan várhatunk el. Amennyiben nincsen rá esély, álljunk el a vásárlástól.

Az olcsóbb elemek előbb el is fáradnak.

Vegyünk kerékpárt:

 1. Kerékpárboltban.
 2. Speciális műszaki áruházban, ahol kerékpárhoz értő emberek árulnak nekünk (legyen külön kerékpáros részleg eladó).
 3. Sportboltban, ahol a kínálat több mint 40%-a szól a kerékpározásról.
 4. Megbízható használt kerékpár kereskedőtől (nem minden arany, ami fénylik).
 5. Olyan boltból, amit az interneten ellenőrizve sokkal többen minősítettek jóra, mint "hozzá-nem-értőre".
 6. Személyes ajánláson keresztül kapott üzletben, ha az ajánló hiteles személy.

Am marad

Hogyan válasszunk vásárláshoz boltot és szervizt:

 1. Kérdezzük meg a barátainkat, családtagjainkat: főleg olyanokat, akik nálunk jobban értenek a kerékpárokhoz és nem érdekeltek a tranzakcióban.
 2. Amennyiben mi magunk nem értünk a kerékpárunkhoz, akkor kérjünk meg valakit, hogy kísérjen el minket.
 3. Itt is igaz a "több szem többet lát" mondás: Ahová többen járnak vagy amely boltról többen adtak elismerő visszajelzést, ott nekünk is nagyobb esélyünk van a jó megoldásokra.
 4. Keressünk utána az interneten és lehetőleg a kerékpáros oldalakon is. A boltok saját oldalán található véleményeket ne vegyük készpénznek.
 5. Szerviznél mindig ellenőrizzük le, hogy rendelkeznek-e megfelelő képzettségű szerelővel. (Nem egyedi eset az elvégzetlen munka kiszámlázása a vevőnek.) A kerékpárszerelés, kerékpárműszerészség szakma, nyugodtan kérjük el a szerelő papírjait végzettségéről, vagy referenciamunkákat ajánljanak.
 6. Ahol a javításról nem tudnak adni szervizlapot, amin le van bontva tételesen, mi történt a kerékpárunkkal: úgy mint felhasznált elemek, alkatrészek és munkadíj, azt felejtsük el. Ha javításra került a kerékpár, később reklamációt, garanciát csak részletes szervizlappal tudunk érvényesíteni.
 7. Mindig őrizzük meg a számlát a későbbi ügyintézések végett.
 8. Használt kerékpár vásárlásakor óvakodjunk a hátsó fészerből előtolt csodáktól, mert van esélye, hogy lopott kerékpárt akarnak ránk sózni: Ellenőrizzük le, hogy van-e cég az eladó mögött, van-e boltja is. A cégbíróság honlapján lehet ezt megtenni például.
 9. Mindig győződjünk meg használt kerékpár esetén is a műszaki állapotról: Sokatmondó információ, hogy eredeti-e? (Egy korosztályból, egy minőségi osztályból származó alkatrészekkel rendelkezik.) Érdemes jól megnézni, le kell-e szervizeltetni a vásárlás után? Használt kerékpár esetén, szinte biztos, hogy van teendő a kerékpáron: ha jól néz ki, lemosott, akkor is valószínű, hogy nincsen rendbe rakva, beüzemelve, javítva a kerékpár. Sokszor egy régebbi darab kisebb összegből is kihozható használható műszaki tartalommal, de csak ha gondosan van beüzemelve, beállítva, bezsírozva. Aki régebbi használt kerékpárt választ, jó ha tudja, hogy van némi kockázat, hogy nem minden elem elérhető már abban a formában: ez jelenthet új alkatrészre áttérésnél némi felárat.
 10. Amely boltban lekicsinylően fogadják a kérésünket, hogy olcsóbb jó kerékpárt akarunk bátran hallgassuk végig őket, mit miért mondanak és ha ezután sem vagyunk biztosak keresgéljünk tovább a lehetőségekben.
 11. Vannak már szakosodott boltok is, tehát ha tudjuk milyen stílust, kényelmet kedvelünk, akkor tudunk aszerint is választani üzletet.

 

Kerékpározni kerékpárral lehet leginkább

 

Minél nagyobb arányban van a kínálatban kerékpár vagy ehhez kapcsolódó termék, annál nagyobb az esély, hogy értenek hozzá az üzletben, hiszen ebből a szegmensből próbálnak megélni.

Soha ne vegyünk kerékpárnak tűnő terméket:

 1. Olyan nagyáruházban, ahol a kínálat kevesebb mint 10%-a kerékpározáshoz kapcsolható termékkör pontosan azért, mert ilyen üzletekben nem jut elég figyelem, tudás, ember, szándék a kerékpárokra, így jó eséllyel nem a legjobb döntést hozzuk
 2. Ne vegyünk kerékpárt mezőgazdasági piacon.
 3. Ne vegyünk kerékpárt élelmiszer áruházban.
 4. Ne vegyünk kerékpárt igazolhatatlan előélettel, gyanús forrásból. Sajnos sokszor lopott gépet is ajánlanak eladásra a tiszteletlen eltulajdonítók.
 5. Óvakodjunk az olyan boltoktól, ahol a beüzemelést a garanciához valami távoli címen nekünk kell elintézni. (Autót is ritkán viszünk másik szalonba tréleren, hogy majd ők a garancia miatt beüzemelik.)
 6. Ne vegyünk kerékpárt olyan boltból, ahol az eladó nálunk kevesebbet tud és láthatóan semmi nem alapozza meg a tudását vagy az eladást
 7. Ne vegyünk kerékpárt olyan boltból, ahol nincsen a kínálatban minimum 5 kategóriájú kerékpár. Egyből az egyet választva nem biztos a sikeres választás számunkra. Ezekben az esetekben az eladó is arra van motiválva, hogy a készletet adja el, ha jó, ha nem jó a vevőnek. (Szülői idézet: "anya, nagy rám a 6 évvel idősebb testvérem cipője - nem baj, majd belenősz fiam")
 8. Ne vegyünk kerékpárt olyan boltból, ahol már egyszer csalódtunk: Ott jó eséllyel következőre is marad a kiszolgálás minősége.

Minőségi kereskedőtől imnőségi kerékpárt

A kínálat minősége sajnos összefügg a bolt minőségével és profiljával is. Amennyiben csak az ár döntő szempont, akkor nyugodtan vehetünk a lehető legolcsóbban... De azt mondják, a törvény nem ismerete nem mentesít a hatálya alól és a megszegése alól sem. Nem érthetünk mindenhez, ebben az esetben nem szégyen szakemberhez fordulni, akik lelő- és élőhelye a BRINGABOLT.

Nem mindegy, mi van a tetőn

Tény, hogy szinte kivétel nélkül a szakboltok kínálata a drágább. Sok esetben azonban ha alaposabban szemügyre vesszük a kínálatot, kiderül, mást kapunk a pénzünkért. Könyörgöm, senki ne próbáljon úgy indítani a bringaboltban, hogy "az élelmiszerláncban ennyiért 2 db összteleszkóposat veszek", mert az eladó felnőttségén múlóan akár 8 napon túl gyógyuló sérüléseket is szerezhetünk. Teljesen jogosan.

Nyári Krisztián

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!