Bringometria: Miért vagy sötét, ha a fény ingyen van?

Az elején tisztázzuk le, nem ajándékozási akcióról akarunk írni, csak nem bírjuk a nap mint nap látottakat hova tenni magunkban. Előző Bringometria cikkeink nagyobb léptékekből közelítették meg a kerékpározást, de ezt a tematikus témát sajnos előrébb kell vegyük a mindennapi anomáliák miatt.

Rácsapó szalag csuklóra, bokára

Tépőzáras szalag csuklóra, bokára

Láthatósági mellény

A szülői és hatósági szigor szöveget tegyük félre, mert a KRESZ és a józan ész is előírná, hogy használjunk a kerékpárunkon világítást. Minden nap látok bringázva, autózva, gyalogolva tök SÖTÉT, értsd kivilágítatlan kerékpárosokat. Nem tudom elgondolni, mi lehet a fejükben. Mitől olyan nehéz azt felfogni, hogy ha valaki az észlelhetőségéért semmit sem tesz, az már az extrém sport kategória, amivel magának, családjának és a közlekedő feleknek is nagyon nagy bánatot és sztresszt tud okozni. Zárójelben jegyzem meg, hogy nagyon sokan küzdenek a kerékpározás népszerűsítéséért számtalan formában, módon és helyen, de ehhez maga a kerékpáros is kell. Ne gondoljuk azt, hogy a piros lámpák csak a gyerekekre vonatkoznak. Viccként halottam, de néha komolyan sül el: " Nehogy már egy 40 W-os izzó befolyásolja egy férfi döntését!" Tessék? Értjük mi a viccet, de a halál nem olyan vicces, mikor kopogtat.

Ledes mini villogó

 

Ledes első lámpa

Ledes hátsó lámpa

 A kerékpáros lámpákat több csoportba és osztályba is kategorizálhatjuk a megközelítés szempontjai szerint:

 1. Fényerő és funkció szerint két nagy csoportot különböztetnék meg. Láthatósági fények: Arra elegendőek csak, hogy a közlekedő felek időben észleljenek minket és a szükséges manőverekkel megvédjék az életünket és biztonságunkat. Ezt fényvisszaverő felületekkel is fokozhatjuk, mint passzív biztonsági megoldás. Látási fények: ezen lámpák már a mi biztosnásogos észlelhetőségünkön túl arra is jók, hogy mi magunk jól lássunk velük. fontos lehet kátyút vagy erdőben terephibát kiszúrnunk az esések, a kerékpár és személyi sérülések elkerülése végett.
 2. Kategorizálhatunk az energiaforrás szerint is: elemes, dinamós, akkumulátoros, indukciós vagy napelemes.
 3. Fontos kérdés, hogy első vagy hátsó lámpáról beszélünk-e?

Ma már elérhetőek láthatósági fények és fényvisszaverő felületek is 500 Ft -tól. Akinek nem ér az élete 500 Ft-ot sem, az gondolkozzon el az értékendjén egy picit.

 

Son ledes első lámpa agydinamóhoz

Haladjunk egy picit sorban a többlépcsős biztonságunk érdekében:

 1. Passzív megoldás a láthatóságra a nadrágtartó "rácsapó" szalag.
 2. Passzív megoldás a fényvisszaverő mellény is, amit más ruházattal is helyettesíthetünk, ha azon sok az élénk szín és a jó minőségű fényvisszaverő felület.
 3. Következő szint a macskaszem és a prizma a bringa elején-hátulján és oldalról a küllőprizma vagy reflexcsíkkal ellátott gumi.
 4. Nagyon hatásos és diszkrét megoldás a küllőfényvisszaverő pálcika, mert a bevonata 3M fólia, ami nagyon erősen veri vissza a beeső fényt, így a darabonként 100-110 Ft-jával igen jó befektetés az életünkért.
 5. Ezután jönnek az elemes mini villogók, amik csak a láthatóságunkért szólnak, de már életet menthetnek. Kb. 700 Ft-os összegtől kaphatóak. Itt már tölthető és napelemes megoldások is léteznek. Jó tudni: Nem minden országban szabályos a villogó fény használata, még ha a láthatóság, észlelhetőség szempontjából előnyösebb is.
 6. Elemes és cserélhető akkumulátoros lámpák már 2000-4000 Ft-tól elérhetőek, amivel ha kicsit is, de már mi is kezdünk látni. Létezik beépített akkumulátoros, ceruzaelemes, sőt, USB-ről tölhető változatuk is.
 7. A hagyományos gumin futó dörzskerekes dinamók esőben nem olyan praktikusak (a vizes keréken megcsúszik a dinamó érintkező felülete, és nem világít), és az ellenállásuk is nagy, de jó szolgálatot tesznek a rendőr szemében és egy jó lámpával egy picit látunk is velük.
 8. Az újabb agydinamós megoldások pedig már minden igényt kielégítenek, az állófénytől elkezdve a 60 Luxos teljesítményig. Ezekkel a világítási rendszerekkel (első-hátsó lámpa és dinamó) már mindent szükségünket megoldhatjuk. Látszódunk, látunk, és állóhelyzetben is világítunk.
 9. Praktikus új megoldás az indukciós lámpa, ami a mágnesességgel karöltve indukál eredményt. Magyarán nem kell a dinamó zúgását hallgatnunk vagy nem kell az első kereket újra küllőzni, hogy bekerüljön az agydinamó. Elég csak utólagosan felszerelhető lámpát választanunk. Amikor kerékpározunk a küllőre felszerelt mágnesek segítségével áramot indukálunk és mindig működik a lámpánk. Erre a típusra a legjobb márka a Reelight. Létezik álló, fekvő, prizmás, prizma nélküli lámpájuk is - folyamatosan világító, villogó és állófényes változatban. 2012-től lesz olyan termékük is, amivel látunk is, nem csak látszódunk. Itt el is értünk a cikkünk címében említett ingyen fényhez, ugyanis a Reelight lámpával nincsen több gondunk a megvétele után. Tekerünk és világít! Nem kell elem, akkumulátor, nem lehet otthon hagyni, nem kell ki-be kapcsolni. Mindig világít, ezzel a nappali észlelhetőségünket is fokozza. Egyszeri megvétel után már nem kér pénzt és olyannyira nincsen ellenállása, hogy kerékpározáskor észlelhetetlen a működése.
 10. Extrém esetekre pedig vannak a nagyon nagy teljesítményű akkumulátoros, újratölthető lámpák, kézi, kerékpáros vagy akár fejlámpaként. Itt már 2600 lumenről beszélünk, ami az auótók fényszórójával vetekszik, csak éppen - a ledeknek hála - kicsi méretben és kicsi fogyasztással. Itt a világcsúcsot a Lupine márka tartja. A belépő modelljük 750 lument ad le 55 gramos lámpatestből 2 db leddel. Terepen, barlangban, extrém sportokban életet menthet ez a teljesítmény.

Reelight másneses indukciós lámpák

Megkérünk hát mindenkit, hogy lehetőségei, szokásai, igénye szerint válasszon egy számára elfogadható megoldást, így közösen próbáljuk meg javítani a statisztikákat. NEM MÚLHAT ÉLET 100-2000 FT-ON!

Lupine akkumulátoros lámpa

Biztonságos utat!

Nyári Krisztián

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!