Bringometria: Miért baj, ha kényelmes is?

Bringometria, vagyis kerékpár alaktan és ergonómia. Hónapok óta halogatom már ezt a cikket. Na nem azért, mert nincsen kedvem megírni, sokkal inkább, mert nem akarom a felháborodottságomat szabadpályára engedni. Nem akartam fékevesztett dühöngő vadállatként korbácsolni a kedves olvasót és kerékpárost és főleg nem szembesíteni senkit egy megalapozatlan döntés lehetséges következményeivel. Ha bent tartom, akkor esetleg engem rág szét és soha nem lesz gondolatébresztő vitaalap vagy esetleg segítség másoknak a helyesebb döntésben.

Igazi városi kerékpáros hölgy

Először is, azt a részt ugorjuk gyorsan át, hogy cipőt a cipőboltból vegyünk, és ne gondoljuk, hogy 16.000 Ft-ért ma Magyarországon lehet KERÉKPÁRT kapni! A különböző nagyáruházakban kapható, kétkerekűnek tűnő vegyes hulladékból álló szerkentyű csak formai hasonlósággal bír a kerékpárokkal szemben, közelebbről megnézve nem sok minden utal és mutat közös ősökre. Sőt, külön hulladékgazdálkodást kíván, hiszen nehezen szétválasztható anyagokat tartalmaz. A végkompozíció, ami összeségében semmire sem alkalmas, távoli evolúciós viszonyban sincsen a kerékpárral. Minden nap látok olyan kerékpárosokat sajnos, akiket a '90-es évek téveszméin fellángolt kereskedők a mai napig tévesen tájékoztattak. Miszerint kínpadon görnyedeznek, fekszenek, hasalnak valamin, amiről azt gondolják, jó kis GÉP. Tisztázzunk pár dolgot: a hegyi kerékpár hegyre való és sportos a geometriája. Aki soha nem volt még erdei úton és nem is tervezi ezt, az szépen kérem felejtse el a mountain bike kerékpárokat. Sorban találkozom a kókány kormánymagasításokkal, hogy az amúgy sportos geometriájú gép valahogyan élvezetes legyen az évi rendes Balaton körtúrán. NEM, nem, nem. Ferrariból nehéz lakóautót csinálni, és felesleges is. A testi felépítést kevésbé sanyargató vázgeometriák elérhetőek már minden árkategóriában (nem csak nálunk). Kérem, aki szeretne bringázni, az vegye a fáradtságot és picit nézzen utána, mielőtt reflexből az első színes, csicsás MTB-t megveszi. Vastag gumi nagy bütykökkel, terep mintázattal "minimálisan" indokolatlan az aszfalton és városban bringázóknak.

Ha elektromos bringával indulsz neki, nem spórolod meg a tekerést, de nem kell az izzadtságban sem úsznod

Amelyik boltban azt a tájékoztatást kapjuk, hogy az MTB tökéletes túrázni és városban is, onnan fejvesztve meneküljünk ki. 2012-t írunk, és a kerékpár a járműipar része. Tehát vannak céljárművek, mint ahogyan vannak célszerszámok, céleszközök. Szegecselt LAND Roverrel nem sok értelme van a Hungaroringen a nyílt napon “száguldásnak”!

Kirándulni kényelmesen is lehet

Kerékpár választás és az igények felmérése:

 1. Mire akarom használni a kerékpáromat?
 2. Hol fogom használni?
 3. Túrázni akarok vele?
 4. Városban használnám?
 5. Legyen szép, de élvezhetetlen?
 6. Napi-évi-heti-havi szinten hány kilométert szoktam vagy fogok kerékpározni?
 7. Tour de France-on tervezek indulni?
 8. Csomagokat akarok-e cipelni?
 9. Gyerekülést lehessen-e tenni rá?
 10. Kocsmáig már odafelé is tolom, vagy csak a visszaúton?
 11. A súlyom belefér-e a gyártók javaslatába?
 12. Megfelelő méretű-e a váz? Cipőből sem hordunk 4 számmal eltérőt.
 13. Milyen komfortra vágyunk?
 14. Sportosabb vagy kényelmesebb kerékpárosok vagyunk-e?
 15. Sebességváltóban mire vágyunk? Kell nekünk a 12 sebesség?
 16. Mennyit tudok vagy szándékozom költeni a kerékpáromra?

A fekvőkerékpárok még csodabogárnak számítanak Magyarországon

Végül pár gondolat a helytelen kerékpárhasználatról:

 1. Senki ne gondolja azt, hogy a talpközéppel tekerés egészséges. Helyesebb, ha a pedáltengelyhez a talpunk legszélesebb része, a lábujjak mögötti "taposó" párna kerül.
 2. Nem pedálozunk kinyújtatlan lábbal, mert túlterheli a térdizületet. A pedál alsó fordulatánál a nyeregben ülve nyújtott lábbal kell elérjük a pedált!
 3. Nem szabad izomból tekerni, mert túlterheljük a szervezetünket. Pedálozzunk magas fordulatszámon, nem erőlködve, sokkal inkább pörgetve. Javasolt akár a percenkénti 60-70-80-90 -es fordulatszám/perc.

Riese und Müller Avenue: igazi komfortos városi megoldás

A sportos geometriájú vázak és kerékpárok feleslegesen terhelik a szervezetünket, így kisebb távokat tudunk kerékpározni, mert felesleges dolgokra fecsérelünk energiát. A kényelmes kerékpárok vagy egyeneshez közeli felsőtest-tartást engednek, vagy fekvőkerékpárok. Szép irányzat a fixi, de könyörgöm, nem való mindenkinek. Aki bringázni sem tud, annak nem kötelező a stílusgyakorlat a biztonság rovására. Minden nap látok “futár másolat” fixizőket magabiztos kerékpáros tudás nélkül. Kell a stílus, de nem minden áron. Olykor olyan kerékpárokkal jönnek hozzánk kérdezni, hogy tudunk-e tenni rá csomagtartót, amire már a vázon a kialakítás nem teszi lehetővé. Sőt, a vázgeometriája minden, csak nem kényelmes. Kedves női bringások, nem bűn, ha nem MTB-vel tekertek, túráztok ám. Létezik még más kategória is: city, trekking, komfort, sport, cross.

Olyan lelkes lettem, hogy lehet, egy cikksorozat lesz az egészből! Nem is fenyegetés, nem is ígéret.

Nyári Krisztián

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Bringatúra a Tátrában - 4 nap
» Mura menti kerékpártúra - 4 nap
» Csehország: bringa, sör, kultúra - 4 nap
» Drezda-Prága biciklitúra - 5 nap
» Provence bringatúra a levendulák földjén - 6 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!