Bringometria: Kerékpártárolás

Mindenkinek ismerős az érzés szerintem, útban van a bringa. Hová tegyük? Mindenki lehetőségei szerint próbálja elhelyezni a kerékpárt használaton kívül.

Lehetséges helyek:

 1. Garázs
 2. Lakás
 3. Kerti tároló
 4. Erkély
 5. Terasz
 6. Pince
 7. Szerszámos
 8. Fal
 9. Hulladék tároló
 10. Babakocsi tároló
 11. Szomszéd lakása
 12. Szülők családi háza
 13. Közös osztatlan tulajdonú terek: lépcsőház, udvar, körfolyosó

Ismerős a kifakadás: "Már megint nekimentem a hajtókarnak!", "Már megint olajos vagyok a lánctól", "Vidd már innen ezt a bringát..." , "Tedd ahová akarod csak ne ide!" ...sorolhatnánk még. Számtalan esetben méltatlan módon tárolják az amúgy is hiányosan karbantartott kerékpárokat. Szinte fáj a szívem, miket látok jobb sorsra érdemes kerékpárok "tárolásaként". Az idő nagy úr, az enyészet pedig gyorsabban rág, mint a kórság.

Szabadban tárolás: Ha kitesszük a szeretett bringát a hőingadozásnak és az UV sugaraknak, az sajnos árt a fém, gumi, műanyag elemeknek is. Mindenkinek ismerős, hogy a napon felejtett műanyag tárgyak pár éven belüli milyen jól elmorzsolódnak. Ez ellen nem lenne nagy munka egy kerékpár "garázs", vagyis takaró ponyva használata. A legjobbak szellőző anyaguk révén a lecsapódott párával nem korrodálják a kerékpárt, mert kiszellőztetik maguk alól a nedvességet. Ötletes, ha legalább az esőnek nem tesszük ki a kerékpárt vagy a közvetlen UV fénynek, mert ez is sokat számít. Bár a visszaverődött UV is károsít, de csak lassabban, mint a közvetlen sugarak. Hozzuk "tető alá" ha lehet a kerékpárunkat. Sokat javít a túlélési esélyeken, ha felkészítjük tároláshoz a kerékpárt:

 1. Kényelmesre fújt gumik típustól függően: 1-3-4 bar nyomásig ( kalkuláljunk, hogy napfény hatására a gumiban lévő levegő is kitágul, így a keréknyomás nőhet) fáradtabb gumi esetén szét is robbanhat a gumi. Elegendő a gumi oldalán feltüntetett minimumra fújni a kerekekeket tároláshoz.
 2. Takaró ponyva használata.
 3. A gumi elemek és a műanyag elemek lefújása szilikonnal. A fém elemek és a fényezés is kaphat, de ott a "zsírban" van eltéve  a legjobb konzerválás.
 4. Érdemes a szabadon futó bowdenszálakat vékonyan keményebb zsírral áttörölni, maradhat is rajta.
 5. Minden esetben tisztán tegyük el a kerékpárt, mert a hólé, sólé és egyéb vegyi anyagok agresszívebben károsíthatják a kerékpárt.
 6. Tisztításhoz használjunk langyos vizet, láncmosót, tisztító-zsíroldó spray-t.
 7. Télen, mikor tároljuk a kerékpárt, kevesebb munka van a bringaszervízekben, így jobb árakon lehet rendbe rakatni, és így elcsomagolni  a kerékpárt. Ha nincsen lehetőségünk télen is tekerni, tavaszra jól fog jönni, hogy rendben van.
 8. Lehetőségeink szerint takarjuk le a kerékpárt akár a legjobb lélegző ponyvával is.

Amennyiben szabadon tároljuk a kerékpárt, de tető alatt:

 1. A fentebb említett ápolást csinálhatjuk a kitettségnek megfelelően.

Beltéri tárolás esetén:

 1. Meg kell különböztetnünk ezen belül is temperált, tehát garázs szintű helyiségeket, tárolókat,
 2. és lakás szintű fűtött tereket.

Hová tegyük a kerékpárt? Mi tartja ott? Hogyan nincsen útban?

 1. Itt jönnek a mai praktikus megoldások: bringalift, bringoli (ahogy mi csúfoljuk pl. a bringa és fregoli házasításaként), fali kampók, lehajtható konzolok, stb.
 2. A bringalift a födém alá tudja rögzíteni a kerékpárt a kívánt magasságba: Jól jöhet nagyob belmagasságú lakásokban, terekben, de a motorháztető felett a garázsba is elférnek a kerékpárok. Előnyös az automata féknek köszönhetően kerékpárszervíz-állvány helyett is, hiszen a kerékpárt szereléshez és tisztításhoz a kívánt magasságban meg is tudjuk állítani vele. Ülve, állva is kényelmes lehet, ha kézre esik a gép és nem kell mellette térdelve bújkálni a váltóhoz.
 3. Az első kerékkel rögzített álló helyzetű tárolás praktikus lakáson belül is, hiszen a szekrény mellett elfér a kerékpárunk, kevés helyet foglalva a lakásunk hasznos alapterületéből.
 4. lehajtható fali konzolok, polcos tárolók lakásban tárolóban és garázsban is előnyösek, hiszen ha a kerékpár nincsen a tárolón, akkor fel-le-be lehet hajtani őket így nem akadunk beléjük közlekedve.

Erre mindre nincsen szükségünk ha összecsukható kerékpárt választotunk: Birdy, Mobiky a jobb típusok és márkák.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!