Bringás hulladékszállítás

A massachusetts-i Northamptomban 2002-ben öt fiatal úgy döntött, hogy nem vár addig, míg a város vezetősége végre megszervezi a szemételszállítást, inkább civil kezdeményezésként megalakítja a Pedal People biciklis hulladék-elszállító vállalatot.

Természetesen, mint minden jó ötletnek, ennek is van egy inspiráló előképe. Jelen esetben a Bikes At Work cég által gyártott biciklis utánfutók adták az alapötletet, és tették lehetővé, hogy a Pedal People technikailag is felkészült legyen a hulladék elszállítására. A vállalkozás elsődleges célja az volt, hogy a szemetet a lehető legjobban újrahasznosítható módon tudják elszállítani, és hogy járműveikkel ne hagyjanak ökológiai lábnyomot. 


Kezdetben a környékbeliek nem nagyon hittek a vállalkozás szervezettségében és rendszerességében. Többen kételkedtek a biciklisek kitartásában, és azt gondolták, hogy esőben vagy hóban leáll majd a szolgáltatás. A Pedal People azonban rácáfolt a szkeptikusokra, és 2002 óta a cég évről évre dinamikusan növekszik.
A hulladékot hetente, kéthetente vagy havonta szállítják el a megrendelő igényei szerint a következő kategóriák alapján: biológiailag le nem bomló hulladék, újrahasznosítható hulladék, illetve komposzt. Egy körben maximum 150 kilogrammot tudnak elvinni reggel 8h és délután 5h között.


A vállalkozás sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az a szerződés, melyben Northampton város önkormányzata 2007-ben a Pedal People-t kéri fel a köztéri szeméttárolók tartalmának elszállítására. Teljes győzelem! Öt ember sikere, akik felmérték, hogy helyettük senki nem fogja megoldani a szemétszállítási problémát, és erre a környékbeli lakókban amúgy is létező igényre átgondoltan, ökotudatosan reagáltak.


Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miként lehetne a bringás szemétszállítást nagyvárosban megvalósítani, ahol a hulladékot több száz hatalmas kukásautóval viszik el, és a bérházlakóknak nincs módjuk a kertes házuk elé kis válogatott csomagokban kitenni a hulladékot.
Philadelphiában a Pedal Co-Op vállalat ugyanazt a szisztémát használja, mint a Pedal People Northamptomban, azzal a különbséggel, hogy azokkal a helyi kereskedőkkel, boltokkal áll szerződéses kapcsolatban, akik figyelnek a környezetükre, és azt gondolják, hogy ha tehetnek a belváros levegőjének tisztaságáért, akkor megragadják a lehetőséget, és a bringás hulladék-elszállítást választják, ezzel is példát mutatva a többi vállalkozó számára.  
 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!