Biciklis időutazás a Velodromban

Ahogy átléptem a Millenáris küszöbén, tudtam, hogy életem egyik meghatározó élményében lesz részem ezen az Oldtimer találkozón. Pár napja már suttogott a város az antik Bugattikról, különleges veterán motorokról és kerékpárokról. 

De ne szaladjunk előre. Először is a Millenáris ez a pálya, ahol bicikliznek és ahol a gyerekkorom egy részét ellógtuk a haverokkal, köszönhetően Gy.J. barátomnak, aki itt lakott. Nem a környéken, vagy nem úgy értem, hogy sokat járt ide, konkrétan a folyosóról nyílt a lakásuk. Ezért rengeteg arc és emlék ugrik be, ha erre járok. 
Most azonban tétován totyogtam le a fűre, mivel eleinte nem értettem, hogy miért vannak az emberek rókavadászathoz öltözve, de csakhamar kiderült, hogy erre az alkalomra a múlt századra jellemző viselet volt a kötelező.

Viszonylag gyorsan hozzászoktam a lordok és a veterán autó-motor csodák látványához, ezért lassan elkezdtem biciklis szemmel felmérni a terepet. Nem kellett sokáig várnom, mert a hangosbemondó tudatta, hogy a pályán a következő percekben nem mindennapi látványban lesz részünk. És valóban. Garamszegi László Magyar Bajnok egy ötvenéves pályagéppel szakított körbe-körbe, az őt felvezető 350-es Jawa California után.

Bár körideje elmaradt a legjobbjaitól, mire a megafonos cinikusan meg is jegyezte, nem baj, már csak könyökre gyúr, azért ez szép bemutató volt a javából. Míg bajnokunk kifújta magát, a pályát elfoglalták a közel száz éves autó-motor matuzsálemek, azért hogy még egyszer talán utoljára egy elképesztőt mehessenek.

Nem volt megállás. Újabbnál újabb gépcsodák köröztek, miközben Tihanyi Gyula sokszoros magyar kerékpár bajnok már Siklósi János kerékpárgyűjtő és nem különben volt motorcsónakversenyző, fafelnis 1916-os Rudge-Whitworth pályakerékpárát centírozta.

Azért ez nagyon szép. Gyula bácsi elmúlt nyolcvan, és ifjúsága gépjárművei között a Millenárison centíroz. Eltöprenghettünk egy kicsit az életen és annak furcsa tréfáin.

Az élet tréfái jutottak eszembe akkor is, amikor a Velorex klub készült a futamára. Páran a fal meredek dőlésszögéről és a Velorex képességeiről kezdtünk komoly aggodalommal diskurálni. Néhányan a háromkerekű csúfos, amolyan katicabogaras fejreállását prognosztizálták.


 

Nem hittem a szememnek, ezek a Velorexek úgy mennek, mint a meszes. Semmi gondot nem jelentettek nekik az ívek, szépen felfeküdtek, és 70-80-al, de akár talán 90-nel húztak el előttünk.

Nehéz visszaadni, amit az Oldtimerek a Velodrom Millenáris betonján című rendezvény nyújtott az érdeklődők számára. Igazi időutazás volt!

További 102 kép

 

 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!