Az inkák nyomban - különleges kalandok Peruban

Az Andok hegyei köztt fekvő Peru Dél-Amerika legendás és hatalmas országa. A változatos természeti tájakkal rendelkező Peru a titokzatos Inka Birododalom épített emlékeiről világhíres, de az őket megelőző kultúrák is hagytak az utókorra elképesztő dolgokat - páldául a nazca nép vájta a sivatag felszínébe a csak a levegőből látható Nazca-vonalakat. Egy izgalmas sétarepülésen akár mi is megcsodálhatjuk az UNESCO Világörökség részét képező Nazca-vonalak felett. A Nazca- fennsík közel 500 négyzetkilométernyi kősivatagában több száz emberkéz alkotta állati és geometriai formát őriz több mint ezer éve. Létrehozásuk okát tucatnyi teória igyekszik megmagyarázni.

Bár Ecuadorhoz tarrtozik az egyedülálló természeti értékekkel rendelkező Galapagos-szigetek, hasonló vulkanikus szigetvilágot a Peruhoz közeli óceánon is találunk. A Ballestas-szigetek madárvilágáról és fókakolóniáiról, valamint különleges kulturális örökségéről híres. A Paracas-félszigeten található kulturális emlékek is egyedülálló értéket képviselnek. A Paracas-kultúra az i.e. 8. században alakult ki Peru délnyugati partvidékén,  a legtöbb információt az egykor itt élő embereinek életéről a nagy kiterjedésű Holtak városa régészeti feltárásából nyerték, amelyet 1950-ben a perui régész, Julio Tello fedezett fel.

Az inkák nyomában - Peru kulturális kincsei 2018

  • július 5.
  • október 18.
  • november 5.
590.000 Ft/fő-től
15 napos Körutazás Dél-Amerikában

A feltárásokból készült kiállításon láthatunk több rétegű kelmébe csomagolt múmiákat, korabeli kivételes szépségű finom minőségű textíliákat, melyeket épp úgy használták diplomáciai és katonai egyezségek megkötéséhez, mint vallásos ceremóniákhoz és halotti lepelként is. A Paracas-kultúra emberei alkalmazták az „agysebészet” egy kezdetleges formáját, a koponyalékelést és ők készítették az első orvosi kötszert is.

Egy motorcsónakos kiránduláson nézhetjük meg a Csendes-óceánon ringatózó a Ballestas-szigeteket. A hajón megfigyelhetjük az itt élő fókapingvin és vízimadár kolóniákat, miközben körbejárjuk  a Kis-Galapagosz-nak is nevezett szigeteket. 

Peru leghíresebb inka emlékeit a  Szent-völgyben fedezhetjük fel, ahol a legszebb inka kori épületegyüttesek találhatóak. Megkapó látványt nyújt Pisac szakrális központja, ahol az államalapító inka király palotája található. 

Az Urubamba-folyó völgyében, hófödte hegycsúcsok, mezőgazdasági teraszok és színes cseréptetős indián falvak között vezet az út Peru leglátványosabb inka városához a Macchu Picchu-hoz.  Az Urubamba-folyó felé magasodó, sziklás hegygerincre épült Machu Picchu az inka birodalom egyik legfontosabb települése volt - szentként tisztelték a völgyet is. 

Elképesztő látvány tárul a szemünk elé, mikor körbejárjuk a szinte teljes egészében épségben maradt világi és szakrális épületegyütteseket, vagy gondolatainkba merülve barangolunk az ámulatba ejtő szépségű természeti környezetben épült város utcáin. Az UNESCO Világörökség listáján is szereplő romváros felfedezése egész életünket meghatározó élmény lesz. 

De ezzel még nincs vége a kalandregénybe illő inka építészeti emlékek felsorolásának.  Az inkák építészete és csillagászati tudása mellett a mezőgazdálkodás is nagyon fejlett volt - erről a mérnöki munkával megalkotott teraszos földművelés és öntözőrendszerek mellett  Maras több száz sólepárló medencéje is erről tanúskodik, amit  a kecsua indiánok a mai napig inka időktől napjainkig használnak.

A 3400 méter magasságban fekvő Cuzco lakosai nagyrészt ma is az indiánok leszármazottai. A belváros épülete a spanyol gyarmati időket idézik, az óváros UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

Itt nem érdemes kihagyni Katedrálist, a Tudás Házát, a Nap Szüzeinek Házát, a Naptemplomot és persze megkereshetjük a híres, gyönyörűen megfaragott 12 sarkú inka követ is. 

A Dél-Amerika legnagyobb édesvizű tava és a világ legmagasabban fekvő, hajózható tava, a Titicaca-tó partján fekszik Punó városa. Az inka legenda szerint a tóból léptek elő az inkák ősei, Manko Kapak és 8 testvére, hogy létrehozzák Dél-Amerika legnagyobb magas kultúráját és birodalmat építsenek. Ezt a hagyományt követve kellett megkoronázása előtt minden inka uralkodóknak végigjárnia az Anya-tó és az inka birodalom fővárosa közötti zarándokutat. Ahogy a tó felé közeledünk, az Andok csipkés csúcsainak lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. A tavon található természetes és mesterséges szigeteken is gyönyörű kézműves termékeket készítő uro indiánok élnek.

Különleges élményt jelent ellátogatni a Titicaca-tó híres, úszó szigeteire. Földünk egyik legősibb népe, a fekete vérű uro indiánok az inkákat ezer évvel megelőzve telepedtek le ezen a tájon, majd az ellenséges törzsek elől menekülve építették meg a tavon első szigeteiket. Ezek a nádból készült úszó szigetek az itt élő indiánok otthonai napjainkban is. 

Egy perui utazás életre szóló élmény - egy olyan világot ismerhetünk itt meg, mely több ezer éves gyökerekkel rendelkezik, és a mai napig hűen őrzi kulturális hagyományait. Ha te is szeretnél eljutni Peruba, de nem szeretnél három-négy héten át az országban barangolni, csak a garantáltan legszebb látnivalókat néznéd meg, akkor most itt a lehetőség, hogy 10 nap alatt felfedezd ezt a csodálatos országot! 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!