Átbringázni egy szmogriadón

Egy-két napos köhécselés után elgondolkodik az ember azon, vajon érdemes-e továbbra is kitartóan biciklizni a belvárosban. A hipochondria nem kevés kíváncsisággal párosul, ezért megkerestem a Vidékfejlesztési Minisztérium/Környezetvédelmi Államtitkárság/Szennyezésmegelőzési és Ellenőrzési Osztályát, hogy a budapesti légszennyezettségi adatok felől érdeklődjek.

Kovács Mátéval, a Szennyezésmegelőzési és Ellenőrzési Osztály munkatársával sikeresen kiderítettük, hogy a pár napja tartó köhögésemet nem lehet egyértelműen összefüggésbe hozni a légszennyezettségi adatokkal. További kérdéseimre válaszként szívélyesen elmagyarázta, hogy valójában mi is az, amit tudni szeretnék.

„A szállópor a levegőben eloszlatott finomszemcsés (10µg alatti részecskeátmérőjű, PM10) szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve.” Mindenféle kis részecskéből áll össze, például koromból, ami nagy szeretettel mászik elő a dízelmotorokból vagy fatüzelésű kazánokból. A szállóport (angolul particulate matter, PM) a részecskék átmérője szerint csoportosítjuk. A 100µg-nál kisebbeket belélegezzük, de nem jutnak el a tüdőig. Ezeket lehet szorgalmasan felkrahácsolni. A probléma a 10µg-nál kisebb részecskékkel kezdődik, amik átjutnak a garaton, de a 2,5µg már bent is marad a tüdőben. A PM2,5 a mért szállópor 40%-át teszi ki.

„Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szállópor értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 µg/m3-t (150%), riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szállópor értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 µg/m3-t (200%), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon sem várható javulás.” 24 órát lehet gyalogolni és bringázni önfeledten a szmogban, ezért érdemes néha rákukkantani az OLM oldalára, hogy megtudjuk pontosan, milyen is a levegő.

Az uniós jogszabályok 35-40 olyan napot engednek meg egy évben, amikor a PM10 koncentrációja a határérték felett lehet. Ezt a 35-40 napot néha már márciusig lezavarjuk, aztán már csak az lehet megnyugtató, hogy a magyar légszennyezettségre vonatkozó környezetvédelmi törvények szigorúak, mint Svájcban.

Ez van, de mit lehet tenni, ha mindenképp mozogni-bringázni szeretnénk a városi szmogban? Vaskövi Éva, az ÁNTSZ munkatársa azt tanácsolja, hogy ne tegyük. Lehetőség szerint ezeken a napokon ne végezzünk intenzív testmozgást forgalmas kereszteződésekben.

Ha mégis feltétlenül bicikliznünk kell, kerüljük a forgalmas útvonalakat, inkább a kisforgalmú mellékutcákat válasszuk. A körutaktól, sugárutaktól már egy párhuzamos utcával beljebb jobb a levegő. Sokan gondolják tévesen, hogy a Duna-parton mindenhol friss levegő után kapkodhatunk. Vaskövi Éva mint borzasztó félreértést hozta fel példának a Bem rakpart biciklisútját, ahol a súlyos légszennyezettség ellenére naponta szembesül a kocogók és biciklizők látványával. Nem bizonyított, de lehet összefüggés a szállópor és a különböző keringési és légzőszervi megbetegedések között.

„Ne biciklizz szmogban, vagy használj maszkot”, talán ezek a leggyakoribb ötletek, amiket nehéz megfogadni. Bringázni muszáj. A maszkok nagy része pedig keveset, vagy semmit sem ér.

Sok kérdésre nem lehet egyértelmű választ kapni, mint például, hogy van-e különbség a babakocsiban utazó, a gyalogos vagy a biciklista által belélegzett levegő minősége között. Erre a mítoszra Vaskövi Évától sem kaptam egy hm-hm-nél egyértelműbb magyarázatot

Végül megkerestem Dr K.É. tüdőgyógyász szakorvost azzal a problémámmal, hogy átbringáztam a szmogriadót. Most mi lesz? Egyrészt szerinte se ez volt a legszerencsésebb döntésem, de ha már, miért nem viseltem maszkot? Tapogatóztam még, hogy esetleg tud-e valamilyen módszert, amivel időről-időre kitisztíthatnám a tüdőmet (nem lenne rossz)? Nem tudott, viszont azt javasolta, hogy hétvégenként túrázzak a hegyekben, az biztos jót tesz.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!