Afrikai kalandok - utazás Zimbabwe, Namíbia és Botswana legszebb tájain

Gyermekkorom romantikus álmodozásainak egy jelentős része Afrika körül forgott. A nagy magyar utazók, Afrika-kutatók kalandregénybe illő expedíciói, a nagy állatvándorlásokról, veszélyes vadállatok éjjeli bömböléséről, büszke bennszülöttekről szóló történetek lenyűgöztek, a fekete kontinens felfedezésére hívtak. Felnőtt fejjel azért tudom, hogy egy ilyen utazásnak legjobb ha szervezett keretek között vágunk neki.  A Afrika legizgalmasabb részeit felfedező körutazás legfőbb vonzerejét a Dél-afrikai régió egyedülálló természeti látnivalói, köztük az Okavango-delta és a Viktória-vízesés valamint a rendkívül színes állatvilágnak otthont adó nemzeti parkok és a szafarik során nagy eséllyel látható 5 afrikai nagyvad jelentik. Ennek a csodálatos utazásnak a rövid leírását közöljük most, kedvcsinálónak. 

A Botswanát, Zimbabwét és Namíbiát felfedező utazás Namíbia fővárosából indul. Windhoek időjárását egész évben kellemesen befolyásolják a környező hegyek. A városközpont gyarmati épületeit virágoskertek és parkok tarkítják, melyeket közös városnézésünk során fedezünk fel. A város lakosságának többségét bantu népcsoportok teszik ki, de élnek itt mulattok, németek és angolok is, melyeknek kultúrája színes kavalkádot alkot. Este az egyik tradicionális étteremben kóstolhatjuk végig az afrikai vadhúsokat.

A csodálatos utazás egyik fénypontja a következő három nap-szafarira indulunk Namíbia leghíresebb nemzeti parkjába. Az Ethosa Nemzeti Parkot csaknem 1 700 km hosszúságban kerítés veszi körül, ez védelmet jelent a vadállománynak. A cserjés, ligetes szavannát és a szikes Ethosa-medencét az esős évszakban elárasztja a víz. A táplálékbőség miatt az állatvilág rendkívül változatos és gazdag, nagy számban élnek a parkban orrszarvúk, elefántok valamint zsiráfok, zebra és antilop csordák és a rájuk vadászó nagymacskák. Állatleseink során könnyűszerrel fotózhatjuk az egyébként nehezen megközelíthető vadállatokat. Szállásunk egy jól felszerelt szafari lodge kényelmes bungalóiban lesz. Esténként a kivilágított itatót körülvevő kilátópontokról gyönyörködhetünk Afrika állatvilágában.

Egész napunkat állatlessel töltjük a nemzeti park területén. Kora reggel indulunk útnak, majd egy ebédszünet és kellemes déli pihenő után újra elhagyjuk a tábort és csak napnyugtára térünk vissza. Közben az időszakos itatókat és folyópartokat követő útvonalakon járjuk be a nemzeti parkot. Az Etosha bushman eredetű elnevezés, jelentése: "a forró talajon az egyik lábáról a másikra ugráló ember". Az elnevezés arra utal, hogy a több mint 22 000 km2-nyi szavannás terület közepén elhelyezkedő óriási méretű tó a száraz évszakban kiszárad, és a nyári melegben a talaj itt 50-60 fokra is felmelegszik. Állatlesünk során a különleges panorámát kínáló természeti képződményhez is látogatást teszünk.

Búcsút mondtunk a nagyvadaknak - de csak egy időre. Reggel elhagyjuk a nemzeti parkot és Namíbia keleti részébe utazunk. A Hoba meteorit a legnagyobb meteorit a világon, amely mintegy 80 ezer évvel ezelőtt Észak-Namíbiában, Grootfontein közelében csapódott a földbe. A nagyjából 1 méter magas meteorit tömege közel 66 tonna. Rövid látogatást teszünk a meteorit körül kialakított látogatóközpontban, majd Grootfontein kisvárosában elfoglaljuk szállásunkat.

Ezután a túra is folytatódik, irány a természetfilmekből jól ismert Okavango-delta! Hosszú utazás vár ránk, Namíbiából Botswana-ba tartunk, a világ legnagyobb szárazföldi deltájához. A Caprivi sávon keresztül érjük el a határt, majd az Okavango-delta északi bejáratánál lévő szállásunkra utazunk. Az Okavango-delta a Kavango-folyóról kapta a nevét, amely 1 200 kilométeren keresztül hömpölyög Angola és Namíbia között, aztán belép Botswanába, ahol eltűnik a Kalahári homoksivatagában. A folyó különleges természeti környezetet hozott létre a közel 16 000 négyzetméternyi, folyókkal szabdalt mocsárvilágban, ami az afrikai állatvilág széles palettájának ad otthont.

Az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Okavango természetvédelmi terület fővárosába, Maunba utazunk, ahol egy komfortos lodge-ban foglaljuk el szállásunkat. Délután szállásunk egzotikus kertjében pihenhetünk vagy sétálgathatunk a kisváros turistaközpontjában.

Motorcsónakokkal indulunk kirándulásra a delta belsejébe. Papirusz náddal szegélyezett, kanyargós csatornákon és belső tavakon hajózva gyönyörködhetünk az egyedülálló növény- és madárvilágban.Délután lehetőségünk van egy fakultatív sétarepülésre a delta felett. A 4-6 fős kisgépek ablakaiból láthatjuk, ahogyan a szigeteken a zebra és gnú, bivaly és antilop csordák legelésznek a magas fűben.

A Kalahári-sivatag északi nyúlványán autózunk keresztül. Változatos élőhelyek találhatók itt, a végletesen száraz homoksivatagtól a füves szavannáig. Szállásunk a Makgadikgadi-síkságon, Gweta falu rendkívül hangulatos bungalóiban lesz. A területet a boabab fák bolygójának is nevezik, a lodge kertjében és a környéken óriási, 1000 éves majomkenyérfák között sétálgathatunk - elképesztő látvány.

Folytatjuk utazásunkat Botswana északi részére, a Chobe Nemzeti Parkba, amely hatalmas elefántpopulációjáról ismert. A parkban a becslések szerint 50 000 elefánt él. Elfoglaljuk szállásunkat a Botswana, Namíbia, Zimbabwe és Zambia négyes határának közelében fekvő Kasane kisvárosában, majd hajókirándulásra indulunk a Chobe-folyón. A fedélzetről tömegével láthatunk vízilovakat, elefántokat és a parton sütkérező krokodilokat.

 

Kora reggel nem érdemes kihagyni a fakultatív, terepjárós állatlest. A Chobe buja árterületén, valamint a mahagónival, teak- és más keményfával benőtt sűrű erdőkben vezető szafari során nagy eséllyel láthatunk varacskos disznókat, elefántcsordákat és antilopokat.

Egy rövid utazás és határátkelés  után érkezünk meg a zimbabwei Victoria Falls üdülővárosába. Dél-afrikai utazásunk egyik fénypontja látogatásunk a Victoria Falls Nemzeti Parkba. Az UNESCO Természeti Világörökség részét képezőViktória-vízesés a világ legszélesebb (1 708 m) és kétségkívül egyik legszebb zuhataga.

Miután elfoglaltuk szállásainkat az kisváros egyik színvonalas szállodájában, a környék felfedezésére indulhatunk.

Izgalmas fakultatív programok sora vár ránk az elkövetkezendő két napban, ezek közül választhatjuk a számunkra legérdekesebbeket.

A Viktória-vízesés körül kialakított látogatóközpontban a trópusi park ösvényein órákon keresztül sétálgathatunk és különböző kilátópontokról nézhetjük meg, ahogy a hatalmas vízfüggöny a vízesésen aláomlik. A vízesés magassága 61-108 méter között van. David Livingstone a híres felfedező, az első európai, aki megpillantotta a Zambézi-folyó nagy vízesését.

Délután fakultatív program keretében egy helikopter fedélzetéről vagy kisgépek ablakaiból csodálhatjuk meg a vízesést és környezetét.

Az egyik legnagyobb élményt a fél vagy egész napos fakultatív rafting túra jelenti a Zambézi-folyón. Izgalmas zúgók és hatalmas kaland vár a vállalkozókra, akik részt vesznek a világ első számú raftingjaként számon tartott evezős túrán.

Fakultatív program keretében részt vehetünk egy elefánt szafarin és ellátogathatunk egy oroszlánokat nevelő otthonba, ahol sétálhatunk a különböző korú állatok között, a kölyköket akár meg is simogathatjuk.

Victoria Falls kisvárosában rengeteg ajándékbolt, egy óriási, helyi kézműves termékeket kínáló piac és számos kellemes kávézó is található, az egész napot könnyen eltölthetjük sétával és ajándékvásárlással a kisvárosban.

Este a sétahajózásra indulunk a Zambézi-folyón, így búcsúzunk el Dél-Afrikától. Vacsoránkat a fedélzeten szolgálják fel, közben afrikai utazásunk utolsó naplementéjénél. Ha szeretnéd a saját szemeddel is látni ezt a rengeteg csodát, most itt a lehetőség, hogy te is részt vegyél a kalandban!

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Marokkó gazdagon körutazás - Al Moggar Beach Hotel - 15 nap
» Algéria - Észak-Afrika ékköve - 8 nap
» Észak-Etióp körút - 8 nap
» Algéria Nagykörút - 11 nap
» Szenegál-Gambia körutazás - Nyugat-Afrika csodavilága - 11 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Ghazala Beach **** Nea'ma Bay 28.449 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Hotel Sharm Resort **** Sharm El Sheikh 27.141 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Hotel Sharm Plaza ****+ Sharm El Sheikh 46.761 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Hotel El Mouradi Palace ***** Port El Kantaoui 49.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui
» Hotel El Mouradi Club Kantaoui **** Port El Kantaoui 51.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui

Információs oldalak

» Egzotikus utazások nyaralások

Cikkeink

» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
» Bringával Afrikán át - Fóti Lázár
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!