Advent Prágában - Aranyvasárnap a cseh fővárosban

Aranyvasárnap az utolsó olyan hétvége, amikor még teljes adventi pompájában csodálhatjuk meg a világ bármely keresztény városát, legyen szó sokmilliós fővárosról vagy egy hegyek közé eldugott kis településről. Ezt kihasználandó Prágába indultam, hogy Budapest után belekóstoljak a cseh verzióba is.

Nem csalódtam. A csehek igazán kitesznek magukért, nincs olyan utca, ahol ne lenne karácsonyi dísz vagy világítás, még ha csak mécsesekről is van szó. Bár Európa minden szegletéből járnak ide turisták, a karácsony előtti utolsó hétvégén már zömében csak cseh szavakat hallani - a német előtt. Kedvelt úti cél lévén azt hihetnénk, igyekeznek is ezzel visszaélni, azonban kellemesen csalódunk. Egyáltalán nem drágább, mint Magyarország, sőt, sajnos megint csak azt kell mondjam, nem értem a saját hazámat.Otthon sokszor érzem azt, hogy át szeretnének vágni és őrült mód feláraznak dolgokat - erre pedig még az sem magyarázat számomra, hogy hát a turistáknak címzett övezetekben miért akarnék alkudozni. Miért zárják ki az eladók helyből a hazai keresletet?

Már közhely, mert igaz: Prágát képtelenség három napba sűríteni. Kedvenc útikönyvem a kihagyhatatlan látnivalók közé sorolja az Óvárosi teret, a Csillagászati órát, a Károly hidat, a Várat, a Moravát és a Vencel teret, de ha csak ezeket nézzük végig, akkor gyakorlatilag még semmit nem láttunk. Akkor még nem foglalkoztunk a cseh vallás monumentumaival, mint a Tyn-templom, a Szent Vitus-székesegyház, a Szent Miklós-templom, a Strahov, a Szent Szív-templom vagy a Szent György-bazilika. Valamint éppúgy figyelmen kívül hagytuk a komolyzene szentélyeit, mint a Rudolfinum, a Prágai Szimfonikus Zenekar koncertterme, az Opera, a Nemzeti Színház vagy a Rendek Színháza.

De ha mindezt láttuk is, akkor sem ismertük meg a várost, mert kihagytunk megannyi parkot, múzeumot, képtárat, kávézót, cukrászdát és kocsmát. Érdemes utazás előtt megtervezni, mit is szeretnénk látni, milyen kulturális, vizuális és kulináris élményekre vágyunk, hogy aztán majd a második utcasarkon spontán felrúghassuk az egészet. Annyi apró csodával fogunk találkozni a sétáink során, hogy ez szinte törvényszerűen bekövetkezik majd.

A Szenteste előtti utolsó hétvégét érdemes Prágában tölteni. A kötelező otthoni sürgés-forgás helyett engedjük meg magunkat, hogy nyakunkba vegyük a várost és kikapcsolódjunk egy ilyen hosszú hétvégén, amikor legfőbb dolgunk a bájosan berendezett kirakatok csodálása, forralt bor és cseh specialitások kóstolása vagy a helyi sörök felhörpintése korsószám. 

Prága nem a legdrágább európai város, bőven találunk olyan bódét az adventi forgatagokban (gyakorlatilag minden téren), ahol reális áron vehetjük meg a sörkorcsolyát vagy melegíthetjük kezünket a fűszeres forralt borral. Az árak a már említett pesti szintet sokszor el sem érik. Forralt bort 30-35, sült kolbászt (legalább négy-ötféle) 30-40, a cseh nemzeti főfogást (szaftos sült hús, knédli, dinsztelt vörös vagy fehér káposzta) pedig 110-130 koronáért kaphatunk. Természetesen itt is megvannak azok a kitüntetett helyek, ahol a pénztárcánk az idővel exponenciális viszonyban karcsúsodik, ha jól szeretnénk lakni. 

Térjünk le a külföldiek által taposott ösvényről és eredjünk nyomába a cseh talpaknak - hamar meg fogjuk találni a nekünk való helyet, egymást érik a városban az éttermek, sörözők, bárok, kávézók. Számos vendéglátó egységben ingyen használhatjuk az internetet és itt még nem tilos a dohányzás sem, így emiatt sem kell zavarba jönnünk. Vannak különleges igényeket is kiszolgáló helyek, például shisha bár, ahol 185 koronáért kapunk egy méretes vizipipát, 50 koronáért pedig egy kávét.

A szerző további cikkei a Tiéd a világ! blogon olvashatók, Nepáltól a Káli-medencéig...

További képekért katt ide!
(fotók: Hegedüs Anett)

Utazási ajánlatok

» Prágai városlátogatás *** 3 nap egyénileg - 3 nap
» 3 napos városnézés Prágában **** egyénileg - 3 nap
» 4 napos egyéni városlátogatás Prágában *** - 4 nap
» 5 napos városnézés Prágában *** egyénileg - 5 nap
» Körutazás Csehországban: Prága - Pilsen - 3 nap

Szállás ajánlatok

» Olaszország - Residence I Pungenti - Castiglioncello, Toszkána 1.238 Ft/főtől - Toszkána / Olaszország / Európa / Castiglioncello
» Dubravka Apartman *** Pisak (Omis) 8.150 Ft/főtől - Horvátország / Omis / Dalmácia / Európa
» Magánapartmanok *** Novi Vinodolski 10.296 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Novi Vinodolski / Európa
» Villa Pavica Apartman **** Palit 11.428 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget
» Villa Ivan Apartman **** Rab (Palit) 11.428 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget

Információs oldalak

» 4 napos utazások
» Látnivalók Prágában
» Buszos körutazások Csehországban
» Hosszú hétvége
» Hosszú hétvége
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Buszos körutazások

Cikkeink

» Friss képek a prágai árvízről - Kovács Attila
» Látnivalók Prágában: Gyakori kérdések - Etédi Alexa
» Amikor a telefon navigál egy prágai sörtúrán - Etédi Alexa
» Prága eddigi legnagyobb panorámaképe - Etédi Alexa
» Csak ritka alkalmakkor állíthatják ki a cseh koronát - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
» Prágai városlátogatás *** 3 nap egyénileg - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!