A Trónok Harca sorozat horvátországi helyszínei

A sötét középkor kulisszái között játszódó fantasy-sorozat hatalmas népszerűségnek örvend itthon és világszerte. A tengerentúli rajongókhoz képest mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy hosszú hétvégén is ellátogathatunk néhány forgatási helyszínre - csak déli szomszédunkhoz, Horvátországba kell utaznunk ha Királyvár falai között szeretnénk kószálni.

A 10 legszebb horvát sziget

Horvátország hosszú partvidékén számtalan gyönyörű tájat - mint a Krka Nemzeti Park -  hangulatos kisvárost mint Rovinj, Trogir vagy Sibenik, de több csillogó nyaralóhelyet találunk mint Opatija, Omis vagy Makarska. Ezek az autópályán könnyen elérhető helyeknek sajnos megvan az a negatívumuk, hogy mások is ugyanilyen egyszerűen el tudnak jutni ide - így a nyári szezonban gyakran találkozhatunk tömeggel és zajjal a frekventáltabb nyaralóövezetekben.

A sorozat számos jelenetét(Marokkó, Skócia, Andalúzia és Málta) mellett Dubrovnikban, Spliben, Trstenoban és a Kliss erőd romjainál forgatták. Horvátország lenyűgöző tájait már csak egy kicsit kellett CGI-vel megtolni ahhoz, hogy teljesen lenyűgöző mesevilágnak tűnjön. A számítógépes képmódosítás kora előtt is forogtak itt híres filmek - például itt kenuzott Old Shatterhand és Winnetou is:

Ahol Winnetou kenuzott - Cetina folyó szurdoka, Omis

A Horvátország dalmáciai részén található Cetina folyó Omis mellett folyik az Adriába. A folyó torkolata előtt keskeny szurdokvölgyet vájt a mészkővidékbe. A száraz és kopár fehér mészkősziklák között kanyargó, mélyzöld völgy erős kontrasztot képez. A vadregényes vidék híres filmek háttere volt - itt forgatták a Winnetou-fimek egyes jeleneteit a Paklenica-kanyon és a Plitvicei-tavak mellett. A folyó partján most egy régi malomból átalakított étterem mellől indulnak a tematikus túrák, amelyek bemutatják az egykori forgatási helyszíneket. 

Dubrovnik belvárosa:

A gyönyörű Dubrovnik belvárosa

Dubrovnik gyönyörű városát már nem kell bemutatni senkinek: láttuk már Horvátország gyöngyét a magasból, megnéztük délután és megcsodáltuk este, sőt a városfalát is körbejártuk már.  A város nappali fényben is igen pompás, nem véletlenül emlegetik a Délszláv Athén címen.  Dubrovnik egykori gazdagságára gyönyörű paloták, díszes épületek és pazar templomok emlékeztetnek - mai fényét pedig a rengeteg turistának köszönheti.

Dubrovnik kikötő és várfal:

Dubrovnik várfala

Dubrovnik vagy Raguza Horvátország egyik legszebb és legismertebb városa. A Dalmácia déli részén található gyönyörű város az UNESCO Világörökség részét is képező óvárosát erődített fal veszi körül. Az 1940 méter hosszú városfal 25 méter magas és a tenger felőli támadásoknak 3 méteres falvastagsággal állt ellen, a szárazföld felőli részen pedig még erősebb: itt 4-6 méteres védművel kellett az ostromló erőknek megbirkózniuk.

Trsteno arborétum:

10+1 homokos strand Horvátországban

A legjobb strandok a homokkal borított fürdőhelyek - Horvátország partvidékének legnagyobb része azonban sziklás vagy kavicsos. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 kilométer partvonalat jelent, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 kilométer - írja a Wikipédia. Ebből a nagyon hosszú tengerpartból azonban csak néhány helyen talál a Horvátországban a nyaralni vágyó utazó homokos partszakasz.

Klis erőd:

10 legszebb természeti érték Horvátországban

Horvátország nem csak strandjairól és Olaszország vidékeit idéző kisvárosairól híres. Déli szomszédunk csodálatos természeti tájakkal és varázslatosan szép nemzeti parkokkal rendelkezik, mind a tengerparton, mind a szárazföldön. Ezekből a látványosságokból szemezgettünk. 1. Plitvicei-tavak A Plivicei-tavak csodájához fogható tájat nehezen találunk a nagyvilágban. A nemzeti park meglátogatása életre szóló élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Képek a Plitvicei-tavakról: 2. Krka Nemzeti Park

Split, Paliceva ulica:

Dalmácia központja - Split

Split hatalmas kikötőváros Dalmácia régióban, Horvátország második legnagyobb városa. A Dalmácia gyönyörű tájait jellemző tengerparti kisvárosokhoz hasonlóan itt is csodálatosan szép belvárost találunk, csak itt az egészet egy modern és forgalmas kikötő illetve lakótelep-rengeteg veszi körül. A belváros olaszos hangulatú sikátorai is nagyon klassz kikapcsolódást nyújtanak, azonban Split legnagyobb nevezetessége a romjaiban is lenyűgöző Diocletianus császár palotája.

Split, Diocletianus palotája:

Forrás:earthporn.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Mandarinszüret a Neretva mentén - 4 nap
» Hercegovina, az Adria kapuja - 5 nap
» Mandarinszüret a Neretva- völgyében - 4 nap
» Csontváry nyomán - 5 napos
» Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon - 7 nap

Információs oldalak

» Dubrovnik - képek és élmények
» Last Minute Horvátország
» Olcsó Hotelek Horvátországban
» Hotelek Horvátországban - Online szállásfoglalás
» Nyaralás Horvátországban
» Szállásfoglalás Horvátországban

Cikkeink

» Dubrovnik látnivalói - Kovács Attila
» Dubrovnik képekben - Kovács Attila
» Emlék Dubrovnikból - Kovács Attila
» Dubrovnik látnivalói - Kovács Attila
» Légi felvételek Dubrovnik városáról - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!