A rendőrök féltik a bicikliseket?

Tavasztól a rendőrség kiemelten vigyáz a biciklisek testi épségére, aminek már épp itt volt az ideje. Terveik szerint 2011. tavaszától nagy figyelmet fordítanak a bicikliutak akadálymentesítésére és a biciklisek kárára történő szabálysértések megelőzésére. Ezen felül a frekventáltabb közlekedési gócpontokon, biciklitechnikai szakemberek (BSZ) állnak majd a kerékpárosok rendelkezésére.

Ezeken a helyeken a biciklisták közvetlenül kérhetnek majd szaktanácsot járművük állapotával és felszereltségével kapcsolatban. A BSZ szolgálat a biciklisek számára gyakorlatilag ingyenes, mert nagyrészt a rendőrség finanszírozza. Természetesen, ha a BSZ szolgáltatásait igénybe veszi a kerékpáros, vagyis szaktanácsot kap az esetleges műszaki hiányosságokkal kapcsolatban, abban az esetben postai csekken támogathatja a szolgáltatás további zavartalan működését. A rendőrség 2010. szeptember 22-én nagy sikerrel tesztelte a BSZ-t a budapesti CriticalMass-en, ahol a kerékpárosok egy része már igénybe is vehette a biciklitechnikai szakemberek segítségét, és anyagilag is támogathatta a rendőrség ezen kezdeményezését. Természetesen a rendőrség is tisztában van azzal, hogy minden egyes kerékpáros a városi levegő tisztaságáért és a városok élhetőségért biciklizik. Azzal is egyetértenek, hogy a személygépkocsik használata a belvárosban megoldhatatlan probléma, ezért valószínűleg kifejlesztenek egy speciális városi kerékpárt, amit talán 2012. telén kezdenek majd értékesíteni az amúgy is pangó kerékpár szaküzletekben és police shop-okban. Ez még csak egy vázlatos terv a majdani modellről. Mindenesetre már látszik a Single Speed irányvonal.

A KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok:

1. Fehér színű első lámpa.

2. Vörös színű hátsólámpa.

3. Vörös színű hátsó prizma.

4. Két, egymástól független fék.

5. Csengő.

6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken.

7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között).

A KRESZ által javasolt kerékpártartozékok:

a. A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák.

b. Karos szélességjelző prizma.

c. Visszapillantó tükör.

d. Sárvédő.

Fordítsuk komolyra. Azért ez vállalható. Lámpa, az egyértelműen kell, nem kérdés, és akkor már legyen ledes-prizmás a hátsó. A négyes pontnál a fixisek elbúcsúztak a ’szabadon és boldogan biciklizek a városban’ című játéktól. Oké, csengő lesz. Akkor vége a fütyülésnek, vegyünk csengőt. A küllőprizmától fázom, nem túl menő. A fényvisszaverős gumi nem jó? A probléma nem is ezzel van. Ezeket felpakolássza az ember, vagy ha nem, akkor az első büntetése után pakolássza fel, tök mindegy. A gond az, hogy tavasztól várhatóan az összes rendőr rá fog szállni biciklisekre, és ez mondjuk nem hiányzott.

Az ünnepekre ajánlott kötelező olvasmány. A szorgalmasak ki is nyomtathatják: A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok

Az Origón részletesen a jogszabályokról

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!