A patkány marketingje

Mi a különbség a mókus és a patkány között? Nem sok, csak hogy a mókusnak jobb a marketingje! -eként  szól egy igencsak találó vicc. A természetvédelemben vannak könnyen eladható fajok, mint a koala, más élőlények ugyanakkor nem kimondottan vonzóak. Ebben az írásban a keselyűkről lesz szó – lévén a THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL programjában van egy film, amely a himalájai keselyűkről szól.  

 

 

Flight for Survival – Corvin mozi, November 16. 

Flight for Survival, vagyis repülés az életben maradásért -  ez a címe az himalájai keselyűk megmentéséről szóló filmnek. Ez a mozi kilóg a THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL filmjei közül. Itt nem a minél nagyobb kaland, a határok feszegetése a lényeg, hanem a természetvédelem. Van benne sport – talán ez az egyik legszebben fényképezett siklóernyős film, amit valaha láttam. Csakhogy itt az ügy túlmutat a szereplők saját élvezetén.

 

Scott Mason brit madarász és siklóernyős pilóta néhány éve költözött Nepálba. Beindított egy vállalkozást, turistákat reptet tandem siklóernyővel. Ezt sokan csinálják – de őnála a hozzáadott érték a madarászás. Konkrétan egy sólyom ül az utas karján. A madár a levegőben időnként elrepül   az ember kezéről, csatlakozik a vadon élő madarakhoz egy kis termikelésre majd a gazda hívószavára landol az ember kezén. Mindezt a levegőben, háttérben a Himalája olyan csúcsai mint az Annapurna.


 

Eddig a dolog szép és jó. Csakhogy pár éve történt egy kis gikszer. Indiában a tehenek általában végelgyengülésben pusztulnak el. Faluhelyütt kinn maradnak a pusztaságban és a köztisztasági feladatokat a keselyűk látják el. A hazai köjálnak ez nyilván fájna de arrafelé máshogy közelítik meg az ilyen higéniai kérdéseket. Nos ez a szisztem szépen működött egészen addig amíg a teheneket nem kezdték egy diclofenac nevű gyógyszerrel oltani. Ez pedig halálos a keselyűk szervezetére. Egyetlen szarvasmarha teteme egy egész csapat keselyűt képes megmérgezni.

 

Az állománycsökkenések üteme elképesztő; a délkelet-ázsiai elterjedésű bengáliai keselyűk (Gyps bengalensis) száma évente feleződik, a populációk mérete 1990 óta az eredeti 1%-ára zsugorodott. Másik két faj, a hindusztáni keselyű (Gyps indicus) és a vele korábban egy fajba sorolt vékonycsőrű keselyű (Gyps teniurostris) sincs jobb helyzetben; 97%-uk pusztult ki.

 

Scott Mason pedig arra vállalkozott, hogy marketingeli ezt a fajt. Szószólója lesz az ügynek,  madaras repüléseivel próbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a keselyű szép és jó – nélküle szegényebbek lennénk.

 

Bővebben:

 

http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20080527-dogevok-tragediaja-10-even-belul-kipusztulhat-a-keselyu-indiabol.html

 

Scott Mason:

 

http://www.flightforsurvival.com/

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Tordai-Hasadék - Torockó - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Erdély kincsei, Mezőség - 3 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» A kultúra fővárosa: Pécs - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!