A lélegző membránok

Túrázás, hegymászás, vagy más outdoor szabadidős tevékenység végzése közben számtalanszor szembesülünk az időjárás  változásával: hirtelen kell az esőhöz, hideghez, meleghez, páradús levegőhöz vagy éppen a szeles időhöz alkalmazkodnunk. Régebben erre temérdek ruhadarabot használtunk, a membrános ruházat fejlődésével viszont egyre kevesebb réteget kell hordanunk.

A membránok olyan műanyag laminátumok, amik a sejtfalhoz hasonlóan működnek: négyzetmilliméterenként több százezer kis pólussal rendelkeznek, amik áteresztik a kis molekulaméretű vízpárát, viszont a folyékony csapadékot és a szelet kívül tartják. Az egyre fejlettebb membránok egyre jobb hatásfokkal működnek, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy a membrán, bármilyen jól is lélegezzen, mégis fizikai réteget képez a testünk és a külvilág között, így sosem fogjuk úgy érezni, mintha csak a bőrünk lélegezne. Sokat javíthatunk a hatásfokon, ha a membrános ruházat vagy lábbeli alatt műszálas, jó nedvességelvezető képességgel rendelkező aláöltözeteket hordunk sportoláskor, hiszen a  lassan száradó pamut vagy a gyapjú viselése feleslegessé teszi a drága kabát tudását. Fontos, hogy membrános ruházatunkat csak olyan mosószerekkel mossuk, amik kifejezetten erre a célra készültek, és a szakboltokban beszerezhetők. A hagyományos felületaktív mosószerek tönkreteszik a külső anyag DWR kenését, ami azért felelős, hogy lepergesse a vízcseppeket. Ezt a kezelést a több éves modelleknél magunk is megújíthatjuk, ha kifejezetten erre a célra készült detergenssel mossuk ki vagy fújjuk le a ruhadarabot. Fontos, hogy az erre a célra készült mosószerek a membránok eltömődött pólusait is tisztítják, így javítva azok lélegzőképességét. A szélálló membránok A nagyobb áteresztőképességű, ezzel párhuzamosan kevésbé vízálló,  ám jobban lélegző membránok kiválóan alkalmasak arra, hogy a szél hűtő hatását kiküszöbölve kellemesebb melegérzetet biztosítsanak. Ezek általában poláranyaggal kerülnek kombinálásra, így az egyébként középső rétegnek használt polárpulcsi külső rétegként is kiválóan használható, amíg csak a szél fúj, vagy csak szemerkél az eső. A többrétegű membránok A vízálló membránok az utóbbi években egyre vékonyabbak, könnyebbek lettek,egyre jobban ellenállnak a hidegnek, hajtogatásnak, kopásnak. A legjobbak és legtartósabbak azok a membránok, ahol a membránnal laminált, kétrétegű felület egy harmadik, védőréteget kapott, ami javítja vízfelszívó tulajdonságait, védi magát a membránt a fizikai behatásoktól, és kellemesebb érintést biztosít. A háromrétegű membránokkal a legkomolyabb körülmények közé szánt kabátokat szerelik.

A softshell A membránok fejlődése napjainkra elérte azt a szintet, hogy nagyságrendekkel nem tudnak jobban lélegző, vagy vízállóbb szériákat létrehozni, így más irányba indult a fejlesztés. Gyakran nem szükséges magas vízállóképesség, viszont a kényelem és a mozgásszabadság nagyobb súllyal van az igények között. Erre készült az úgynevezett softshell alapanyag, ami a membrános (hardshell) ruházathoz képest anyagában szélálló, így sokkal tartósabb, nincs benne membrán, viszont teljes szélállóság és kiváló lélegzőképesség mellet elegendő vízállósággal rendelkezik, így egyesítve az alsó aláöltözet a középső polárréteg és a külső membrános ruházat legjobb tulajdonságait egyetlen darabban. Emellett sokkal könnyebb, és mivel 4 irányban nyújtható alapanyagot képez, sokkal kényelmesebben lehet benne mozogni mászás, túrázás, kerékpározás vagy futás közben.

A Gore Tex A membránok gyártói között a piacvezető a Gore cég. Az egyébként űrtechnológiában használt eszközöket és ér-implantátumokat, ipari membránokat gyártó cég hatalmas tapasztalattal rendelkezik a membránokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztésben, illetve azok legyártásában. Fontos tudni, hogy a Gore cég gyártja a membránt, a ruházati és más felszerelésgyártók csak összeszerelik a darabokat. A Gore évente komoly vizsgálatoknak veti alá az így készült termékeket, és ahol hibát fedez fel, azoknak nem szállít többé alapanyagot. Ezzel eléri, hogy ha ezt a logót látjuk bármilyen terméken abban nyugodtan megbízhatunk. A felszerelésgyártók természetesen saját membránokat is fejlesztenek, amik megközelítik a Gore cég termékeit, de soha sem múlják felül azokat, a kisebb gyártási költségek miatt viszont ezek a saját membrános termékek olcsóbbak a Gore membránnal szerelteknél. A szél és vízálló termékeket egyaránt találunk saját fejlesztést képviselőket, pl, The North Face-Hyvent, Windwall, Mountain Hardwear-Condulit, Lafuma-Climaway, VauDe-Ceplex, stb.

A Gore Tex Performance Shell A túrázók és a  hegymászók igényeit maximálisan kielégítő, két és három rétegben is készülő vízálló és lélegző membrán. Erős alapanyaga szakadásálló és jól bírja a hideget, gyűrődést és nagyon kicsire összecsomagolható.

A Gore Tex Paclite Shell A legkönnyebb Gore Tex membrán a piacon. Kiválóan lélegzik, ultrakönnyű, és a legkisebb csomagméretet lehet elérni vele. Hosszútávú túrákra, aktív sportok végzésére vagy világjárásra ideális.

A Gore Tex Pro Shell A Gore cég legerősebb és legjobban lélegző modellje, kifejezetten expedíciós felhasználásra. A három rétegnek köszönhetően a hidegnek, az erős fizikai behatásoknak és a tomboló elemeknek is ellenáll.

A Windstopper A szendvicsszerkezetű, membrán és polár kombinációjából álló anyag,  teljes szélállóságot biztosít úgy, hogy a lélegzőképessége sokkal jobb a vízálló modelleknél. A szél hűtő hatását kiküszöbölve nagyon kellemes komfortérzetet nyújt, és sokkal kevesebb réteget kell magunkon hordanunk: míg nem zuhog az eső, külső rétegként is használhatjuk, ha pedig rávesszük a vékony vízálló réteget, akkor középen elhelyezkedve thermorétegként funkcionál.

A Windstopper Softshell A legvékonyabb, legkönnyebb szélálló alapanyag, mely kiváló tulajdonságai mellet nagyon jól nyújtható, így sokkal több mozgásszabadságot biztosít. Anyagának köszönhetően jobb vízlepergető képességgel rendelkezik, külső rétegként is hordható, így nem csak a szelet, de a közepes intenzitású esőt és a havat is kívül tartja.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!