A kalanderdő - a Gerecse

A Gerecse hegység Tatabánya szomszédjában emelkedik - mint egy zöldellő erőd, magasodik a város fölé, itt ott hófehér mészkősziklákkal díszítve. A hegygerinceket borító tölgyeseken át kellemes túraösvények vezetnek, a fák közül kibukkanó, a déli napsütésben sütkérező sziklák a nyári időszakban szinte mediterrán hangulatot árasztanak. 

Akik a bányavárosban csak a panelházak tömegét látják, nem is hinnék, hogy a helyiek valójában milyen szerencsések. Hiszen karnyújtásnyira élnek temérdek természeti szépségtől, s nekik nem kell megvárniuk a hétvégét, ha ki szeretnének jutni a szabadba feltöltődni, elég csak délután kerékpárra pattanni, vagy túra esetleg futócipőt húzni, és már indulhat is a kaland. De ezzel még nem érnek véget a sportolási lehetőségek - közvetlenül a Turul-szobor alatt három, különböző nehézségű via ferrata is várja az adrenalinra szomjazókat. 

A Szelim-barlang látványos, beszakadt mennyezete egyedül álló látványosságot kínál, de az Ranzinger Vince kilátóból elénk táruló panoráma is megéri azt a túrát, amivel az egykori bánya-felvonóból kialakított kilátóhoz feljuthatunk. A Gerecsében tett túrák ideális kiindulópontja a nemrég átadott Gerecse Kapuja látogatóközpont és étterem.

A parkolót és mosdót is kínáló, hiánypótló beruházás nagyon sokat segít a környék turizmusának fejlesztésében, hiszen így könnyen megközelíthetőek a környék látnivalói, ezekről hasznos információkat kaphatunk a kiállításon, a via ferrátához felszerelést bérelhetünk, a kellemes túra után pedig az étteremben vissza is pótolhatjuk az elégetett kalóriákat.

Az aktív szabadidő eltöltése során is egyre magasabb igényeknek kell megfelelni, ha az a célunk, hogy a hazai sportszeretők a jól kiépült külföldi célpontok helyett az itthoni tájak felfedezése mellett döntsenek. Ebben a törekvésben példaértékű kezdeményezés a Gerecse Kapuja, ahol mindent megtalálunk, ami egy kiváló hangulatú családi túrához kell, de az extrémebb kalandok kedvelői sem maradnak élmények nélkül.

A via ferráta mellett a gyalogtúrázók és a kerékpáros kirándulók számára is ideális kiindulópont a látogatóközpont és étterem. A Gerecse Kapuja szélesre tárult és várja a látogatókat!

A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.

További képek a Gerecse Kapujáról és a környék legszebb látnivalóiról:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 5 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai. - 5 nap
» Via ferrata túra a Garda-tó környékén - 6 nap / 3 nap szabi
» Klettersteig túra Ausztriában - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!