A Gömöri-karsztvidék gyöngyszeme - a Szádelői-völgy

A Szádelői-völgy a Szlovák Karszt-ban található (Slovensky Kras; Gömör-Tornai-karszt) Kassától nyugatra 40 km-re. A völgy annak idején a kassai mászók Paklenicája volt, de aztán betiltották a mászást. A szurdok azonban azóta is látogatható, és csodálatos napot tölthetünk el meredek falai között vagy a környék felfedezésével.

A Szádelői-völgy mellett fekszik az Áj-völgy, és köztük a Szádelői-fennsík. Odafelé Áj-völgyön haladunk végig, mert a Szádelői-völgy le van zárva az autós forgalom előtt. Mi elmentük az Áj-völgybe, itt megnéztük a híres Áj-völgyi vízeséseket, majd átautókáztunk Szádelőbe. A völgyön keresztülvezető turistaösvény csodaszép sziklafalak és a köztük áttörő patak mellett vezet el.  Az ösvény a völgyből felkanyarog a fennsíkra, ahol teljesen új dimenziók nyílnak előttünk. Ha eddig egy sötét, bezárt szurdokvölgyben vezetett utunk, akkor innen kezdve mintha szárnyakat kaptunk volna és hatalmas tér keletkezik körülöttünk. A kilátás a völgyre és távolabb, dél felé, Magyarországra szavakkal le nem írható látvány. Ha azt a romantikus erőműt nem vessszük figyelembe, azt is hihetnénk, hogy valami eldugott, isten háta mögötti helyen vagyunk. De nem, ez Kassa és környéke, amely még így is igen szép.

A fennsíkot valamiféle elhagyott kerthez tudnám hasonlítani, hihetetlenül gazdag flórával. A völgy keleti oldalán vezet tovább az ösvény a meredek sziklafalaktól alig pár méterre. Olyan vadregényes, hogy azt gondolnánk itt forgatták Az ezüst tó kincsét és az összes Winnetou-s és Old Shatterhand-es történetet. A tanösvény végül meredeken visz le a faluba, ahol pár házat elhagyva ismét a parkolóba érünk. Az ösvényen végig táblák segtítik a tájékozódást és adnak információt a hely nevezettességeiről, mint például a Sas-gerinc, a Cukorsüveg, az Ördög-sín és a Három királyok sziklatűi. Ajánlom mindenkinek ezt a nagyszerű egynapos kirándulást, akár a családdal is könnyen teljesíthető. S itt szeretném felhívni a figyelmet a falak és gerincek magasságára is. Én személy szerint láttam egy gerincet, amibe szerelmes lettem. 

 

Érdemes lenne több honfitársunk figyelmét felhívni erre a gyönyörű vidékre. Az utazom.com tökéletes lehetőség arra, hogy az általunk megismert helyeket megmutathassuk azoknak, akik velünk együtt lelkesednek a Természet csodái iránt. Ezért szervezük egy  túrát a Szádelői völgybe.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák Vörös-torony-hágó (2352 m) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Karácsonyi utazások

Cikkeink

» Kajakkal az Ipolyon -
» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 1.rész - Kálmán Flórián
» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 2.rész - Kálmán Flórián
» Szlovák autópálya matrica - Kovács Attila
» Túra a Szlovák Paradicsomban - Sucha Bela - Nagy Árpád

Utazások

» Őszi barangolás a Velencei-hegységben - 1 nap
» Cserhát, Szanda Vára - 1 nap
» Bakonyi kalandok - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Schneeberg kirándulás - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!