A Freecikili kiállítás Vácon

 A 2010 őszén a Kiscelli Múzeumban megrendezett, a magyar kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítás most egy igazán kiváló helyszínen, Vác csodálatos barokk főterén kerül újra bemutatásra. A gyűjtemény a váci kerékpározás emlékeivel, helyi gyűjtők és kerékpárépítők csodálatos darabjaival egészült ki.

Vác igazán klassz hely: a Duna mentén kerékpárúton is kijuthatunk ide, vagy egy kellemes börzsönyi túrából hazafelé jövet esik útba. Miután sétáltunk egyet a főtéren, vagy a Tabán girbegurba utcáin, megnéztük a Bormúzeumot, akkor a kiállításra is nézzünk be. A számunkra kedves régi és új kerékpárok és korabeli plakátok között megelevenedik  egy régmúlt kisváros világa, kerékpáros eseményei: a versenyektől a szervízes iparengedélyért folytatott küzdelmein át a túl vidám kerékpárosok rendbontásának jegyzőkönyvéig. Látható, milyen komolyan vették annak idején a kétkerekű közlekedést, és egyenrangú félként vettek részt a század közepén is az utak forgalmában, fontos szereplői voltak a városi közlekedésnek. Megdöbbentő, milyen komoly kultúrája, és nem csak rétegeknek szóló üzenete volt akkor a bringázásnak: az autó nagy tömegeknek elérhetővé válásával, státuszt jelző szerepével a kerékpár háttérbe szorult.

Eddig. A környezettudatos gondolkodás, a közlekedés hatékonyságának növelése miatt komoly létjogosultsága van újra, már csak egy pici kultúrát kell magára szednie az autós és kétkerekű tábor minden tagjának, hogy a közlekedés ne a túlélésért folytatott harc legyen. A megismerésnek, a hagyományok felfedezésének nagyon jó forrása a Freecikli kiállítás: szinte átsüt a gondosan ápolt és építgetett veterán bringákon az érzelmi kötődés, ami a használót a szabadon suhanás élményét kínáló formált fémhez, vázhoz, nyereghez, kormányhoz fűzi. Az apró részletek gondos kidolgozása példaértékű a modern gyártók számára is. Talán csak a sárkányos sárhányó lő túl a célon picit. De őt épp ezért szeretjük. 

 

Április 9-10 én pedig számtalan gyermekprogrammal szolgáló Kerékpáros Hétvégét szerveznek a kiállítás keretein belül, érdemes ellátogatni!

 

Nyitva tartás:
csütörtök, péntek: 10:00-14:00
szombat, vasárnap: 10:00-18:00
Nyitvatartási időn kívül munkanapokon 10:00-16:00 között előre egyeztetett időpontban látogatható.

Belépőjegy: 400 Ft

Diákkal: 200 Ft

Családi jegy: 800 Ft


Helyszín: Váci Értéktár, kiállítóterem (Köztársaság út 19.)
Időpont: 2011. március 4 - május 1.
Rendező: Budapesti Történeti Múzeum, Váci Értéktár
E-mail: info@ertektar.vac.hu
Telefon: 27 513 482

A kiállítás képei:

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Parenzana: tavasznyitó kerékpártúra az Isztriai-félszigeten - 3 nap
» Bringatúra a Tátrában - 4 nap
» Mura menti kerékpártúra - 4 nap
» Csehország: bringa, sör, kultúra - 4 nap
» Drezda-Prága biciklitúra - 5 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!