A Duna menti kerékpárút- Bécs és Pozsony között

Azt hiszem, véghezvittük a legjobb csütörtököt.  Igaz, korán kellett kelni, de az autópályán Bécs felé bepótoltam a kimaradt, alvással töltendő órákat. Csendben begurultunk a császárvárosba, amit mindig is szerettem: az épületek, az arányok, fények majdnem olyanok, mint Pesten: csak éppen itt a részletek is kidolgozottak, és nem csak messziről, és éjjel szép, hanem közel hajolva sem csap meg az elhanyagoltság szaga: élhető a város.

Nemsokára elindulunk, bár még üldögélnék is tejeskávézgatva, élvezve ezt a nyugalmat meg színvonalat. Persze, nem biztos, hogy balkáni ügyeskedéshez szocializálódott énem sokáig bírná itt, az emberek az üres útnak is szigorúan a jobb oldalán mennek, mielőtt bringával megfordulnak, megállnak és hátranéznek, a rendőr azonnal szól az egyirányú utcába behajtásért- igaz a legtöbb ilyen belvárosi utcában ott van a behajtani tilos tábla alatt a "kivéve kerékpárral" kiegészítő tábla, és a bringasáv is fel van festve- a piroson meg eszembe sem jut átmenni. A Pratert keresztezi egy négysávos út, lámpa nélküli kereszteződéssel: az autók megállnak és elsőbbséget adnak a bringásoknak, sétálóknak. Mi csak állunk egy darabig, elsőre nem is értjük mi történik. No, megint néhány buckalakó, gondolják a labancok, de türelmesen megvárják, mire hüledezve átgurulunk előttük.

A Pratrebrückén át érünk a Duna túlpartjára, és keletnek fordulunk. Mókás, hogy a hatlalmas autópálya híd alatt egy külön híd épült utólag a bringásoknak, egy finoman emelkedő szerpentinnel a fel és lehajtók számára. Orth felé tartunk, a Duna menti kerékpárút jól karbantartott, széles és lapos szakaszán. Ártéri galériaerdők kísérik az utunkat, néhol holtágak csillannak meg mellettünk, és átbringáznunk néhány álmos kis osztrák falucskán. Nem nagyon van idő unatkozni: nagyjából egy óránként megállhatnánk, mert a bringaút mellett árnyas söröző-teraszok hívogatnak egy frissítőre.

Erőt veszünk magunkon, és inkább kitérőt teszünk Orth felé. A középkori várral ékesített, hangulatos településen láthatóan remegnek az emberek a stressztől. Mi a főtéren tétlenkedve, nézelődve meglehetősen idegesnek számítottunk. A Duna partjára visszatérve korgó gyomorral haladunk el egy nagyon hangulatos halétterem teraszáról szálló illatok mellett, önuralom, ne hagyj el!

De a virágzó rétek, orchidea mezők feledtetik a megállás ötletét, a keményfa ligeterdőn áttekerve hatalmas mezőkben virágzik mellettünk a medvehagyma, erős illata az erdőből kiérve is kísér.  Már nincs sok hátra, a középkori váráról és varázslatos belvárosáról híres Hainburgig, ami egyébként egész Ausztria legkeletibb városának számít. Itt már nem bírjuk tovább: a főtér egyik teraszán átadjuk magunkat a pihenésnek és az gasztronómiai élvezeteknek: a fókusz a tekerésről a bacon szalonnába tekert, hegyi sajttal grillezett spárgára helyeződik át. Nem annyira rossz az élet, az a véleményem. 

Az a 14 kilométer, ami Pozsonyig hátra van, már észrevétlenül eltelik. Megjöttünk, megcsináltuk, nézelődtünk, sportoltunk, barnultunk, nagyokat nevettünk, és egy kicsit átéltük, hogyan is élhetnénk picivel magasabb minőségben: a példáját hazavisszük, és otthon is odafigyelünk ezekre az apróságokra. Tökéletes nap a Duna mentén. Hát így.

Szeretnél egy ilyen napot Te is? Jelentkezz túránkra! 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Kirándulás a Hohe Wandon - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Schneeberg kirándulás - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Göller (1766 m) - 1 nap
» Alpesi kirándulás, Stuhleck 1783 méter - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Bad & Ski Pension 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa

Információs oldalak

» Ausztria látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Utak Március 15. idejére
» Szilveszteri utazások
» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Splitboard– titkosfegyver freeridereknek - Kollmann András
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila
» Hogyan készüljünk fel a síelésre? -
» A biztonságos síelés 10 alapszabálya! - utazom.com
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!