A dobsinai jégbarlang

A Magas Tátra vagy a Szlovák Paradicsom ösvényei felé autózva áthaladunk Dobsina egykori bányásztelepülésén, és elhúzunk a barlang mellett is. Ne szalasszuk e ennek a képződménynek a meglátogatását, ami évekkel később új élmény lehet- a barlang ugyanis idővel változik.

A barlang nagy előnye jó megközelíthetősége, a Rozsnyóból Poprádra vezető út mellett található. 25 perces sétával a közeli hegy oldalában található bejárathoz juthatunk. Felfelé visz az ösvény, de ez a körülmény szükséges a jégbarlang létrejöttéhez: a bejárata jóval magasabban van mint a barlang maga, ezért a télen beáramló hideg levegő bennragad, nyár közepén is 0 fokos hőmérsékletet garantálva, ami már 8000 éve fagyasztja jéggé az ide beáramló vizet. Hatalmas jégcsapok és oszlopok között halad a kiépített útvonal, gyakran a jégbe vájt alagúton keresztül, mintha egy gleccser belsejében járnánk.

Egészen különleges hangulata van a lámpák fényétől csillogó, hatalmas jégtömegnek, ami mellett eltörpül a csapatnyi látogató. A Nagyteremben sokat nem gondolkoztak a zenei aláfestésen, mert Vivaldi négy évszakából a legilletékesebb szólal meg az ámulatot fokozandó. A magyar nyelvű vezetés kimerítő információkat mond el felvételről, a legdöbbenetesebb közülük talán, hogy annak idején még korcsolyáztak is a lejtős jégfelületen. Mivel a barlangban olvad és újrafagy a jég, a formák évről évre változnak, a legtöbb és legszebb jeget nyár elején szemlélhetjük meg. A turisztikai fejlődés és visszafejlődés jó példája lehetne ez a jégbarlang, ami a nyári hőségben nagyon jó felfrissülés lehet. A helyi juhászok által már régóta ismert barlangot amiben több ezer tonna jég halmozódott fel 30-40 méter vastagságban, 1871-ben igazi látványossággá tették: megoldották a látogathatóságát, bevezették a világítást, környékét fejlesztették, szállásokat, éttermeket alakítottak ki. Ezen értékek nagy része mára az enyészeté, ha nem tudnánk, hogy itt a barlang, nem szívesen állnánk meg ezen a enyhén romos parkolóhelyen. Egy pulóvert mindenképp vigyünk, mert fázni fogunk bent a nyári időszakban. Hivatalos oldal és nyitvatartás...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!