A csillagos ég fényei

Aki a város határain belül néz fel az égre, talán nem is sejti, milyen mennyei csodát rejt el előle az utcai lámpák és lakások fényszennyezése, a kirakatok és fényreklámok villódzó ál-ragyogása. Földöntúli szépség rejlik az opálosan fénylő, koszos-szürke városi égbolt mögött: hogy élvezhessük, messze magunk mögött kell hagyjuk a civilizáció képzelt biztonságát.

A Balaton felett az ég...

A Balaton legendásan szép természeti táj, Magyarország egyik ékessége. A tavat övező vidékek mindegyike tartogat titkos csodákat, a Káli-medence hangulatos falvaitól a Csobánc, a Gulács és a Badacsony orgonasípos tanúhegyein keresztül a szigligeti várból elénk táruló kilátásig. A déli partról pedig csodálkozva szemlélhetjük a felvidék erdőkkel borított horizontját: ahogy Keszthely felé lemegy a Nap, a gyengülő fény vöröses derengésbe vonja Tihany gejzírkúpjait, vagy Révfülöp hangulatos parti sétányát is.

Sátorral és hátizsákkal felszerelkezve, lábunkat nem kímélve, meredek kaptatókon keresztül és rengeteg erdőkön át juthatunk fel a hegycsúcsra, ahonnan a csillagfények milliárdjai világítják be az éjjeli égboltot. Olyan élményben lesz részünk, ami örökre emlékezetes marad: az ég felé tekintve kipillanthatunk a Világegyetem végtelenébe...

A Tejút csillagsűrűsége jelzi galaxisunk karjainak irányát, a fényesebb pontok között bolygókat fedezhetünk fel, vagy sorsunkat meghatározó csillagképekké állnak össze az égi fények. Csillagködök távolában veszik el a tekintet, és a földi dimenziókhoz szokott szem hunyorogva próbálja felfogni azt a teret, ami ilyenkor fölénk feszül.

Mennyi vagy a világból?

Esteledik a hegyek felett. Messze a távoli horizont párás ködébe vesznek a dombhátak, a város távoli moraja nem hallatszik fel ide, csak az alkonyi erdő neszei: a feketerigó búcsúztatja a napot, a tücskök koncertje már az éjszaka nyitányaként szól. A gyengülő, pirosodó fényben növényi szöszök szállnak finoman, táncuk a szellővel kissé szédítő látványként vonzza a tekintetet. A délután idetűző Naptól még meleg a fatönk amin ülök: kérgét vesztett, világosra szikkadt felszíne olyan tapintású mint egy élő test. Egyre hosszabbodó árnyékom nyúlik a tisztás széle felé.

A szellem pedig szinte képtelen befogadni ezeket a fényévnyi távlatokat: ugyanolyan drámai hatással van ez a látvány a szemlélőre az okostelefonok és a műholdak korában is, mint a pattintott kőkorszakban élő elődeinkre. Talán csak tények és adatok tekintetében tudunk többet a magányos Űrről, mint makogó eleink: a szívbemarkoló érzés, ami az eget nézve belénk hasít, évezredek óta ugyanaz. Apró pontok vagyunk csak a légüres térben keringő porszemen, hunyorgó utazók a kékesen fénylő bolygón. A legjobb, és legtöbb amit tehetünk: hátradőlve élvezzük a látványt.

Within Two Worlds from Goldpaint Photography on Vimeo.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!