A biztonságos síelés 10 alapszabálya!

A síelés és különösen a biztonságos síelés megköveteli néhány alapvető szabály betartását a hegyekben. Ezeket a szabályokat a Nemzetközi Síszövetség (FIS - Fédération Internationale de Ski) állította össze. Betartásuk saját érdekünk és kötelességünk is egyben. Vonatkozik mindenkire, síelőkre, snowboardosokra és azokra, akik a hegyekben a sípályák közelébe kerülnek.

1. Legyünk tekintettel a többi síelőre! Minden síelőnek úgy kell viselkednie a pályákon, hogy a többi síelőt ne veszélyeztesse és ne okozzon sérülést se másnak, se magának.

2. Kontrolláljuk a sebességünket akár síelünk, akár snowboardozunk! Akár síelünk, akár snowboardozunk olyan sebességgel tegyük ezt, ami megfelel a tudásszintünknek, a terepviszonyoknak, az időjárási és látási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának.

3. Válasszunk megfelelő nyomvonalat! A felülről érkező síelőnek úgy kell megválasztania a nyomvonalát, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse. Mindig az elöl haladó síelőnek van elsőbbsége, viszont csak a felül haladó látja az alatta lévő mozgását, így az ő felelőssége a megfelelő nyomvonal megválasztása.

4. Előzzünk körültekintően! Előzni minden irányból szabad a hegyen a pályákon, azonban mindig akkora távolságra tegyük ezt amásiktól, hogy az előzött síelő hirtelen és váratlan mozgásainak is elegendő helyet hagyjunk.

5. Körültekintő elindulás, pályára besíelés, lesiklás! A pályán elinduló, pályára besíelő sízőnek meg kell győződnie arról, hogy mozgásával nem veszélyeztet senkit, aki a pályán halad.

6. Körültekintő megállás a pályákon! Ha csak nem elengedhetetlenül szükséges, tilos a pályák szűk, beláthatatlan részein megállni. Esés esetén igyekezzünk a lehető leggyorsaban szabaddá tenni a pályát az ilyen helyeken, megelőzve ezzel a további baleseteket.

7. Fel- és legyalogás csak a pálya szélén! Felfelé illetve lefelé gyaloglás esetén használjuk a pálya szélét, hogy ne zavarjuk a többi síelőt. A váratlan akadályt jelentő gyalogos mindig veszélyforrás a pályákon, a bakancsnyomok pedig rontják a pálya állapotát.

8. Figyeljük a jelzéseket! Minden síelőnek, snowboardosnak, gyalogosnak, aki a hegyen tartózkodik kötelessége a kihelyezett táblák és jelzések utasításait betartani. A táblák mindig fontos információkt tartalmaznak: pl.: lavinaveszély, lezárt pálya, pályák nehézségi foka, stb.

9. Segítségnyújtás! Baleset esetén mindenkinek kötelessége segítséget nyújtani a balesetet szenvedőnek. A segítségnyújtás a veszélyeztetett pályaszakasz megjelölését, elzárását, a balesetet szenvedett lehetőség szerinti ellátását, illetve a mentőszemélyzet értesítését jelenti.

10. Személyazonosság igazolása! Mindenki, aki érintett vagy szemtanú volt egy balesetnél köteles személyazonosságát megadni. Erre a baleset körülményeinek a tisztázásakor lehet szükség.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Bécsben és a Schönbrunn-i kastély - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Hótalppal a Schneeberg csúcsára - 1 nap
» Hótalpas túra Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Ausztria legszebb szurdokvölgye - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Jaeger Hotel*** - Annenheim 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa
» Bad & Ski Pension 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa

Információs oldalak

» Ausztria látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Utak Március 15. idejére
» Szilveszteri utazások
» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Splitboard– titkosfegyver freeridereknek - Kollmann András
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila
» TGR videó: Light the Wick - Nagy Endre
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Hogyan készüljünk fel a síelésre? -
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!