A Balatonon tekerj a Mámorig

A Balaton partján töltött napokat általában egy könnyű reggeli biciklizéssel illik kezdeni, annak érdekében, hogy felfedezzük a környékbeli vendéglátóegységeket a Somogy megyei dombok között.

Egyik kalandozásom alkalmával, mikor már épp egy kiadós emelkedőt követő lejtőn gurultam lefelé a kimerültségtől zihálva, egy a környékre amúgy nem jellemzően nagyméretű hirdetőtáblára lettem figyelmes, amelyen az a felirat állt, hogy Mámor presszó.


Ez az, erre van szükségem, egy dupla szóda a Mámor presszóban, akármi is legyen az. A táblánál egy könnyű bal kanyart követően a hanyagul letámasztott kerékpárokból arra a következtetésre jutottam, hogy csak ez a kis muskátlis épület lehet maga a Mámor. Pár kilométert kell tekerni a Balaton parti pizzázóktól a kevésbé látogatott Szóládig ahhoz, hogy egy klasszikus kocsmát találjon végre az ember.
 

 

Lehet, hogy a klasszikus helyett mások inkább a lepattant jelzőt használnák, de a hosszú évek tapasztalata azt mondatja velem, hogy az a hely, ahonnan az autóskirándulás során tévedésből megpihenni vágyó család egy tétova jó napot kívánok után, a gyerekeket már kifelé terelve menekül a kocsiba vissza, bár presszó a titulusa, az egy jó kis kocsma.
 

Fénykorában a Mámor presszó is vegyes- és italbolt lehetett, amolyan korabeli minimálpláza, de mára a kiélezett piaci verseny miatt csak a környékbeliek legszükségesebb igényeinek kiszolgálására helyezte a hangsúlyt, ezért a volt vegyesbolt helyiségében egy csocsóasztalt állítottak fel, ahol akár a dél-balatoni csocsóolimpiát is megrendezhetnék száz nézővel.
 

A dupla szódám elfogyasztása után futtában a kocsma előtt parkoló biciklikre néztem, felmérve a helyi bringás szokásokat. Az egyik különösen leszakadt bringán megakadt a szemem. Megszokott látvány a környéken az agyonhasznált ötvenéves rozsdás kétkerekűek látványa, de telós montit még nem láttam errefelé ennyire lepukkant állapotban. Igazság szerint nagyon megtetszett. Sehol egy felségjelzés vagy matrica, esetleg fényezésre utaló nyom, egyáltalán semmi, csak rozsda. Kiváló dizájn, igazán precíz, átgondolt munka. Minek a hivalkodó külső? Úgyis csak ellopnák, a lényeg, hogy működjön.

Ahogy a részletekben kezdtem elmerülni, észrevettem, hogy bár a fékbowdenek jelzésszerűen ott vannak, valamilyen okból nincsenek bekötve. Érdekes, mert a környéken csak dombok vannak, meg egyáltalán, azért néha csak meg kell állni! Aztán rájöttem. Ha a Mámorba tekersz, nem kellenek fékek.
 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!