10 éve épült újjá a Szoliszkó menedékház

A Szoliszkó menedékház ebben az évben ünnepli újjáépítésének 10. évfordulóját, melynek során a menedékház modern megjelenést kapott. A jövőben azonban szeretnének javítani a turisták kiszolgálásán, akik naponta feljutnak a menedékházhoz. Milan Štefaník, a menedékház gondnoka elmondta, hogy az elmúlt 10 év napjai a menedékház dolgozói számára vidáman és kellemesen teltek. Kezdetben ismeretlen volt számukra a környezet, de fokozatosan belejöttek, és évről évre próbáltak valamit újítani a ház életében. „A munka bonyolultabb itt a hegyekben, különösen a logisztika, mivel itt semmit nem szabad elfelejteni, valóban mindenre gondolni kell, de éppen ettől szebb és érdekesebb ez a munka” – mondta a gondnok.


Az előttünk álló téli szezon végén szeretnék bővíteni a menedékház mellékhelyiségét, valamint modernizálni a menedékház működéséhez szükséges hátteret. Ehhez új kazánra és a vízellátás megoldására lenne szükség. „A menedékház abban különbözik más tátrai menedékházaktól, hogy felvonóval is elérhető. Nem túl nagy a kapacitása, amit próbálunk megoldani, és a jövőben szeretnénk bővíteni a menedékház előtti nyitott teraszt. Bizonyára kevesen tudják, hogy ez az egyetlen menedékház, ahol nincs vezetékes víz” – mondta Štefánik hozzátéve, hogy a víz nagyon fontos a menedékház életében. Mosolyogva jegyzi meg, hogy szerinte a Szoliszkó menedékház a Csorbató település legmagasabban fekvő kocsmája.
A Szoliszkó menedékház az egyik legfiatalabb magashegyi menedékház Szlovákiában, amely 1944-ben épült az akkori Csehszlovákia leghosszabb sífelvonója felső állomásának közelében. A menedékházat egy évvel később a partizánok kezdték használni, majd a háború után rekreációs célokra, valamint a felvonó felső állomásaként szolgált. Jelenleg az év 365 napján nyitva áll a turisták előtt, akik az étteremben megvásárolható élelem és frissítők mellett a ház 16 fekvőhelyét is igénybe vehetik, amennyiben itt szeretnének éjszakázni. „A Szoliszkó menedékház kellemes hely, ahol a Tátrába látogatók finom ételeket, ha szükséges, jó tanácsot, a hideg időben felmelegedési lehetőséget és mosolygó személyzetet találnak, ezért szívesen visszatérnek ide” – mondta el Lenka Maťasovská, a Magas-Tátra Regionális Idegenforgalmi Szervezet ügyvezetője. A menedékház gondnoka által megálmodott és október 5-én felállítatott keresztről elmondta, hogy üdvözölnek minden új látnivalót a Tátrában, mint pl. ez a kereszt az Elülső-Szoliszkó csúcsán.
Ezt a menedékházat eddig még nem, de más tátrai menedékházakat már felszereltek környezetbarát napelemekkel. A Hosszú-tavi menedékházál 18, a Téry-menedékháznál 30, a közelmúltban ünnepélyesen is megnyitott Hunfalvy-völgyi menedékháznál pedig 10 napelemet szereltek fel. Ezen kívül modernizálták a Zöld-tavi menedékház vízellátását, hiszen az egyik leglátogatottabb tátrai menedékház közelében mini vízerőművet szereltek fel. Ennek révén jelentősen nőtt a menedékház látogatóinak komfortérzete. A vízenergia és a megbízható áramellátás ahhoz is hozzájárult, hogy a menedékházban javuljon a mobil lefedettség. Év végéig a régi dízelmotort új, környezetbarát dízelmotorral váltják fel, amelyet csak nagy szárazság, vagy a Zöld-tó vizének teljes befagyása esetén üzemelnek majd be. A dízel áramfejlesztők részleges vagy teljes visszavonásával a Tátra légkörébe kibocsátott széndioxid mértéke évente közel 26 tonnával csökkent.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!