Világritkaság Béren: az andezitömlés

Nógrád megye gyönyörű természeti csodákat rejt. A Börzsöny és a Mátra között megbújó dombság, a Cserhát kevésbé látogatott, mégis csodás vidék: látványosságai nincsenek túlreklámozva, éppen ezért meglátogatásuk idején nem kell olyan tömegre számítanunk, mint például Hollókőn. Azok, aki a geológia iránt elkötelezettek, nagyon fogják élvezni azt a hétvégi programot, amit a Bér határában található andezitömlés meglátogatása jelent. Bér nagyon kedves kis falucska, átmenő forgalom nélkül. A sziráki kastély mellett elhaladva érünk be a hegyek által körülölelt településre, ahol érdemes megnézni a kedves templomot és az alatta található pincesort. Az épületegyüttes elhelyezkedése jól példázza a vidéki élet nyugalmának és mindennapjainak fontos helyszíneit, és a templom mögött szép állapotú tornácos parasztházakat találunk. A templomtól Bercel felé indulva a zöld kereszt jelzésen, hangulatos réteken haladunk át, majd a zöld kereszt jobbra ágazása után nem sokkal mi balra, a zöld jelzésen az erdőszél felé vesszük az irányt. A kaszálón keresztül kaptatunk fel a domboldalra, majd az erődbe beérve újra látjuk a fákon a zöld jelzést, majd néhány száz méter megtétele után balkézre feltűnik a geológiai képződmény.

A bazaltoszlopokra nagyon hasonlító, hatszögletű ívekben elváló íves kiömlés valójában megszilárdult andezitláva: emléke annak a korszaknak, amikor 18-19 millió éve ezen a tájon bizony vulkánok füstölögtek, lávát, hamufelhőket lövellve az ég felé. A közeli berceli hegy és a szandai várhegy is ebben az időszakban alakult ki, a Nagy-hegy csúcsáról szétnézve ezek erdővel borított romjait láthatjuk mindenfelé. Az andezit ilyen jellegű, íves, oszlopos elválását a világon mindössze 5-6 helyről ismerik a Wikipédia tanulsága szerint Európában csak itt található ilyen, így egy valódi csemege ez a hely a geológusoknak: az egyszerű kiránduló csak egy nagyon szép és hangulatos helyet lát ebből, de ezért is érdemes elsétálni ide.

Az andezitkiömlés mellett egy széles kőtenger található, ezt inkább csak a széléről szemléljük meg a csúcs felé tartva: a fagy általi aprózódás által felkockázott kövei a mai napig mozognak, és amellett, hogy tönkretehetjük ezt a természeti képződményt súlyos bokasérüléseket szerezhetünk, ha felelőtlenül rámerészkedünk. Inkább a hegy tetejéről elénk táruló panoráma megtekintését ajánlom. Az erdőbe visszatérve, Bér felé gyalogolva pedig kóstoljunk kökényt és csipkebogyót, ha már megcsípte őket a dér, igen ízletes erdei ajándékok ezek a gyümölcsök. Jó kirándulást!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!