Templomok Grábócon

Híres búcsújáró hely a Bonyhádtól (Bátaszék felé) 8 kilométerre található Grábóc kolostora.

Péter napi búcsújára, ami július második vasárnapján van, az ország legtöbb szerb településéről érkeznek búcsúsok. Jönnek Szerbiából és Szlavóniából is. A helybéliek is ünneplik ezt a napot, pedig már egy ortodox vallású sincs közöttük. A magyarországi szerb ortodox püspök és vendég főpapok miséznek e jeles napon. Felelevenednek ilyenkor a régi szokások, a körmenet, a kalácsáldás és vecsernye. A tájról elköltözött népcsoportra, a szerbekre is emlékeznek e napon a grábóciak.


Grábóc az ország egyetlen fennmaradt, 1736-41 között épült szerb ortodox kolostortemplomával büszkélkedhet. A grábóci szerb kolostor jelentősége messze túlmutatott a megye határain: az egész Kárpát-medencei szerbség szellemi és vallási központja volt. A településen már az 1300-as években létezett bencés zárda és templom. Romjait a szerb temetőtől északnyugatra lévő bozótos rejti.

Grábócot nevezetessé a török hódítás elöl menekülő szerb szerzetesek tették, akik a dalmáciai Dragovity kolostorából 1580-ban menekültek ide. Először csak fatemplomot építettek, majd a budai basa engedélyével 1587-ben kőtemplomot. A török hódoltság alatt 1667-ben feldúlták a kolostort, majd 1703-ban kuruc csapatok kifosztották és a szerzetesek elmenekültek a környékről. A kolostor elnéptelenedett.
A Rákóczi-szabadságharc után Mérey Mihály szekszárdi apát visszahívta birtokára a kalugyereket, és birtokba helyezte őket. A szerzetesek visszajöttek, kis vályogtemplomot emeltek. 1736-ban e köré kezdték építeni a mai, műemlék templomot. 1787-ben készül el az emeletes kolostorépület.

A kolostor birtokait és épületét 1947-ben államosították. 1974-ben meghalt az utolsó szerb kalugyer - Aleksej Babié. 1981-1987 között került sor teljes műemléki felújításra, ekkor az épület homlokzatát is átalakították.

1994-től két szerzetes nővér, Mária és Krisztina végezte munkáját a visszaigényelt egyházi épületben, a volt kolostor épületében. 1996-ban elköltözött az épületben működő Tolna Megyei Önkormányzat Szociális Otthona.

 


Napjainkban már csak a két szerzetesnő lakik a kolostor épületében, akik gondozzák a templomot és környékét, és mutatják be az érdeklődőknek e híres építményt, ami bejelentkezéssel látogatható.

Nyitvatartás : 10 - 15 óra között, illetve nyáron 17 óráig.
________________________________________________________________

A falu elején szép környezetben áll a katolikus templom, mellette egyszerű, de teljes Kálváriával.

 

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom szentélye kápolnaként 1765-ben épült, ennek bővítésekor hajóját 1795-ben emelték.

 

A katolikus templom mögött kiépített kálvária stációin a színes képeket, valamint a kereszteket is a lakosságcsere során kitelepített németek újíttatták fel a közelmúltban.


Grábóc - a Völgység kicsiny, talán 200 lélekszámú települése gépkocsival, kerékpárral a Bonyhád-Bátaszék közötti útról leágazó bekötőúton érhető el. Gyalogosan Bonyhádról a „kék kereszt", valamint Sötétvölgy és Szálka felől a „kék sáv" turistaúton. A Szekszárdi - dombság, a Dél-Sárköz és a Gemenci-erdő turistatérképen megtalálható.

A további képeket tartalmazó galériáért kattints ide...

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!