Helyzetkép vihar után - összefoglaló helyzetjelentés

A Tátrára csaknem tíz év elteltével május 15-én ismét lecsapott a bóra nevű szélvihar. A Tátrai Nemzeti Parknak csak a TANAP Állami Erdészete által kezelt területén több mint 100 ezer darab (82 ezer köbméter) gyökerestől kidöntött vagy kettétört fát, járhatatlan és elmosott turistautakat hagyott maga után. A legrosszabb a helyzet Felsőhági (Vyšné Hágy) környékén, ahol a heves széllökések csaknem 60 ezer darab (40 ezer köbméter) fát fektettek a földre. Hasonló a helyzet Podbanszkón (Podbanské), a Csendes- (Tichá dolina) és a Kapor-völgyben (Kôprová dolina), ahol az erdészeknek legalább 20 ezer köbméter fától kell megtisztítaniuk a területet. Ótátrafüred (Starý Smokovec) környékén a kb. négyezer kidöntött fa (3000 köbméter) mellett mintegy 30 hektár területen jelentős károkat szenvedtek a 2004-es szélvihar után telepített fiatal ültetvények. 

„Ritka természeti jelenség, hogy a bóra nevű szél nem a késő őszi, hanem a tavaszi időszakban csapjon le errefelé. Az okozott károkat azonban nem lehet a korábbi szélviharhoz hasonlítani. Nem csak azért, mert most kisebb volt a szél erőssége, hanem azért is, mert a 2004-es szélvihar, valamint az azt követő szútámadás után kevés fa maradt állva a Tátrában” – mondta el Pavol Fabian, a TANAP igazgatóhelyettese. Megjegyezte azonban, hogy ezúttal nagyobb mennyiségben sérültek a lombhullató fák, amelyek már zöldbe voltak borulva, így a szél erősebben beléjük tudott kapaszkodni.
A szélvihart kísérő özönvíz több erdei útban jelentős károkat okozott, főleg a Tátra északi részén Zúgó (Podspády) és Javorina (Tatranská Javorina) környékén, elsősorban a Jávor- (Javorová dolina) és a Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina). Jelentősek a károk a Liptó-Tátrában Oravicapuszta (Oravice) környékén a Nagybobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) és Zverovka környékén.

 
Özönvíz a Tátrában...

A Tátrai Nemzeti Park területén az erdősávban vezető legtöbb jelzett turistaút nehezen jártható, illetve járhatatlan. Az erdészeknek a Tarajkáról a Rainer-kunyhó mellett a Zamkovszky-menedékházig vezető utat sikerült elsőként ismét járhatóvá tenni. Folyamatosan történik a további járhatatlan turistautak járhatóvá tétele, melyeken hasonló állapotok uralkodnak, mint 2004-ben. A szakemberek ezért a turisták maximális türelmét kérik, valamint azt, hogy amennyiben az elkövetkező napokban kirándulnak a Tátrába, saját biztonságuk érdekében legyenek nagyon körültekintőek.

A szerkesztő megjegyzése: a lezárt útvonalak listájáról érdeklődő megkeresésemre a TANAP illetékesétől (pontos lista nélkül) azt az információt kaptam, hogy a turistautak megtisztítása és ismét járhatóvá tétele a következő 2 hétben várható.
 

A Magas-Tátrában több közút még jelenleg is járhatatlan, azok megtisztítása és járhatóvá tétele akár több napot is igénybe vehet. Ami talán a legfontosabb, hogy a Tátra körút Felsőhági és Csorbató, valamint Csorbató és Podbanszkó között május 19-én, hétfőn délben még mindig járhatatlan. A közútkezelő munkatársainak és az erdészeknek a hét végén közel egy kilométer hosszban sikerült megtisztítaniuk az utat Felsőhági és Csorbató között. A közútkezelő illetékes vezetője elmondta, hogy kb. egy kilométer hosszú útszakasz az úttestre dőlt fák miatt még járhatatlan, ennek megtisztításán folyamatosan dolgoznak a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP), valamint a poprádi közútkezelő munkatársai. Továbbra is járhatatlan a Csorbató – Podbanszkó közötti útszakasz, ezen az útvonalon az illetékesek szerint több fa dőlt az úttestre, mint a Felsőhágitól a tóig vezető úton. A közútkezelő és az erdészet dolgozói mellett a közlekedést akadályozó fák eltávolításának munkájába ezen a szakaszon hétfőn bekapcsolódtak a közeli települések földtulajdonosai is. Mivel a kidőlt fák nagysága egyelőre csak feltételezhető, a Felsőhági – Csorbató – Podbanszkó útszakasz megtisztítása és járhatóvá tétele előreláthatólag néhány napig, akár a hét végéig is eltarthat. Csorbató jelenleg csak Csorbáról érhető el. A közútkezelő munkatársai arra kérik az ott közlekedőket, hogy legyenek óvatosak, mivel az említett útvonalakon még napokig munkagépek dolgoznak majd. Hasonló a helyzet Poprád és Vernár között, ezt a korábban lezárt utat szombat estére sikerült járhatóvá tenni, de még mindig 50 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. 

A hétfő délutáni legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, a közutat a korábban jelzettnél előbb sikerül járhatóvá tenni, de mivel a tátrai villamos vonalát is meg kell tisztítani a kidőlt fáktól, az út valószínűleg jövő hét hétfőig le lesz zárva. A Szlovák Vasúttársaság szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a tátrai villamos vonalán három napon belül ismét megindulhat a közlekedés. A kidőlt fák Felsőhági és Csorbató között több helyen a villamos sínekre dőltek, melynek következtében megsérült a felsővezeték és a tartóoszlopok is. A folyamatos kárelhárítás eredményeként már ma több helyen eltakarították a sínekre dőlt fákat, de az utak mentén a munkák valamennyi érintett útvonalon egész héten folytatódnak.

 

A Tátrai Nemzeti Parkban keletkezett kár mértéke csaknem felér a 2004. november 19-i szélvihar okozta pusztítással, az ítéletidőnek az első becslések szerint a nemzeti parkban mintegy 100 ezer fa esett áldozatául. „Ez a szélvihar valamivel kisebb károkat okozott a tátrai növényzetben, mint a 2004 novemberi vihar. Az első becslések szerint hozzávetőleg 80 ezer köbméter, azaz hozzávetőleg 100 ezer fában esett kár. Viszont a turistautakon és egyéb utakon keletkezett kár, valamint a tátrai közlekedési lehetőségek akadályozása tekintetében a pusztítás hasonló a 2004-es szélviharhoz“ – mondta Peter Žiga szlovák környezetvédelmi miniszter vasárnap Podbanszkón, majd hozzátette: a pusztítás epicentruma Felsőhágiban (Vyšné Hágy) volt. Azok a fák, melyek túlélték a 2004-es szélvihart, a mostani viharban sajnos nagyrészt elpusztultak vagy károsodtak. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezek csak az első becslések, hiszen vannak még olyan területek, amelyeket el sem értek a kármentesítésben részt vevő munkások.

A Podbanszkó és Felsőhági között járhatatlanná vált főutat a tervek szerint a hét folyamán adják át ismét a forgalomnak. „Meg szeretném kérni Magas-Tátra lakóit és a turistákat, hogy tartsák tiszteletben az illetékesek utasításait és saját épségük megőrzése érdekében az elkövetkező napokban ne lépjenek az erdő területére” – hangsúlyozta a miniszter.

Nem sokkal jobb a helyzet a lengyel oldalon sem. A heves esőzések miatt szerdáig biztosan zárva lesz a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb völgye, a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska), valamint az ehhez tartozó Császármadár-völgy (Dolina Jarząbcza). A heves esőzés, amely a múlt héten lesújtott a Tátrára és a Havasaljára, óriási mértékben megemelte a hegyi patakok vízszintjét. A víz elöntötte többek között a Kościelisko-völgyet, megrongálta a völgyben futó turistautat. Az erdészek hétfőn és kedden is folyamatosan dolgoznak ennek a népszerű útnak a rendbetételén. Szintén víz árasztotta el a völgyben található Fagoys-barlangot (Jaskinia Mroźna), a barlang előreláthatólag szintén szerdától fogadja ismét a turistákat.

 
A szélvihar által kidöntött fák miatt további turistautakat is le kellett zárni. Egyelőre nem használható a Gąsienica-szécsről (Hala Gąsienicowa) a Waksmundi-rétre (Rówień Waksmundzka) vezető turistaút, a Felső erdei út (Ścieżka nad Reglami) a Kościelisko-völgy és a Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska) között, valamint a Tölcsér-völgybe (Dolina Lejowa) vezető turistaút sem.
Hétfőn a Tátrában már jelentősen javult az időjárás. A Gáspár-csúcson, ahol az elmúlt napokban több mint egy méter friss hó hullott, a + 5 °C hőmérsékletnek köszönhetően a hó gyorsan olvad.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.skhttp://www.hirek.skhttp://www.lesytanap.sk;http://krakow.gazeta.pl

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!