Hasznos tippek utazáshoz: Hogyan csomagoljunk?

Hasznos tippek rovatunkat Kisgyörgy Éva, valódi világutazó szerkeszti, kinek élményeit a Travellina oldalán olvashatjátok. Mivel a Földön kevesebb hely van, ahol nem járt, mint fordítva, valódi tapasztalatokkal rendelkezik az utazás, pakolás, vilgjárás terén. Szívleljük meg tanácsait!

Csokorba szedve itt találjátok írásit a

a gyógyszerekről
az elektromos kütyükről
a papírokról
a tisztasági csomagról

lássuk, mi mindent kell még csomagolnunk:

Ruhafélék

Fehérnemű: bugyik, zoknik, melltartó, atlétatrikó. Apróságok, de jól jöhetnek:


* ha előreláthatólag döcögős utakon fogunk hosszú napokon át zötyögni, akkor érdemes egy sportmelltartót is pakolni


* ha hideg éjszakákra számítunk, akkor egy puha, kényelmes alvós zokni is hasznos lehet

Pólók (rövid ujjú, hosszú ujjú, ujjatlan, időjárásnak megfelelően)

Sort, hosszúnadrág. Praktikus a lezippzározható szárú nadrág, túraboltokban kapható.

Pulóverek (lehetőleg polár), fázósoknak ajánlott kapucnis kiszerelésben

Meleg aláöltözet

Ha muszáj (meg kell jelenni valahol): szoknya vagy ruha

Hálóruha

Fürdőruha

Baseballsapka vagy könnyű kendő (védekezés napszúrás ellen)

Túracipő, szandál (a Teva a király) és műanyag papucs

Esőkabát

Hideg idő esetén sapka, sál, kesztyű

Ruházattal kapcsolatos tanácsok:


* érdemes olyan ruhaféleségeket pakolni, amelyek gyorsan száradnak - gyapjúpulóverek helyett polárfelsőt, farmer helyett szintetikus anyagú túranadrágot, pamutpólók helyett sportboltokban kapható hegymászós-futós felsőket.


* arra is figyeljünk, hogy nem gyűrődős cuccokat vigyünk, mert a hátizsákból kihúzva csúnyán tud kinézni egy selyemruha


* ha olyan útra készülünk, melynek során előreláthatólag sokat kell gyalogolni, hajózni, tevegelni, stb. a napon, vigyünk nagyon könnyű anyagból készült hosszú ujjú inget, nadrágot, hogy elkerüljük a leégést - nem véletlen, hogy a sivatagban élő tuaregek sem fecskében járnak


* minden esetben kényelmes (nem szoros) és jól lélegző anyagból készült ruhákat vegyünk (ezt könnyen tesztelhetjük úgy, hogy a szájunk elé tartva a ruhát milyen könnyen kapunk levegőt)


* jelszó a multifunkcionalitás: a szarong az egyik legjobb dolog, ugyanis használható szoknyaként, kendőként, ha túl erősen süt a nap a busz ablakán, akár függönyként  is, strandon pókrócként, törülközőként, közös fürdőszobában zuhanyfüggönyként, továbbá a gyorsan magunk köré tekerhetjük, ha templomokba nem lehet sortban belépni. Hasonlóképp a polárfelső jó szolgálatot tehet párnaként.


* papucsként műanyagból készültet vigyünk, amivel bemehetünk a zuhanyfülkébe is olyan helyeken, ahova nem szívesen lépnénk mezítláb - a cicás, macis puha otthoni papucsot hagyjuk otthon


* szegény országokba gyakran viszek olyan ruhákat magammal, melyeket kicsit kinőttem, már nem tetszenek, azaz amiket úgyis elajándékoznék - a helyiek nagyon tudnak örülni ezeknek és ahogy fogynak, nő a hely a hátizsákban a vásárolandó szuveníreknek:-)


* érdemes csak néhány szín közül választani - egyrészt könnyebb lesz összekombinálni a ruházatot (nadrágokat pólókkal), másrészt egyszerűbb együtt mosni őket


* a ruhák sokkal jobban gyűrődnek, ha hagyományosan, egyesével hajtogatjuk őket - fektessünk egymásra több pólót, ruhafélét, tegyünk középre valami hengerszerűt (mondjuk néhány guriga zoknit egymás mellé) és arra tekerjük fel a ruhákat, mint valami palacsintát

Túrafelszerelés

Zseblámpa vagy fejlámpa (hozzá plusz elem)

Szúnyogháló

Kulacs, nomád sátorozás esetén merülőforraló, bögre

Síp (ha eltévedünk a hegyen, ezzel jelezhessünk)

Mosáshoz szárítókötél, néhány ruhacsipesz

Sátor

Hálózsák - ebből nekem van melegebb és vékonyabb verzió is, utóbbi mindössze 650 gr (Snugpak), úgyhogy nem gond magammal vinni, ha bizonytalan a szállás minősége

Hálózsák bélés - ez egy apróra összehajtható hálózsák formájú selyemhuzat, nagyon-nagyon praktikus, ha koszos valahol az ágynemű, pl. ifjúsági szállóban vagy vonaton, illetve akkor, ha túl meleg van a paplanhoz, de a szúnyogok vagy idegen hálótársak miatt nem akarunk meztelenül aludni. Túraboltokban kaphatók ilyenek. Én még 1997-ben vettem Vietnámban egy selyemből készült darabot, bejárta velem a fél világot, elnyűhetetlen. Nagyon kicsire összehajtható - mellé raktam egy napszemüveget, hogy lássátok az arányokat.

Praktikus ez-meg-az

Hátizsákra esővédő huzat

Törülköző (túraboltokban kapható picire összehajtható speciális utazós fajta, pl. ilyenek)

Napszemüveg (tokkal és olyan zsinórral, hogy ha levesszük a szemüveget, a nyakunkban lógjon - én legalábbis régen hajlamos voltam elveszteni)

Övtáska vagy nyakbavaló szütyő fontos iratok, pénz biztonságos magunknál hordásához

Lakat minden táskára (lehetőleg számzáras, de ha nem az, akkor a hozzávaló kulcsok is)

Kis varrókészlet, pár gumiszalag, biztosítótű

Füzet naplónak, toll

Útikönyv, térkép (ha csak egy-két városba megyünk, nem érdemes elcipelni az egész útikönyvet, hanem fénymásoljuk ki a megfelelő oldalakat). A térképhez szoktam vinni egy filcet is, amivel berajzolom, merre járunk.

Hosszú repülőútra nyakpárna

Kényelmes alváshoz szemtakaró és füldugó

Ernyő (a nap ellen is hasznos, nem fülled be úgy a fejünk, mint egy sapkában)

Apró ajándékok helyieknek (még képeslapokkal is nagy örömet tudunk szerezni, de gyerekek örülnek matricáknak, tollaknak, lufinak, radírnak, stb.)

Nass vész esetére (amikor már harmadik napja esszük a rizst, addig ismeretlen örömöt tud okozni egy csomag aszalt gyümölcs) és aminek rabjai vagyunk (én pl. mindig viszek magammal egy kis műanyag dobozkában Nescafet, mert nem szeretem a szállodák filteres kávéját).

Ha sok szuvenírt tervezünk vásárolni, egy kicsire összehajtható plusz táska

Könyvek (én mindig angol nyelvű könyveket viszek, mert ezekkel lassabban haladok és így kevesebbet kell cipelni - természetesen figyelek arra is, hogy puha fedelű és sűrűn teleírt könyveket válasszak).

A fentiek alapján érdemes elkészíteni a saját, személyre szabott pakolós listánkat - mindenkinek van némi változtatásra szüksége az enyémhez képest, ezeket érdemes nyugodtan átgondolni és a nyaralás előtt a már tökéletesített saját listából dolgozni. A lista célja nem az, hogy minden rajta szereplőt magunkkal is vigyünk, hanem az, hogy semmi fontosat ne felejtsünk otthon - nyilván egy barátnőnél töltött londoni hétvégére nem fogok én se szúnyoghálót csomagolni, mint ahogy rokoni látogatások során sincs szükség lakatra. A saját listánkat minden utazás előtt vegyük elő ellenőrzésképpen, és utazás után is érdemes ránézni, nem kell-e valamit hozzáadni. A saját lista elkészítése során támaszkodhattok az enyémre is, de az Interneten is található számos verzió, pl. itt egy utazásra szabható, itt pedig egy általános lista.

A csomagolásnál külön feladat, hogy mit adjunk fel és mit vigyünk a kézipoggyászban - erről a következő, utolsó részben írok majd. A feladandó csomagban igyekezzünk maximálisan kihasználni a helyet - pl. a cipőkbe dughatjuk a törékenyebb dolgokat. Érdemes külön zacskókba, vagy erre a célra kitalált utazási rendszerezőkbe pakolni a ruhaneműt.

Vigyünk magunkkal egy-két üres nylonzacskót a szennyesnek is, ne keveredjen később a tiszta ruhával.

Az a kérdés, hogy "esetleg szükségem lehet-e erre" csak és kizárólag az egészségünk megőrzését szolgáló holmiknál érvényes (gyógyszerek, szúnyogháló). Minden más tételnél azt kérdezzük meg magunktól, hogy "egész biztos, hogy nem tudok enélkül meglenni"? Magyarul hagyjuk otthon a hordozható DVD lejátszót, a magas sarkú cipőt, sminkkészletet és még sorolhatnám.

Végezetül: ha nem tudjuk eldönteni, hogy nem lett-e mégis nagy a csomag, a végső teszt egyszerű: bújjunk be a túracipőbe, vegyük a hátunkra a hátizsákot és sétálgassunk egy-másfél órát a környékünkön, lehetőleg változatos terepen: lépcsőkön, utcákon, parkokban. Ha semmi gond nincs a cipekedéssel, ügyesek voltunk:-)

Ha szeretnél még hasonló jótanácsokat olvasni egy rutinos utazótól, "lájkold" a travellina-t a facebook-on:-)

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!