Búvártúra Hughardán

Az év eleji zavargásoknak egyetlen pozitív hozadéka biztosan volt az idén Egyiptomba merészkedő turisták, búvárok számára: sem a szálloda éttermében és medencéjében, sem a zátonyokon vízbe ugrásnál nem kell nagy tömegre számítaniuk. Ráadásul mindezért jó eséllyel kevesebbet is kell fizetniük, mint korábban.
A hurghadai reptéren a vízumvásárláskori sorbanállás is annyiban merül ki, hogy a számos ablaknál egy-egy érkező járat utasait kiszolgálják, így jóval a csomagok előtt oda lehet érni a megfelelő futószalaghoz. Az időjárás az Egyiptomban megszokott 30 fok felett jár, így az itthoni „télies” nyár után végre előkerülhet a nyári ruhatár és a naptej a forró tengerparton.


Már a városba vezető úton láthatjuk, hogy a fejlődés sajátos, arabos hangulatban zajlik. Egyfelől számos új, lakóparki-lakótelepi háztömb szegélyezi az utunkat, másfelől ezek jelentős része félkész-negyedkész és komplett városrészek maradnak teljesen belakatlanul. Köszönhető ez egyrészt az idén megcsappant bevételeknek, másrészt annak, hogy az építkezésekhez jelentős anyagi támogatás vehető igénybe a kormányzattól, mely nem köti ki a kulcsrakész átadást, sem nem áll feltétlenül arányban a helyi népesedési viszonyokkal.

Kettősség jellemzi a lakott részeket is, hiszen a csillogó szállodák és végeláthatatlan szuvernírboltok mögött egy-két utcával egy egészen más világ kezdődik. Európai szemmel elképzelhetetlennek tűnik, hogy szinte járhatatlan utakon száguldoznak az autók, mindent beborít a szemét és a helyieknek úgy általában is egészen más fogalmai vannak a higiéniáról, rendezettségről. A legszembetűnőbb ez talán a hentesüzletek esetében, ahol a 30-40 fokos hőség ellenére sem látni egyetlen hűtőszekrényt vagy akár csak falat sem az utca zaja, pora és a „kirakatban” logó féligfeldolgozott húskészítmények között. A légkondicionált bevásárlóközpontok rendezett polcsorai után a helyieket kiszolgáló boltokban egymás hegyén hátán sorakoznak a portékák, nem egyszer szabadon értelmezve azt is, hogy meddig tart az üzlet és hol kezdődik a közterület. Joggal támad az embernek az az érzése, hogy egy ócskásnál jár, ahol az eladón kívül senki sem találná meg, amit keres, de ez láthatóan senkinek sem okoz fejfájást. Az egész bája persze éppen ebből adódik: a helyiek láthatóan sem ezen, sem az égvilágon semmin nem izgatják magukat, ellenben látható élvezettel pöfékelik a vízipipájukat.
Turistaként persze a kevéssé érdeklődő utazó megáll a hotel és bazársoron, ahol azonban – leszámítva talán a sajátos építkezési és közlekedési „szabályokat” semmi „különössel” nem találkozik. Mindenki megtalálhatja a kedvére való hűtő mágnest, nyári ruhát, piramis vagy szfinxszobrocskát, csak győzze a pénztárca és az alkudozási kedv! Alkudozás nélkül ugyanis egészen európai árszínvonal szerinti összegeket is otthagyhatunk egy-egy bevásárláskor, mert fix árak szinte sehol nincsenek, alkudni pedig már csak a helyi illemtan okán is kötelező!


Különösen akkor, ha élményeink közé egy hosszabb esti séta vagy a tengerparton elköltött sörök után a taxizás élményét is be kívánjuk illeszteni! A taxifogás sok kihívást nem rejt magában, hiszen a taxisok lelkesen dudálva állandó jelleggel igyekeznek maguknak utast fogni. Nagyobb kihívás ennél a reális viteldíjról való megegyezés! Taxióráról ne is álmodjunk, a viteldíjban beszállás előtt meg kell állapodni a sofőrrel. Ahogy beültünk azonban máris remek élményekben lehet részünk, hiszen a taxik belső designja már önmagában felér egyel. Az idei évi sláger a változatos, többnyire állatfigurákat megjelenítő ülés- és fejtámlahuzat, így nem kell meglepődni, ha egy panda ölében ülve tesszük meg a pár perces utat! Maga az autózás pedig élménynek biztosan megér többet is, mint amit a taxis első árnak felajánlott! Sávok igazából nincsenek, de ha lennének is felülírná őket az éppen zajló utépítés/felújítás, melyben valamennyi csatornafedél 20-30 centiméterrel emelkedik ki az utcasíkból! Megkerülni őket minden irányból ér, oldaltávolságokról senki sem hallott, kevés az itt-ott(-mindenütt) meg nem horpadt autó, míg a járműpark átlagéletkora alapján is felnőttnek számít, nem is beszélve az akár 30-40 éves autókról is. Hogy a szamárvontatta kocsikról ne is beszéljünk!


Térjünk is át a búvárélményekre! A Vörös tenger méltán híres gazdag és csodálatos élővilágáról és a világ jópár egyéb tengerét megjárva azt kell mondanom, hogy Magyarországról (hacsak nem egy itt fel nem lelhető különleges élőlényre vágyunk) nem is érdemes messzebb utazni életünk legszebb búvárélményeiért. Számos bázis verseng a búvárok kegyeiért a napi hajózás díjába belekalkulálva a hotel ajtajából való felvételt a város tetszőleges pontjára való visszaszállításig.
A felszerelés kiválasztása és a hajóra pakolás után indulnak is a napi vagy szafari hajók és az időjárás, a búvárok felkészültsége és a zátonyok leterheltsége függvényében megcélozzák a napi 2-3 merülés kiszemelt zátonyát. Hurghadáról indulva szinte minden elérhető napi hajózás keretében, amire csak búvár vágyhat: kellemes sekély, mélymerülés, kis vagy nagyméretű roncsok és minden létező állat- illetve növény!


Egy hetes búvártúránk 15 merülésén ennek megfelelően találkoztunk számos murénával a kisebbektől a 3 méteresig, láttunk teknőst lágykorall-falatozni, gömbhalakat párzás közben, sokmillió „aranyhalat”, észrevehetetlen szikla és kőhalakat, méteres krokodilhalat és megszámlálhatatlan tűzhalat, de az igazán felemelő élményt a delfinekkel közös merülés nyújtotta! Egy szélcsendes napon, amikor a látótávolság olyan remek volt, hogy a hajó emeletéről is látni lehetett a 10 méteren lebegő búvárokat nemcsak a felszínen lehetett együtt úszni a delfinekkel szabályosan karnyújtásnyira, hanem a szerencséseknek az is megadatott, hogy a víz alatt találkozzanak ezekkel a csodaszép élőlényekkel!
Ezen a ponton azt hittem volna, hogy ez a nyaralás és búvártúra jobb már nem is lehetne, ám az utolsó napunkon Abu Nuhas zátonyának roncstemetője felé vettük az irányt. A rekkenő hőségben egyetlen hullám nem zavarta a vizet, de az igazi meglepetés a zátonyhoz érve fogadott bennünket. Egyetlen búvárhajó sem horgonyzott a terepen! Mivel a mi hajónkon is összesen hét búvár utazott, az is 4+1 arányban elosztva a két merülésvezetőre.

Így olyan történt, amire Abu Nuhason különösen lehetetlen számítani: kettesben merültük a Giannis D és a Chrisula K hajóroncsán is! Mindkét roncs elkápráztat már a hatalmas méreteivel, melyhez remek átúszók, izgalmas belső terek és az emberi alkotás és szerencsétlenség furcsa találkozása is hozzáadódik a mindent birtokba vevő színes élővilág által!


A partra visszatérve vízipiázgatva néztük vissza a csodás víz alatti képeket és beszéltük meg, amit víz alatt nem lehetett és minden cseppjét élveztük a gondtalan nyaralók életének. A zavargásokból legfeljebb 10 fős mini-demonstrációk maradtak, a nyugalmat pedig legrosszabb esetben is csak a taxi-zenekar állandóan duruzsoló dudáinak hangja zavarhatta meg, bár annak abszurditása önmagát is inkább szórakoztatóvá tette!

A képeket a szerző és Fazekas Gábor készítette

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 1éj Kairó 4* + 6éj Hotel Lemon & Soul Garden Makadi (ex.Labranda Garden) 4* Hurghada - 8 nap
» 1éj Kairó 4*+ 6éj El Karma Aqua Beach Resort 4* (ex. Nubia Aqua Beach Resort) - 8 nap
» 1éj Kairó 4* + 1éj Luxor 5* + 5éj Hotel Minamark 4* Hurghada - 8 nap
» Cairo Pyramids Hotel (ex. Mövenpick) 5* + Nílusi hajóút 5* + Luxor 5* - 8 nap
» Hotel Pyramids Park Resort 4* - Nílusi hajóút 5*- Luxor 5* - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Ghazala Beach Hotel *** Na’ama Bay 173.738 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Hotel Dreams Beach *** Sousse 180.339 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Sousse
» Hotel Imperial Shams Abu Soma Resort **** Soma Bay 188.780 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Hurghada / Soma Bay
» Sharm Resort Hotel **** Sharm El Sheikh 183.162 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Minamark Beach Resort Hotel *** Hurghada 192.800 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Hurghada / Safaga

Információs oldalak

» Egzotikus utak

Cikkeink

» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila
» Madagaszkár tájain - Kovács Attila
» Egyiptom - Kovács Attila
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!