Brocken-hegyi kísértet (ködkísértet) a hegyekben

Reggel vagy késő délután, néha még tiszta időben is köd tölti ki az alattunk lévő katlanokat. Ha szerencsénk van, ilyenkor egy érdekes légköroptikai jelenségnek lehetünk szemtanúi. Amennyiben oldalról kapjuk a megvilágítást, és a felhők alattunk helyezkednek el, láthatjuk a hegymászók körében babonás tisztelettel övezett Brocken-hegyi kísértetet, vagy más néven ködkísértetet. A ködkísértet igazából nem más, mint a fotót készítő személy árnyéka abban a felhőben, amely az alatta fekvő völgyben elvonul. A ritka légköroptikai jelenség úgy keletkezik, hogy a megfigyelő a saját árnyékát látja meg abban a felhőben, ami az alatta levő völgyben vonul el. Az árnyék fejrészét szivárvány veszi körül, a jelenséget a ködfoltra vagy a felhőre vetülő fehér ív kíséri. A Brocken-hegyi kísértet légköri fényjelenségnek, más néven fotometeornak számít, akárcsak a szivárvány vagy a délibáb.
Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch)

Amennyiben egy szikla szélén vagy egy kiemelkedő ponton állunk, a hátunk mögött elhelyezkedő nap és az alattunk elvonuló felhők között, saját árnyékunk jelenik meg az alattunk lévő felhők fölött, fejünket vagy egész testünket pedig a szivárvány színeiben pompázó glória övezi. Ez a jelenség úgy keletkezik, hogy a ködcseppeken vagy a felhő vízcseppjein a fény összetevőire bomlik.

Ez az egyik legvonzóbb téma a természetfotósok számára, amely ritkaságának és a jelenség rövid ideig tartó láthatóságának köszönhetően mindig elismerést arat, hiszen nem könnyű rövid idő alatt megtalálni a jó beállításokat. A jelenség főleg ősszel látható, nyáron szinte kizárólag a magas hegyekben fordul elő, ahol a meredek gerincek alatt intenzív a páralecsapódás. A légköroptikai jelenség neve a németországi Harz-hegységben lévő Brocken-hegyről származik, ahol a feljegyzések szerint első alkalommal megfigyelték azt.
 
Az átok

Az összeesküvés elméletek és a paranormális jelenségek hívei hisznek abban, hogy a Brocken-hegyi kísértet látványa átkot jelent a megfigyelőre nézve – hitük szerint az önmagát szivárványszínű glóriában megpillantó személy a hegyekben fog meghalni. Ezt a babonát a két világháború közötti évek egyik legnagyobb lengyel hegymászója, a kritikus és újságíró Jan Alfred Szczepański találta ki majd népszerűsítette a turisták tömegei előtt, akik látták ezt a jelenséget. Természetesen egyetlen tanulmány sem készült arra nézve, hányan hatlak meg a hegyek között azok közül, akik látták a ködkísértetet. De talán érdemes lenne egy ilyen felmérést elvégezni. A babona szerint az átok csak akkor szűnik meg, ha háromszor egymás után sikerül megpillantani a Brocken-hegyi kísértetet. Sőt! Akivel ez a szerencsés eset megtörténik, valószínűleg örökre biztonságban érezheti magát a hegyekben. Ismét felmerül a kérdés, hogy volt-e olyan, hogy valaki, aki már háromszor is látta a ködkísértetet, a hegyekben halt meg? Nos és mi van azokkal, akik több mint háromszor látták a ködkísértetet?...

Az előző bekezdés utolsó kérdése bizony nem értelmetlen, és különösen fontos nekem, aki olyan szerencsésnek mondhatom magam, aki több mint három alkalommal látta a ködkísértetet. Attól függően, hogyan számolom, ez nekem eddig 7 és néhány tucat közötti alkalommal sikerült. Ha a napokat számolom, amikor láttam Brocken-hegyi kísértetet, akkor 7 és 9 között mondanám, mert pl. 2009-ben a Śnieżkán (Óriás-hegység, Csehország) kétszer – felfelé és lefelé is – láttam a ködkísértetet. Ezzel szemben azoknak az eseteknek a száma, ahányszor a kísértet megjelent, majd eltűnt, meghaladja a több tucatot. Például az Alpokban, a Col du Galibier régióban kb. 40 percig folyamatosan megjelent majd eltűnt a ködkísértet, így csak itt több tucatszor láttam. Mivel mindig van nálam kamera, így már 7-9 alkalommal sikerült megörökíteni ezt a jelenséget.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» 10 legszebb hegy az utazom.com szerint - Kovács Attila
» Tavasz az Alpokban. Helyesebben: felette... - Kovács Attila
» A Marmolada felülről - Kovács Attila
» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Az Alpok legszebb tájain - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!