A Tátrai Nemzeti Park

Szlovákia nem csak történelmi, de természeti értékekben is gazdag ország. Az ország területének több mint 40 %-át erdők borítják, melyek számos védett és ritka növény- és állatfajnak adnak otthont. Ezek védelme érdekében hozták létra az országban a különböző fokú védettséget élvező védett területeket, nemzeti parkokat. Ezek közül az egyik, talán a legismertebb a Tátrai Nemzeti Park. A Magas-Tátra 1949-ben kapta meg a nemzeti park szintű védettséget, ezzel az első nemzeti park lett Szlovákia területén. A hegység Közép-Szlovákia északi határán, a történelmi Árva, Liptó és Szepes régiók területén fekszik. A nemzeti park területe 73.800 hektár, és további 30.703 hektár tartozik a védett zónához. Érdekesség, hogy a Liptói-Tátra, mellyel földrajzi egységet képez, csak 1987-ben vált a nemzeti park részévé. Arról már nem is beszélve, hogy a hegység átnyúlik a szomszédos Lengyelországba, ahol a Tátra területe szintén nemzeti park szintű védettséget élvez.

A másik, a Tátrához kapcsolódó érdekesség, hogy itt található Szlovákia területileg második legnagyobb városa, Tátraváros, itt azonban nem kell toronyházaktól és nagy lakótelepektől tartani, mert ezt a várost 14 korábbi település összevonásával hozták létre. A nemzeti park területén egyébként 19 település található. 1993-ban a védett területet az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította.

Ha a Tátrai Nemzeti Parkról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a kitűnő túrázási lehetőségekről, mivel területének nagy része a sziklarégióban helyezkedik el. Domborzata tagolt, annak ellenére, hogy magashegyi területe, a hegység csúcsai az 1200 km hosszú Kárpátok legmagasabb hegycsúcsai közé tartoznak. A csúcsrégiót a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs uralja, de mögötte további 10 csúcsának magassága haladja meg a 2600 métert.
 

A Magas-Tátra kialakulásának folyamata a paleozoikum (karbon) korban, mintegy 300 millió évvel ezelőtt kezdődött. E hosszú idő alatt elég viharos geológiai fejlődésen ment keresztül, amely a dinoszauruszok kihalásán keresztül (ennek nyomait a Csendes-völgyben találták meg) az utolsó jégkorszakig tartott, amely mintegy 8000 évvel ezelőtt fejeződött be. Ennek nyomai ma is láthatók a tipikus, U alakú tátrai völgyek, a gleccsertavak, valamint a hegység lábainál felhalmozott morénák formájában.

A nemzeti park életéhez hozzá tartoznak a hegység vizei, akár vízesések, akár gyönyörű tavak, akár csörgedező patakok formájában, továbbá a gyönyörű virágok és növények, beleértve ebbe az alpesi flóra szimbólumának számító havasi gyopárt, valamint a szebbnél-szebb tárnicsokat. Úgyszintén fontos része a hegységnek az állatvilág, melynek legismertebb képviselői a füttyögő tátrai mormoták, a sziklarégióban legelésző tátrai zergék, a magasan felettünk repülő kőszáli sas, és az embereket messze elkerülő barnamedve.
A nemzet parkba érkező turisták kitűnően jelzett turistautakon fedezhetik fel a természet rejtett zugait, melyből erőt meríthetnek, és élvezhetik annak szépségét. Gyönyörködhetnek a meredek sziklafalakban, sétálhatnak a zöldellő völgyekben, vagy lemehetnek a föld alá a hegység egyetlen látogatható barlangjában, a Bélai-cseppkőbarlangban. A Tátrai Nemzeti Park számos csodát kínál, amelyet nem csak a helyiek, de az egyre nagyobb számban érkező külföldi látogatók is felfedezhetnek magunknak egy-egy szép kirándulás keretében. Olyan érték ez, melyet minden látogatónak vigyázni és védeni is kell egyidőben.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!