A kumisz: néhai életünk itala

Sztyeppén élő őseink kultúrájában a ló játszotta a legmeghatározóbb szerepet. „Lovaikon szoktak járni, gondolkodni, álldogálni és beszélgetni” foglalta össze szemléletesen Regino apát a magyarok életmódját, Kr. u. 908-ban. Hátasaink szolgáltatták a kumiszt is, a sztyeppei nagyállattartó népek legfontosabb italát. Ha az elmúlt évezred elmúlásával dacolva, kóstolót akarunk tartani – hát Mongóliába vagy Közép-Ázsiába vezet az „ínyenctúra”

 

Életforrás

A sztyeppei élet forrásának itala
Mongólia nomád közösségeiben, még ma is eluralkodik az izgalom, minden év nyár elején. A frissen született csikók lassan 2 hónapossá cseperednek, s egyre jelentősebb mértékben legelik a friss füvet is. A kancák ilyenkorra már megerősödnek a téli megpróbáltatások után, így készen állnak a rendszeres fejésre.

A kumisz

Életforma és ital, még soha nem forrott jobban eggyé Földünkön – mint az ázsiai nomádok nyári mindennapjai és a frissen erjesztett kancatej, a kumisz –vagy ajrag, ahogy Mongóliában mondják. A kumisz egyszerre ital és étel. A kumisz gyógyszer és méregtelenítő. A kumisz frissítő és bódító egyszerre - sőt a jurtából szóló kumisz köpülés hangja, a pásztorok számára elképzelhető legédesebb dallam, az égbolt kékje alatt.
 

Kumiszkészlet

Az erjesztett kancatej készítés szokása egyidős az évezredes sztyeppei kultúrák kialakulásával. Az ajrag alkoholtartalma 1,5-2,3%, míg a cukor tartalom 2-3%. Az ásványi anyag tartalom és az íz-világ sokban függ azon, hogy a kancák mennyi virágot és gyógynövényt legeltek. (Az ajrag íz-világát, csak az azt rendszeresen és sok éve fogyasztó nomádok érzik, vagy tudják meghatározni).
„Miért szeretik így a kumiszt?” kérdezte útitársunk egy Karakorum (Az ősi Mongol-Világbirodalom „eltűnt” fővárosának helyszíne) melletti jurta háziasszonyától, 2011 nyarán. Az egy mondatba tömörített válasz „üstökén ragadta a lényeget”: „Szeptember végétől – május végéig szinte csak húst és zsíros húsokat fogyasztunk, így tavasszal szükségünk van a kumisz megtisztító hatására, amitől néhány nap alatt elmúlhat a fáradtságunk, meg jó néhány betegségünk is, a gyomorbajtól a tüdő problémákig.”

Fejés

A kancafejés ceremóniája
A kancák nyár eleji fejésének megkezdése mindig ünneppel járt és jár. (Mint ahogy a fejés őszi befejezése is). A ló kiemelt szerepet élvez a sztyeppe emberének életében, így a mai napig megmaradtak, azok a rítusok, amik egyértelműen bizonyítják ezt a megkülönböztetett bánásmódot. A kancafejésben férfi és nő közösen veszi ki a részét. (minden más állatot egyedül fejnek, döntő többségében nők). A férfiak fogják a kancát, választják le – és kötik ki a csikókat, de úgy, hogy anyjuk lássa őket. A fejés feladata a nőé. Hagyomány, hogy fejőszéket nem használnak, s az is, hogy a kancával folyamatosan beszélgetnek. A nyugtalanabb állatok bal első lábát felkötik, hiszen a három lábon álló ló nem rúg. A fejést nap közben 2-3 óránként ismételik meg.

Fejés 2
 

Kanca fejés


A kumisz készítése és fogyasztása
A frissen fejt kanca tej a vödörből szűrést követően, mára nagy műanyag vagy fém tartályokba kerül. A tejhez oltóanyagot adnak, ami az előző évből megmaradt sűrített (alkalmanként szárított, majd melegvízben újra oldott) kumisz. Ezért Mongoliában sokszor mondják viccesen, hogy ők még mindig a hunok, vagy Dzsingiz nagykán kumiszát isszák, s ha belegondolunk, nem is járnak messze az igazságtól…
 

Pihenő
 

Kumiszra várva


A köpülés és folyamatos kevergetés a jurta asszonyának munkája, ő tartja mindig telten azt az edényt, amiben a betérő vendégeknek szánt ajrag hullámzik hívogatóan. Hullámzik, hiszen folyamatosan isszák. Sokan annyira szeretik, hogy mást alig fogyasztanak. A jurtába lépő vendég valamikor a családfőtől kapta az első csésze ajrag-ot, szigorúan a rangnak és életkornak megfelelő sorrendben. A vendégségbe érkezett férfiak néhány másodpercig ma is kevergetik a kumiszos edényt, ezzel adva meg a tisztelet a jurta asszonyának – illetve így kifejezve, hogy ők is hozzájárulnak az ital-étel elkészítéséhez.

Kumiszozás
 

Az ajragon felnőtt férfiak rajonganak a sztyeppe italáért. Ami Dublin lenne a sör nélkül…hát olyan képet mutatna a mongol sztyeppe a kumisz nélkül. A városokba került lakosság jelentős hányada látogatja a bazárokat / piacokat, csak azért, hogy beszerezhessék a napi szükségletet. A kumisz / ajrag fogyasztók ma 1-2 literes műanyag palackokkal érkeznek, a vásárlást látva a szentimentális külföldi látogató hajlamos kicsit úgy érezni, a nagyvárosba sodródott emberek – a néhai büszke nomádok tanácstalan unokái - egy darabka szabad múltat is próbálnak hazavinni.
 

Kumisz árus
 

A mai magyarok és a kumisz…
A mongol sztyeppéket járó magyarok számára különleges élmény a kumisz kóstolás. Az első alkalommal mindenki izgul egy kicsit: Milyen lehet az íze? Mennyit lehet belőle inni? Benne van még a génjeinkben a csésze emelés mozdulata? Álmos vagy Árpád idején ugyanez lehetett az íze?...
Racionális vagy irracionális kérdésfeltevések közben, meghatottan komoly – vagy éppen humoros megközelítés mellett, az ajrag megízlelése minden magyar számára jelentős eseménnyé válhat…válik…

Kumisz kimérés


Orvosi, biológiai törvényszerűség, hogy bélflóránk réges-régen „elszokott” a kumisz feldolgozásától. Mára a legtöbben tejet sem isznak (A bevásárlóközpontban kapható, porból készült, pasztörizált, homogénezett – és ki tudja hány kémiai eljárásnak alávetett fehér folyadék nem nevezhető tejnek) - kanca tejet pedig nem is látnak.
Így nem árt az óvatosság, ha kumisz-kóstolóra indulunk. Egy sokat látott (és sok mindent megtapasztalt…), a neve elhallgatását kérő Mongólia járó magyar utazó jótanácsai ezek voltak, a tavalyi utazásunk során: „…a széntablettákat már reggel, indulás előtt vedd be. Azután, amint közeledsz a vendéglátó család jurtáihoz, kapd be a hasfogót is. Igyál egy csészével…de a másodiknál jusson eszedbe, hogy onnantól magad vagy…csak te és a természet… Ha az első napon nem okozol botrányt, folyamatosan emelheted az adagod. Akkor valóban megízlelheted, milyen is néhai életünk itala.

1 adag kumisz

* * *


Forrás:
1./ Kun Péter: Szelek szárnyán…/ Arkadas Kiadó, 2003. Debrecen
2./ Vámbéry Ármin: A török faj…/ Lilium Aurum, 2006. Dunaszerdahely
3./ Robinson Carl: Mongolia Nomad Empire of the Eternal Blue Sky, 2010. Hong Kong (China)

Szöveg: Gőgös Norbert
Kép: Gőgös Norbert és Dr. Eke Sándor

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj
» Nyugat-Törökország szépségei és egzotikumai - 10 nap
» 6 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 6 nap / 5 éj

Szállás ajánlatok

» Diamore Hotel *** Alanya 142.752 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Kleopatra Beach Hotel **** Alanya 144.489 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Kleopatra Royal Palm Hotel **** Alanya 146.081 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Stella Beach Hotel ***** Alanya 153.894 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Lavitas *** Side 154.039 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side

Információs oldalak

» Egzotikus utak
» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» Tényleg létezik a Pokol kapuja! - Etédi Alexa
» Az egzotikus Bora Bora - Kovács Attila
» Palawan, Fülöp-szigetek - Kovács Attila
» Irány Srí Lanka! - Kovács Attila
» Isztambul hangulata - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!